МОЗ! Розблокуйте закупівлю ліків!

10 жовтня 2019
447
Резюме

Протестна акція пацієнтських організацій під стінами Кабінету Міністрів України

Проблема доволі складна, потребує зваженого підходу при її вирішенні, оскільки у сторін конфлікту — Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України та Благодійного фонду (БФ) «Пацієнти України», що координує дії надання допомоги цій категорії пацієнтів, — різне бачення цієї ситуації. Окрім того, організатори акції вважають МОЗ головним винуватцем ситуації, що виникла, і тому вирішили привернути увагу до проблеми очільника Кабінету Міністрів України. Що стало приводом до конфліктної ситуації та точки зору сторін — наводимо нижче.

Точка зору протестувальників щодо ситуації

Як наголосила Інна Іваненко, виконавчий директор БФ «Пацієнти України», ситуація є загрозливою, оскільки для пацієнтів із деякими захворюваннями ліків залишилося практично на декілька прийомів. У разі призупинки терапії це може призвести до катастрофічних наслідків для пацієнтів, які потребують неперервного прийому препаратів. Аби не порушувати звичний режим лікування, пацієнти із тяжкими захворюваннями мають закуповувати необхідні високовартісні ліки за власні кошти. Враховуючи їх високу вартість, це можуть дозволити собі далеко не всі хворі. Для прикладу можу навести лише деякі цифри: місяць лікування лише хворого з імунними порушеннями потребує 17–50 тис. грн.; операція для хворого з діагнозом «сімейна торсійна дистонія» може коштувати до 16 тис. дол. США. Це неповний перелік захворювань та вартості їх лікування. Ясна річ, що пересічні громадяни не в змозі подолати самотужки такий фінансовий тягар. Наразі кошти (1,6 млрд грн.), виділені й передбачені бюджетом для закупівлі ліків через міжнародні організації, заблоковано у стінах МОЗ України. Саме з вини нових очільників Міністерства відбувається блокування переказу коштів для централізованої закупівлі ліків. Адже МОЗ, а не хтось інший, має забезпечити:

  • централізовану закупівлю ліків для хворих з особливими потребами за цільовими державними програмами та їх доставку в регіони;
  • сформувати номенклатуру лікарських засобів та медичних виробів, скласти технічні завдання та кошторис на лікарські засоби і медичні вироби;
  • вирішувати та узгоджувати питання, що виникають у процесі закупівлі ліків, та створити всі умови для неперервної їх закупівлі.

«Однак ситуація, що склалася, демонструє протилежне, — як підкреслила І. Іваненко. — МОЗ України зволікає із підписанням актів прийому препаратів, графіків їх постачання та окремих додаткових угод з міжнародними організаціями. Порушено регламент засідань Постійної робочої групи з питань профільного супроводу державних закупівель, що призвело до порушення прийняття рішень про закупівлю ліків та погодження оперативних і стратегічних питань співпраці з міжнародними організаціями, як наголосила виконавчий директор БФ. Також вона сказала, що пацієнтські організації неодноразово звертали увагу керівництва МОЗ України на необхідність своєчасно розблокувати процес закупівлі ліків, аби уникнути катастрофічних наслідків медикаментозного забезпечення тяжкохворих».

Аналогічної точки зору дотримується також голова Благодійної організації «100% життя» Дмитро Шерембей. Він, зокрема, підкреслив, що зволікання Міністерства при вирішенні питання своєчасної закупівлі ліків неминуче призведе до катастрофічних наслідків, ціною яких стануть життя тяжкохворих пацієнтів: термінальна стадія ниркової недостатності з потребою діалізу, сімейна торсійна дистонія, ювенільний ревматоїдний артрит, розсіяний склероз, дитяча онкологія та окремі види раку в дорослих, хворі, які потребують антиретровірусної терапії, та ВІЛ-інфіковані.

Саме це спричинило протестну акцію та звернення до очільника Кабінету Міністрів України. Текст звернення наведено у посиланні – частина 1 / частина 2.

Точка зору МОЗ України

Перший заступник міністра охорони здоров’я Андрій Семиволос вважає, що на сьогодні проблема закупівлі ліків практично вирішена. Підписано весь необхідний пакет документів, узгоджено всі позиції щодо закупівлі ліків через міжнародні організації. Проблему, яка виникла у зв’язку зі зміною керівництва, що спричинило деякі зволікання у діях Міністерства, на сьогодні вирішено. Процес закупівлі ліків розблоковано, і вони найближчим часом будуть доставлені у регіони і процес неперервності у лікуванні не буде порушено. МОЗ України не згортає процесу державного фінансування закупівлі ліків для тяжкохворих і не ставить за мету проводити ревізію та врізати кошти на фінансування програм для лікування пацієнтів із орфанними та іншими хворобами. А. Семиволос запевнив протестуючих, що найближчим часом проблема буде повністю вирішена і ліки будуть передані хворим у повному обсязі. Він також додав, що Міністерство працює над розширенням номенклатури ліків, які планують закуповувати для тяжкохворих, що потребують високовартісного лікування.

Радник міністра охорони здоров’я Дмитро Раімов наголосив, що ситуація із закупівлею ліків, яка виникла, хоч і тривожна, але не катастрофічна. Міністерство доклало максимум зусиль, аби вирішити цю проблему. При цьому він звернув увагу мітингувальників на те, що вирішення таких нагальних питань залежить від скоординованих дій усіх сторін — МОЗ України та громадських організацій, які опікуються здоров’ям громадян. Він також запропонував представникам громадських організацій оголошувати не лише перелік проблем, які виникають у пацієнтів, а також активно працювати над виробленням пропозицій їх вирішення. Міністерство із розумінням ставиться до таких кроків громадськості, а це, у свою чергу, дасть змогу спільно прийти до єдиної точки зору і позбавить багатьох непорозумінь. У результаті виграють усі, і перш за все — хворі.

Олександр Осадчий,
фото Сергія Бека та автора