Подагра як фактор ризику хвороби нирок

24 жовтня 2019 о 13:20
3598

Актуальність

Хронічна хвороба нирок (ХХН) — це захворювання нирок, яке характеризується порушенням їх структури чи функції, тобто наявністю змін в аналізах сечі або крові чи швидкістю клубочкової фільтрації (ШКФ) <60 мл/хв/1,73 м2 протягом ≥3 міс. У США діагностовано ХХН у приблизно 14% людей. В Україні пацієнтів із ХХН у 6–7 разів більше, ніж хворих на цукровий діабет. Така сама ситуація спостерігається і в інших країнах світу.

До факторів ризику ХХН відносяться: артеріальна гіпертензія (гіпертензивна хвороба нирок), цукровий діабет (діабетична хвороба нирок), атеросклероз (ішемічна хвороба нирок). Проте, як пояснюють автори дослідження, «наукове співтовариство проявляє все більший інтерес до ролі нових факторів ризику». Тому в останньому дослідженні вчені вирішили вивчити роль подагри як фактора ризику ХХН.

Подагра — поліетіологічне гетерогенне захворювання, що проявляється підвищеним рівнем сечової кислоти (гіперурикемія), яка може накопичуватися, викликаючи утворення гострих кристалів у суглобах. Подагру діагностують у понад 8,3 млн осіб у США.

У попередніх дослідженнях виявлено взаємозв’язок між подагрою і функцією нирок. Так, в одній статті, опублікованій у 2012 р., зазначено, що порушення функції нирок є фактором ризику подагри. В інших дослідженнях на тваринах показано, що підвищений вміст сечової кислоти у крові може пошкоджувати нирки. Оскільки подагра і ХХН є поширеними захворюваннями, важливо зрозуміти, як вони взаємодіють. Тому група вчених з Університету Лімерика (University of Limerick), Ірландія, на чолі з професором Остіном Стеком (Austin Stack) вирішили провести відповідне дослідження.

Об’єкт і методи дослідження

Для вивчення цього питання дослідники аналізували інформацію про хворих на подагру 68 897 дорослих віком від 18 років і порівняли з даними 554 964 пацієнтів без подагри та спостерігали за обома групами більше трьох років.

Для дослідження вчені визначили пізні стадії хвороби нирок як перший епізод:

  • діаліз, трансплантація чи термінальна стадія хронічної ниркової недостатності (ХНН);
  • функція нирок <10% норми;
  • летальний кінець, пов’язаний із ХХН;
  • подвоєння концентрації креатиніну в сироватці крові порівняно з вихідним значенням.

У рамках дослідження вчені враховували фактори, які могли би вплинути на результати, в тому числі високий артеріальний тиск, цукровий діабет, захворювання серця, лікарські препарати, що впливають на функцію нирок, куріння і вживання алкоголю. Навіть після поправки на ці фактори результати були суттєвими.

«Ми завжди вважали, що високий рівень сечової кислоти може бути шкідливий для нирок і що у пацієнтів із подагрою підвищується ризик розвитку ниркової недостатності, але ми були дуже здивовані величиною ризику, викликаного подагрою, у цих пацієнтів», — пояснює керівник дослідження професор О. Стек.

Результати

«Результати були вражаючими. Ми виявили, що у пацієнтів із подагрою ризик прогресування ХХН на 29% вищий, ніж у пацієнтів без подагри», —  зазначав професор О. Стек.

Найсильніший статистичний взаємозв’язок спостерігався серед людей із термінальною стадією ХНН, як пояснюють автори: «Величина взаємозв’язку подагри і ХХН була найбільшою для діагнозу «термінальна стадія ХНН», з підвищенням ризику у більше ніж 2 рази».

За словами професора О. Стека, загалом результати цього дослідження дозволяють припустити, що подагра є незалежним чинником ризику прогресування ХХН і ниркової недостатності.

Висновки

Результати дослідження важливі й виводять на новий рівень розуміння ХХН. Оскільки ХХН вкрай поширена, знання факторів ризику цього захворювання може забезпечити нові способи для його контролю.

Загалом результати дослідження доповнюють дані про те, що сечова кислота, подагра і стан нирок взаємопов’язані. Автори сподіваються, що в майбутньому вдасться з’ясувати, чи може належний контроль подагри знизити ризик прогресування ХХН.

  • Stack A.G., Johnson M.E., Blak B. et al. (2019) Kidney disease: Does gout increase risk? BMJ Open. Jul. 29, doi: 10.1136/bmjopen-2019-031550.

Анна Хиць