Гроші йдуть за пацієнтом

30 вересня 2019 о 17:33
4660

30 вересня 2019 р. відбулася зустріч міністра охорони здоров’я України Зоряни Скалецької та голови Національної служби здоров’я України (НСЗУ) Олега Петренка з послами та співробітниками дипломатичних місій Великобританії, Данії, Канади, Латвії, Литви, Німеччини, Норвегії, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Франції, Швейцарії, Естонії, а також з представниками Європейського Союзу та Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) в Україні, керівництва Світового Банку в Україні, Білорусі та Молдові.

На заході відзначили, що 1 квітня 2020 р. запрацює програма медичних гарантій, згідно з якою НСЗУ оплачуватиме спеціалізованим закладам послуги за принципом «гроші йдуть за пацієнтом». Але при цьому субвенція на утримання медичних закладів не передбачена.

Під час зустрічі О. Петренко відзначив, що протягом півроку НСЗУ уклала контракти зі 100% комунальних закладів охорони здоров’я первинної ланки. З усіх закладів, з якими вже укладений контракт, 25% є приватними та фізичними особами — підприємцями, що зумовлює зростання конкуренції серед лікарів. Дивлячись на трансформацію первинної ланки, 76% пацієнтів, які вибрали свого лікаря, задоволені вибором, тому голова НСЗУ вважає, що медицина України рухається у вірному напрямку й потрібно продовжувати трансформацію на інших рівнях медичної допомоги, не змінюючи курсу та не зупиняючись.

Відтепер головна мета НСЗУ — впровадження у повному обсязі Програми медичних гарантій 2020 р.: переліку послуг, які держава не декларативно, а дійсно гарантує хворому. Вартість цих послуг громадяни вже сплатили через податки, тому кошти підуть не на утримання ліжок і стін, а на закупівлю саме послуг для пацієнтів.

Дипломати та представники міжнародних організацій під час зустрічі констатували, що поява єдиного національного платника та замовника медичних послуг — НСЗУ — забезпечує здоров’я та сприяє благополуччю всіх пацієнтів будь-якого віку.

Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук відзначив, що результати в Україні щодо трансформації ланки первинної медичної допомоги перевершили всі очікування, тому необхідно, щоб заклади, які надають інші види медичної допомоги, також змогли працювати в рамках існуючої моделі фінансування. Надзвичайний і Повноважний Посол Естонської Республіки в Україні Каімо Кууск відзначив, що за дуже короткий час Україні вдалося запустити електронний рецепт. У свою чергу, представник ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт наголосив на тому, що країна проводить дуже швидкі реформи та стрімко йде у правильному напрямку, тому ВООЗ буде підтримувати Україну на цьому шляху.

Дипломати ознайомилися з проектом Програми медичних гарантій на 2020 р., здійснили екскурсію по НСЗУ, поспілкувалися з командою служби, а також висловили підтримку та побажали успіхів у впровадженні змін у 2020 р.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами, наданими прес-службою НСЗУ

Фото надано прес-службою НСЗУ