Тестування на вірусні гепатити на первинній ланці: як це робити

4 жовтня 2019 о 12:24
2738

Тестування на вірусні гепатити, зокрема В (ВГВ) і С (ВГС), відносяться до послуг, які має надавати  сімейний лікар, лікар терапевт і лікар-педіатр  у рамках надання первинної медичної допомоги (пункт 2 розділу ІІ).

Як це робити

Центр громадського здоров’я підготував рекомендації для лікарів первинної ланки для проведення тестування на ВГВ та ВГС.

За даними ВООЗ, вірусні гепатити є найбільш недооціненою загрозою у світі. Саме гепатити стануть найбільшою проблемою охорони здоров’я вже в наступні 10 років. Гепатити небезпечніші за ВІЛ, адже мають стійкіші віруси, що легше передаються. Вчасна діагностика та лікування — найкращий захист від ускладнень хвороби.

У рамках медичної реформи тестування на ВГВ та ВГС стало доступнішим, адже тепер воно входить до пакета медичних послуг на первинній ланці (Наказ МОЗ України від 19.03.2018 р. № 504 «Про затвердження Порядку надання первинної медичної допомоги»). Кожен, хто підписав декларацію, може пройти швидкий тест у свого лікаря безоплатно.

Тестування є добровільним

Варто пам’ятати, що тестування проводиться добровільно та пропонується  лише тим пацієнтам, які:

  • попередньо не отримували діагноз хронічного ВГВ або ВГС;
  • не отримали або не знають, чи отримали всі необхідні дози вакцинації від ВГВ;
  • проходили процедуру скринінгу понад 12 міс тому та мають фактори ризику зараження вірусними гепатитами.

Ознайомитися з  рекомендаціями

Детальніше про людей, яким обов’язково рекомендовано тестування на ВГВ та ВГС, а також анкета з переліком питань для оцінки ризику інфікування на ВГВ та ВГС — у Рекомендаціях.

Також рекомендації містять актуальну загальну інформацію про вірусні гепатити, тактику подальшої роботи з пацієнтом, який пройшов скринінг, вимоги до швидких тестів та алгоритми діагностики, лікування і моніторингу ВГВ та ВГС. Рекомендації розроблені на основі рекомендацій ВООЗ щодо тестування на ВГВ та ВГС (в редакції за лютий 2017 р.).

Про важливість проблеми

Нагадаємо, що ВГB і ВГC — два основних типи із п’яти різних інфекцій гепатиту, що є причиною 96% усіх випадків смерті від гепатиту. Близько 325 млн людей у ​​світі живуть із хронічною інфекцією, викликаною ВГB або ВГC. Від наслідків хронічного гепатиту (рак, цироз печінки) щороку помирає близько 700 тис. людей.

Як повідомляють у Центрі громадського здоров’я, згідно з оцінками експертів, нині в Україні близько 1,5 млн людей мають ВГС та 0,5 млн осіб із хронічним захворюванням на ВГВ.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами phc.org.ua, rada.gov.ua