Офіційна назва хвороби від вейпінга

25 жовтня 2019 о 12:11
14288

У серпні 2019 р. у 14 американських штатах медики зафіксували понад 100 випадків незвичайної хвороби легень. Симптомами захворювання були утруднене дихання, біль у грудній порожнині та лихоманка. За словами медичних працівників, пацієнти скаржилися на кашель, задишку, блювання і діарею.

На сьогодні у Центри з контролю і профілактики захворювань США (Centers for Disease Control and Prevention — CDC) і Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (Food and Drug Administration — FDA) надходить інформація про все нові й нові випадки ушкодження легень, асоційованого з використанням електронних сигарет.

І нарешті фахівці CDC дали офіційна назву цій хворобі — EVALI (electronic cigarette, or vaping, product use associated lung injury), що в перекладі означає «травма легень, пов’язана зі вживанням електронних сигарет або продуктів вейпінга».

Що відомо на цей момент?

  • Із 21 американського штату надійшла інформація про понад 1299 випадків ураження легень, з яких 26 осіб померли від вейпінга. Результати аналізу цих випадків свідчать, що середній вік пацієнтів становить 24 роки (від 13 до 75 років), 70% учасників дослідження з EVALI — чоловіки. Зауважимо, що вік 80% пацієнтів молодше 35 років, а 15% пацієнтів — молодше 18 років.
  • У клінічній картині EVALI переважають респіраторні симптоми (кашель, біль у грудях і задишка) (95% пацієнтів) і шлунково-кишкові симптоми (біль у животі, нудота, блювання і діарея) (77%). Виявлено, що у деяких пацієнтів шлунково-кишкові симптоми передують респіраторним симптомам. Крім цього, у 85% учасників наявні ознаки інтоксикаційного синдрому (підвищення температури тіла, озноб, слабкість).
  • Із 573 пацієнтів із доступною інформацією про продукти вейпінга протягом 90 днів до розвитку EVALI 76% повідомили про використання тетрагідроканабінолу, 56% — про використання нікотиновмісних продуктів, 32% використовували виключно продукти з тетрагідроканабінолом і 13% — виключно нікотин для вейпінга.

Важливо відзначити, що не виявлено будь-якої однієї речовини, яка є причиною ураження легень, швидше за все — причин декілька.

На сьогодні тривають активні епідеміологічні дослідження в окремих штатах, щоб докладніше охарактеризувати демографічні, клінічні та лабораторні особливості цих випадків. За наявними даними використання канабісу відіграє роль в ушкодженні легень, але конкретна хімічна речовина чи їх комбінація, відповідальні за EVALI, ще не ідентифіковані.

У CDC підкреслюють, що симптоми EVALI схожі з симптомами застудних захворювань, що може ускладнювати діагностику в осінньо-зимовий період. Фахівці закликають лікарів розпитувати пацієнтів із захворюваннями легень та дихальних шляхів про використання електронних сигарет або вейпів, а також дозволених і заборонених наркотиків. При цьому медики нагадують, що навіть у виписаних пацієнтів після лікування EVALI може виникнути рецидив захворювання, по-перше, якщо вони продовжать палити, по-друге, внаслідок ослаблення легень у результаті застосуванням кортикостероїдів під час лікування.

  • Siegel D.A., Jatlaoui T.C., Koumans E.H. et al. (2019) Interim Guidance for Health Care Providers Evaluating and Caring for Patients with Suspected E-cigarette, or Vaping, Product Use Associated Lung Injury — United State. Morb. Mortal. Wkly Rep. (MMWR), 68(41): 919–927.

Анна Хиць