Ротавіруси – предиктори розвитку цукрового діабету 1-го типу?

25 жовтня 2019 о 12:29
1504

Вірусні предиктори дебюту цукрового діабету 1-го типу

Ротавірусна інвазія залишається основним етіологічним чинником розвитку гастроентериту серед дітей у всьому світі, незважаючи на превентивні заходи, пов’язані з вакцинацією, та зниження частоти летального кінця.  Згідно з даними нового дослідження вчених Мельбурнського університету (The University of Melbourne), Австралія, результати якого опубліковано у виданні «PLOS Pathogens» 10 жовтня 2019 р., ротавіруси можуть відігравати важливу роль у розвитку цукрового діабету 1-го типу.

Підґрунтям для проведення дослідження стали дані про зниження захворюваності на цукровий діабет 1-го типу дітей раннього віку після запровадження в рамках Австралійської програми імунізації специфічної вакцинації. Зокрема виявлено зниження зазначених показників захворюваності серед дітей віком до 4 років на 15%. Це дозволило авторам спостереження висловити припущення про те, що вакцинацію проти ротавірусів можна розглядати як крок первинної профілактики зазначеного аутоімунного захворювання. Власну думку вчені обґрунтували тим, що подібні висновки доповнюють результати раніше проведених клінічних та експериментальних досліджень щодо вивчення ролі ротавірусів в ініціації розвитку цукрового діабету 1-го типу в генетично сприйнятливих дітей.

Молекулярні основи та зв’язок із вірусним інфікуванням

Свою роботу автори розпочали з огляду молекулярних доказів, які підтверджують їх гіпотезу, вказуючи на зв’язок між ротавірусною інфекцією та аутоантитілами у сироватці крові до острівцевих клітин підшлункової залози. Зокрема дослідники зазначили, що цукровий діабет 1-го типу є полігенним аутоімунним захворюванням, розвиток якого зумовлений факторами довкілля. Близько 50% генетично зумовлених випадків захворювання пов’язано з комплексом HLA хромосоми 6p21.

Крім того, дослідники обговорили результати спостережень, що підкреслюють важливість інфікування ротавірусами у розвитку патологічних змін підшлункової залози, а також роль факторів довкілля, які сприяють підвищенню захворюваності на цукровий діабет 1-го типу. Для отримання прямого підтвердження ролі ротавірусів у розвитку цукрового діабету 1-го типу здійснено аналіз і отримано докази часового взаємозвязку між появою острівцевих аутоантитіл та ротавірусним інфікуванням у 360 дітей із генетичним ризиком розвитку цукрового діабету 1-го типу. Зокрема, встановлено, що у 24 дітей перше виявлення острівцевих антитіл RV IgG чи IgA корелювало за часом появи з позитивним тестом на наявність аутоантитіл до інсуліну, а також IA-2 та GAD65 — пептидів острівцевих аутоантигенів проінсуліну — у 86; 62 та 50% випадків відповідно.

Насамкінець, вчені проаналізували результати популяційних досліджень, що дозволило висловити припущення про наявність зворотного зв’язку між вакцинацією проти ротавірусів та розвитком зазначеного аутоімунного захворювання, ґрунтуючись на даних про застосування пероральних живих протиротавірусних вакцин у межах Австралійської програми імунізації з 2007 р.  При проведенні порівняльного аналізу двох типів вакцин було окреслено тезис про те, що вакцинація може розглядатись як пряма захисна стратегія для безпосередніх реципієнтів вакцини чи опосередкована превентивна тактика через колективний імунітет.

Висновки та перспективи подальших пошуків

На думку авторів роботи, наступним важливим кроком досліджень у цьому напрямку має бути визначення категорій дітей, для яких названа специфічна вакцинація з найбільшою імовірністю може стати важливою умовою запобігання дебюту цукрового діабету 1-го типу. Крім того, майбутні дослідження мають бути спрямовані на поглиблене вивчення патогенезу захворювання під впливом ротавірусів та пошук переконливих даних про те, чи відбувається інфікування ротавірусами панкреатичних клітин до розвитку аутоімунного процесу і власне цукрового діабету 1-го типу. Основним висновком проведеного спостереження автори вважають те, що у разі отримання ґрунтовних доказів висловленої гіпотези вакцинація проти ротавірусів для окремих малюків може стати додатковим позитивним фактором первинної профілактики цукрового діабету 1-го типу.

  • Harrison L.C., Perrett K.P., Jachno K. et al. (2019) Does rotavirus turn on type 1 diabetes? PLoS Pathog., Oct. 10. DOI: 10.1371/journal.ppat.1007965.

Наталія Савельєва-Кулик