Вітряна віспа та герпес: можливості вакцинації

29 жовтня 2019 о 12:43
3861

Актуальність

Оперізувальний герпес (herpes zoster — HZ) — вірусне захворювання, що спричиняє герпесвірус людини 3-го типу (virus varicella zoster — VVZ), яке характеризується запаленням задніх корінців спинного мозку, міжхребцевих гангліїв, черепних нервів, гангліїв автономної нервової системи, а також проявами загальної інтоксикації та везикулярно-пухирчастої екзантеми за ходом залучених у процес нервів.

HZ викликається тим же вірусом, що і вітряна віспа (ВВ). Вірус залишається в організмі людини, яка перехворіла ВВ людини, імунна система зазвичай тримає його під контролем. Однак вірус може реактивуватись у вигляді HZ — болючі висипання, які призводять до тривалої невралгії. Приблизно у третини людей, які перенесли ВВ, буває щонайменше один випадок HZ. Хоча це захворювання частіше виникає у людей літнього віку у зв’язку з ослабленням імунної системи, у дітей теж може розвинутися HZ.

Група вчених Центру досліджень здоров’я Кайзер Перманенте (Kaiser Permanente Center for Health Research), Портленд, штат Орегон, США, на чолі з доктором Шейлою Вайнманн (Sheila Weinmann) провели дослідження з вивчення ролі вакцинації проти ВВ у дітей за 2003–2014 рр.

«З часу введення вакцини проти ВВ ми знали, наскільки вона ефективна в запобіганні зараження дітей цим захворюванням, але ми вирішили визначити, чи буде вакцина також знижувати ризик HZ. Наші результати свідчать, що вакцина дійсно знижує імовірність появи HZ у дітей», — пояснила керівник дослідження Ш. Вайнманн.

Об’єкт і методи дослідження

У рамках дослідження вивчені електронні медичні записи більше ніж 6,3 млн дітей у період з 2003 по 2014 р. Приблизно 50% дітей були вакциновані протягом періоду дослідження. Вчені виявили, що ризик HZ набагато нижчий у щеплених, ніж у нещеплених дітей. «Ми аналізували захворюваність на HZ загалом і зокрема те, скільки випадків було на 100 000 людино-років, в тому числі за віком і статтю. Виявлено найвищі показники HZ у перші роки дослідження, коли була більшою частка дітей, особливо старшого віку, які не отримували вакцини проти ВВ», — зазначила Ш. Вайнманн.

Результати

Загалом співвідношення випадків HZ на 100 000 людино-років становило 38 до 170 у вакцинованої та невакцинованої групах (людино-роки — відношення кількості дітей, включених у дослідження, і кількості часу, протягом якого кожна дитина була учасником дослідження. — Прим. ред.).

Частота HZ серед нещеплених дітей зросла з 2003 по 2007 р., а потім різко знизилася до кінця дослідження. Вчені пояснюють це тим, що підвищення рівня вакцинації за цей час знизило ризик зараження HZ загалом для всіх дітей, включаючи нещеплених (рис. 1 і 2). Зниження захворюваності також могло бути пов’язане із внесенням у Календар щеплень (із 2007 р.) другої дози вакцини, оскільки захворюваність була значно нижчою у дітей, які отримали не 1-, а 2-дозну вакцинацію.

Рис. 1. Захворюваність на HZ серед дітей, які були вакциновані, невакциновані та в загальній популяції (США, 2003–2014)
Рис. 2. Захворюваність на HZ за віком та статусом вакцинації проти вітряної віспи (США, 2003–2014)

Висновки

Вчені виявили, що ризик HZ набагато нижчий у щеплених, ніж у нещеплених дітей. Зроблені такі висновки:

  1. За 12-річний період дослідження частота захворюваності у дітей знизилася в цілому на 72% у міру зростання частки вакцинованих дітей.
  2. Захворюваність у щеплених дітей була на 78% нижчою, ніж у нещеплених.
  3. Захворюваність у дітей з ослабленим імунітетом, які не змогли отримати щеплення, була у 5–6 разів вищою, ніж у дітей з неослабленим імунітетом.
  • Weinmann S., Naleway A.L., Koppolu P. et al. (2019) Incidence of Herpes Zoster Among Children: 2003–2014. Pediatrics, 144(1): e20182917. DOI: 10.1542/peds.2018-2917.

Анна Хиць