Гепатит А: що потрібно знати

28 жовтня 2019 о 17:33
1879

Гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук) — гостре інфекційне захворювання з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки і травного каналу, яке викликане вірусом гепатиту А (ВГА).

Основні факти

  • Гепатит А — вірусне захворювання печінки, яке може проявлятись як у легкій, так і у тяжкій формі.
  • Щороку по всьому світі налічується близько 1,4 млн випадків захворювання на гепатит А. За оцінками ВООЗ, у 2016 р. від гепатиту А померли приблизно 7134 особи (що становить 0,5% смертності від вірусного гепатиту).
  • Зараження ВГА відбувається в результаті прийому заражених харчових продуктів, води або при безпосередньому контакті з інфікованою особою.
  • ВГА гине через 5 хв кип’ятіння. За кімнатної температури в сухому середовищі він зберігається протягом тижня, у воді — від 3 до 10 міс, у випорожненнях — до 30 діб.
  • Майже у всіх пацієнтів із гепатитом А досягається повне вилікування. Після перенесеного захворювання формується стійкий, досить тривалий імунітет.
  • На відміну від гепатитів B і C, гепатит А не викликає хронічних захворювань печінки і рідко призводить до летального кінця, але може викликати тяжкі симптоми і фульмінантний гепатит (гостру печінкову недостатність), що може призводити до летального кінця.
  • Ризик зараження гепатитом А пов’язаний з відсутністю безпечної води, а також з поганою санітарією і недотриманням правил гігієни.
  • У країнах з низьким ризиком зараження гепатитом А через харчові продукти і воду спалахи інфекції відзначають у чоловіків, які мають статеві контакти з чоловіками (ЧСЧ), та осіб, що вживають ін’єкційні наркотики.
  • Для профілактики гепатиту А наявна ефективна і безпечна вакцина.
  • Найефективнішими засобами боротьби з цією хворобою є безпечне водопостачання, безпечні харчові продукти, поліпшення санітарії, миття рук і вакцинація проти гепатиту А.

Епідеміологічна ситуація

У всьому світі гепатит А виникає як у поодиноких випадках, так і у вигляді епідемій, які мають тенденцію до циклічності. Епідемії, пов’язані із забрудненою їжею чи водою, можуть мати вибуховий характер, як, наприклад, епідемія в Шанхаї у 1988 р., від якої постраждали близько 300 тис. осіб.

Поширення ВГА відбувається переважно в теплий період року. Однак у зв’язку із тривалим інкубаційним періодом та субклінічною стадією гепатит А характеризується сплесками інфекцій навесні та восени. Проблема водного фактора передачі ВГА в окремих регіонах стоїть дуже гостро. Особливо небезпечним для спалаху гепатиту А є весняний паводок у березні–квітні, що забезпечує вірусне забруднення води у водопровідних мережах, які перебувають в незадовільному стані.

За даними Центру громадського здоров’я, за 9 міс 2017 р. в Україні захворіли на гепатит А 1906 осіб. За аналогічний період минулого року зареєстровано 1736 осіб. Тобто загалом по Україні захворюваність зросла на 9%. Серед дітей віком 1–17 років захворюваність на гепатит А зросла на 14,4% (704 особи за 9 міс 2017 р. проти 615 осіб за 9 міс 2016 р.), серед дорослих — зросла на 7,2% (1202 особи за 9 міс 2017 р. проти 1121 особи за 9 міс 2016 р.).

Шляхи інфікування

Фекально-оральний:

  • вживання забрудненої води або їжі, що можуть містити фекалії інфікованих людей;
  • недотримання особистої гігієни;
  • у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї;
  • деякі види сексуальних стосунків (ЧСЧ).

Симптоми

Інкубаційний період гепатиту А зазвичай становить 7–50 днів (в середньому — 15–45 днів).

Гепатит А проявляється як у легкій, так і у тяжкій формі та може включати гарячку, нездужання, втрату апетиту, діарею, нудоту, відчуття дискомфорту в ділянці черевної порожнини, потемніння сечі та жовтяницю.

Варто зауважити, що при гепатиті А не завжди проявляються абсолютно всі вищенаведені симптоми. Наприклад, у інфікованої людини може бути абсолютно нормальна температура тіла чи звичний колір сечі.

Симптоми гепатиту А значно частіше проявляються у дорослих, аніж у дітей. Окрім того, у дітей віком до 6 років дуже часто відсутні будь-які симптоми гепатиту А, а жовтуха розвивається лише у 10%.

У дорослих симптоми проявляються у більш складній формі, а жовтуха з’являється у 70% випадків. Тяжку форму хвороби і летальний кінець найчастіше фіксують у осіб віком старше 65 років.

Хто схильний до ризику?

Найвищий рівень захворюваності спостерігається серед декретованих груп та дітей віком молодше 15 років.

Декретовані групи:

  • Особи, які вживають наркотичні речовини ін’єкційно.
  • Особи, які збираються в країни з високою ендемічністю гепатиту А.
  • Особи, які мають сексуальні стосунки з інфікованим на гострий гепатит А, та ЧСЧ.
  • Особи, які проживають у сім’ї з інфікованою особою.
  • Пацієнти з хронічними захворюваннями печінки (через підвищений ризик серйозних ускладнень при зараженні гепатитом А).

Діагностика

  • Виявлення у крові антитіл імуноглобуліну G (IgM), специфічних для ВГА.
  • Додаткові дослідження включають полімеразну ланцюгову реакцію для виявлення РНК ВГА.

Лікування

Спеціального лікування при гепатиті А не існує. Відновлення після симптомів інфекції може бути повільним і займати кілька тижнів або місяців. Головне — уникати невиправданого застосування лікарських засобів. За відсутності гострої печінкової недостатності госпіталізація не потрібна. Лікування повинно бути спрямоване на підтримання комфорту і належного балансу харчування, включаючи регідратацію.

Профілактика

Найбільш ефективні засоби боротьби з гепатитом А — це поліпшення санітарних умов, підвищення безпеки харчових продуктів і розширення охоплення вакцинацією.

Поширення гепатиту А можна знизити за допомогою таких заходів:

  • забезпечення достатнього постачання безпечною питною водою;
  • належне видалення стічних вод у межах населених пунктів;
  • дотримання правил особистої гігієни, таких як регулярне миття рук перед прийомом їжі.

Вакцинація

Вакцинація проти гепатиту А має бути частиною комплексного плану з профілактики вірусного гепатиту і боротьби з ним. На міжнародному ринку є кілька інактивованих ін’єкційних вакцин проти гепатиту А.

Майже 100% населення виробляє захисний рівень антитіл протягом 1 міс після однієї дози вакцини. Навіть після контакту з ВГА одна доза вакцини, введена протягом 2 тиж після контакту, викликає захисну дію. Проте виробники рекомендують дві дози для забезпечення довгострокового захисту протягом 5–8 років після вакцинації. На сьогодні мільйони осіб у всьому світі були вакциновані інактивованою ін’єкційною вакциною проти гепатиту А.

Питання про доцільність включення вакцини до програми планової вакцинації дітей залежить від місцевих умов. Слід враховувати частку сприйнятливих до інфекції людей в популяції та рівень впливу ВГА. Загалом загальна вакцинація дітей найбільш доцільна у країнах із середнім рівнем ендемічності. Країни з низькою ендемічністю можуть розглянути можливість вакцинації окремих груп високого ризику серед дорослого населення.

  • World Health Organization (2019) Hepatitis A. WHO, Jul. 9.

Анна Хиць