Медична реформа: відкрито Північний міжрегіональний департамент НСЗУ

18 жовтня 2019 о 12:23
2060

16 жовтня 2019 р. Національна служба здоров’я України (НСЗУ) відкрила роботу Північного міжрегіонального департаменту. Наразі очолюватиме підрозділ заступник директора департаменту Вікторія Мілютіна. Офіс департаменту знаходиться в Харкові. Департамент опікуватиметься роботою аптечних та медичних закладів, які вже уклали та будуть укладати договори з НСЗУ в Полтавській, Сумській, Харківській та Чернігівській  областях.

Голова НСЗУ Олег Петренко разом з командою представили заступника керівника Північного міжрегіонального департаменту заступнику голови Харківської обласної державної адміністрації Михайлу Черняку, раднику заступника голови Харківської обласної державної адміністрації Олександру Галацану, заступнику начальника управління охорони здоров’я Сумської обласної державної адміністрації Надії Лисенко.

Під час зустрічі відбувся діалог стосовно стратегії подальшої трансформації на рівні медичної допомоги, автономізації закладів у чотирьох областях. Сторони обговорили важливу умову змін — підтримку реформи місцевими органами влади заради здоров’я пацієнтів.

Коментар Вікторії Мілютіної, заступника директора Північного департаменту НСЗУ:

«У регіоні плануємо налагодити обмін досвідом. Ми зможемо ділитися найкращими практиками. На Полтавщині успішно реалізується пілотний проект із трансформації стаціонарної медичної допомоги, завдяки якому відпрацьовано нові для України механізми оплати послуг у 56 закладах спеціалізованої допомоги.

Харківська область друга серед усіх областей України за розміром виплат від НСЗУ закладам первинної медичної допомоги. За 9 міс 2019 р. законтрактовані медичні заклади Харківщини отримали понад 867 млн грн. за обслуговування майже 2 млн пацієнтів. Також Харківська область займає третє місце за виплатами за програмою реімбурсації вартості лікарських засобів — понад 34 млн грн.

Сумська область — четверта в країні за часткою пацієнтів, які подали декларацію про обслуговування на первинній ланці — 79,4% приписного  населення. До речі, саме Сумська область — лідер за виплатами за програмою реімбурсації вартості лікарських засобів серед аптек-ФОПів — 3,4 млн грн.

Із 2020 р. нові правила чекають і пацієнтів, і медичні заклади. Наш департамент сприятиме, аби всі заклади Північного регіону автономізувалися, комп’ютеризувалися, підключилися до  електронної системи охорони здоров’я, мали можливість укласти договір з НСЗУ та отримувати кошти за надані пацієнтам послуги».

Практичний семінар-консультація

Також у Харкові відбувся практичний семінар-консультація з питань підготовки закладів охорони здоров’я до укладення договору з НСЗУ в рамках впровадження програми медичних гарантій з 2020 р., за сприяння проекту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я».

У заході взяли участь керівники спеціалізованих закладів охорони здоров’я Харківської, Сумської, Полтавської та Чернігівської областей, представники НСЗУ, USAID, а також провідні експерти медичної галузі країни.

Коментар Олега Петренка

У своєму виступі щодо процесів реформування галузі голова НСЗУ Олег Петренко зазначив:  «За даними соціологічного опитування, проведеного влітку цього року в рамках проекту «Ефективна первинна медицина в громаді», до 75% мешканців Харківщини  задоволені рівнем медичного обслуговування на первинці. Це хороший результат. На часі реформування вторинки. НСЗУ крок за кроком впроваджує фінансові медичні гарантії для кожного українця. Понад 28 млн пацієнтів вибрали свого лікаря. Підписали договір із НСЗУ та перейшли на нову систему фінансування  1444 комунальні медичні заклади, з них — 56 надають спеціалізовану медичну.

Наступного року медична допомога в усіх закладах спеціалізованої медичної допомоги буде безоплатною. Зміниться метод фінансування: гроші у ці заклади підуть за пацієнтом.  Єдиним джерелом фінансування з Державного бюджету для медичних закладів стане контракт з НСЗУ. Субвенцію для спеціалізованої медичної допомоги у 2020 р. не передбачено, тож заклади регіону повинні вже сьогодні автономізуватися, комп’ютеризуватися та підключитися до електронної системи охорони здоров’я».

У своїх виступах учасники наради висвітлювали, зокрема, питання щодо укладення договорів з НСЗУ, вимог до пакетів медичних послуг та подальших кроків реформування медичної галузі, було оприлюднено результати реалізації пілотного проекту з трансформування спеціалізованої медичної допомоги у Полтавській області.

Також у рамках семінару відбулася дискусійна панель і тренінг для керівників медичних закладів зі стратегічного розвитку лікарні та методології визначення пакетів медичних послуг у  закладах спеціалізованої медичної допомоги.

Про програму медичних гарантій

Нагадаємо, що відповідно до положень Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» (далі — Закон), з 2020 р. в Україні запроваджується програма медичних гарантій. У межах програми медичних гарантій буде визначено обсяг медичних послуг та лікарських засобів, які гарантуються населенню та оплачуються з Державного бюджету на основі єдиних тарифів.

Програма медичних гарантій існуватиме як єдина бюджетна програма для оплати всіх медичних послуг та лікарських засобів, передбачених статтею 4 Закону за відповідними напрямами. З її впровадженням змінюється механізм фінансування медичного обслуговування населення: замість медичної субвенції, за рахунок якої відбувалося утримання закладів охорони здоров’я, в межах програми медичних гарантій буде оплачуватися надання послуг пацієнтам за договорами про медичне обслуговування населення з НСЗУ, базуючись на принципі «гроші йдуть за пацієнтом».

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами nszu.gov.ua, rada.gov.ua