Лікування за кордоном: керівництво МОЗ зустрілося з пацієнтами

23 жовтня 2019 о 17:19
436

22 жовтня 2019 р. керівництво Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України  провело зустріч з родичами пацієнтів та представниками громадських організацій щодо вирішення проблем з лікуванням за кордоном.

Більшість  пацієнтів потребують послуг із трансплантації

Переважна більшість тих, хто перебуває на черзі, — це люди, яким потрібна пересадка органів або кісткового мозку. Цього року українців направляють на лікування до Італії, Німеччини, Польщі, Швейцарії, Австрії, Білорусі, Індії, Туреччини. За перше півріччя 2019 р. МОЗ України направило на лікування 299 українців. На програму «Лікування українців за кордоном» виділено майже 690 млн грн. Щороку кількість людей, яким оплачують лікування за кордоном коштом державного бюджету, зростає. Зокрема, у 2018 р. направлено на лікування 278 українців. Це на 19% більше, ніж у 2017 р., і найбільше за всю історію існування програми.

На засіданні, яке відбулося 3 жовтня 2019 р., комісія Міністерства прийняла рішення про оплату лікування ще 23 особам. Оплата буде здійснена з невикористаних коштів програми на рахунках МОЗ України та коштів, які залишилися на рахунках іноземних клінік. Також комісія прийняла рішення про взяття на облік ще 66 українців.

Станом на сьогодні на обліку перебувають 133 людини, для лікування яких додатково потрібно 313 млн грн.

МОЗ України разом  із представниками Міністерства закордонних справ України обговорять лікування наших пацієнтів у Індії. Трансплантації не виконуються у зв’язку з наданням послуг з пересадки органів країною передусім індійським громадянам, і це викликає надзвичайне занепокоєння з боку МОЗ України.

Звідки з’явилися кошти

МОЗ України провело аналіз використання коштів за іншими програмами Міністерства та відшукало необхідні ресурси для оплати лікування пацієнтів. Триває процедура погодження. Ще планується створити окремий реєстр пацієнтів, які потребують лікування за кордоном. Задля захисту персональних даних уся інформація буде зашифрованою, а пацієнтові буде присвоєний унікальний номер. Саме за ним він зможе відстежувати рух своєї справи.

У Міністерстві вдячні українцям і громадським організаціям за їх активну позицію та готовність завзято працювати. Спільними зусиллями будемо і надалі рухатися у напрямку позитивних змін.

Розбудова трансплантації в Україні

МОЗ України розуміє, що програма «Лікування громадян України за кордоном» — тимчасове рішення і єдиний правильний шлях вирішення проблеми — це розбудова повноцінної системи трансплантації в Україні. Розгортання трансплантації в Україні дозволить збільшити кількість пролікованих українців щонайменше у 3–4 рази порівняно з кількістю пролікованих за програмою. Так, вартість пересадки серця за кордоном становить в середньому 3 млн грн. В Україні можна робити таку операцію за 150 тис. грн. За ці гроші можна пролікувати 20 пацієнтів, які потребують трансплантації серця.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua