Медична реформа: керівництво МОЗ зустрілося з основними стейкхолдерами

25 жовтня 2019 о 18:08
908

24 жовтня 2019 р. відбулася вже третя зустріч керівництва Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України з очільниками Департаментів охорони здоров’я, Асоціаціями місцевих рад та головними лікарями закладів. Зустріч відбулася за підтримки проекту Координатора проектів ОБСЄ в Україні «Сприяння діалогу щодо реформ в Україні». Анонс події було розміщено на нашому сайті.

Діалог з регіонами продовжується

МОЗ України продовжує активний діалог із регіонами. На сьогоднішній зустрічі заступник міністра охорони здоров’я України Олена Сімоненко представила регіонам план та критерії побудови ефективної мережі надання медичних послуг. На національному рівні розробляється план ефективної мережі надання всіх послуг, таких як освіта, медицина, соціальні послуги, адміністративні послуги тощо.

МОЗ України спільно з регіональними департаментами працює над тим, щоб у майбутньому мережа медичних закладів була спланована і працювала максимально ефективно та забезпечила фізичний доступ пацієнта до лікаря.

До кінця року в Україні має бути затверджений єдиний план мережі закладів різних рівнів: первинної, спеціалізованої та екстреної медичної допомоги. Цей план буде враховуватися при плануванні інвестицій в розбудову інфраструктури та доріг.

За участю проекту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» розроблено 44 критерії для моделювання мережі закладів спеціалізованої медичної допомоги. Були представлені результати моделювання мережі на прикладі двох районів Івано-Франківської області.

Співпраця зі Світовим банком

На зустрічі також обговорили результати та продовження співпраці в рамках спільного проекту МОЗ України та Світового банку. Пріоритетом для проекту визначено розбудову мережі центрів для лікування пацієнтів з інсультами.

«Зараз на рівні Кабінету Міністрів України прийнято рішення будувати спроможну мережу, забезпечивши це не економічними важелями, а державницькою позицією. Не до всіх лікарень є дороги, десь не вистачає ангіографа чи іншого обладнання, ми розуміємо, що саме в ці лікарні ми маємо вкладати кошти», — зазначила заступник міністра охорони здоров’я О. Сімоненко.

Гострі питання

У процесі дискусії основними викликами при побудові ефективної мережі медичних закладів визначили такі: незавершена реформа децентралізації, відсутність у законодавстві можливості співфінансування пацієнтами оплати за медичну послугу та існування кількох планів мереж медичних закладів, розроблених у різні періоди.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua