Гідрогель метилкремнієвої кислоти проти гострої інфекційної діареї

16 вересня 2019 о 15:18
2003

Представники Всесвітньої організації охорони здоров’я (World Health Organization) та Дитячого фонду Організації Об’єднаних Націй (United Nations International Children’s Emergency Fund) стверджують, що щорічно у світі нараховується близько 2 млрд випадків захворювань, які супроводжуються діареєю, та щорічно від цих патологій вмирають 1,9 млн дітей віком до 5 років.

Гостра інфекційна діарея характеризується виникненням раптової діареї з/без блювання. Зазвичай симптоматика проходить без лікування протягом декількох днів. Хворі часто лікуються вдома, не звертаючись за професійною консультацією. Але, все ж таки, виникнення цієї патології спричиняє навантаження на ресурси служб охорони здоров’я та економіку країни, оскільки багато пацієнтів відсутні на робочому місці та пізно звертаються за медичною допомогою. Зауважимо, що стандартне призначення регідратації пацієнтам із гострою інфекційною діареєю не скорочує тривалості діареї, а проблема лікування цих пацієнтів на сьогодні залишається актуальною.

15 квітня 2019 р. вчені Великобританії опублікували результати рандомізованого контрольованого дослідження щодо застосування гідрогелю метилкремнієвої кислоти у пацієнтів із гострою інфекційною діареєю.

Пацієнти, які брали участь у дослідженні

Вчені провели рандомізоване контрольоване багатоцентрове прагматичне дослідження для оцінювання ефективності та безпеки застосування гідрогелю метилкремнієвої кислоти у дорослих із гострою діареєю. Специфічну гелеподібну консистенцію та органолептичні властивості цього лікарського засобу важко імітувати у створенні плацебо. Тому проводили саме прагматичне дослідження, де використовували дані, про які повідомляли пацієнти.

У дослідженні брали участь 105 хворих із 10 закладів первинної медичної допомоги. Вчені запрошували пацієнтів віком від 18 до 70 років, які повідомляли про епізод гострої діареї, що охоплював мінімум три рідкі випорожнення протягом останніх 48 год. Хворі з іншими причинами діареї (наприклад виразковий коліт, хвороба Крона) були виключені з дослідження. Також не допускали до участі у дослідженні пацієнтів, які приймали антибіотики, в яких визначалася кров у калі, вагітні, а також особи зі злоякісними новоутвореннями, кишковою атонією в анамнезі та алергічними реакціями. Хворих рандомізовано на дві групи:

  • 51 пацієнт застосовував гідрогель метилкремнієвої кислоти та розчин для пероральної регідратації протягом 6–8 днів;
  • 53 пацієнти приймали тільки розчин для пероральної регідратації (одного хворого виключили з дослідження) — контрольна група.

З кожної групи 43 пацієнти змогли завершити 8-денне дослідження. В учасників групи прийому гідрогелю метилкремнієвої кислоти відзначали тривалішу діарею до початку дослідження, але ця інформація отримана зі слів самих учасників. Було визначено, що різниця у даних між групами не була значуща (p=0,398). У групі, де застосовували гідрогель метилкремнієвої кислоти, на початку дослідження учасники з лихоманкою становили меншу частку (16%) порівняно з контрольною групою (49%), але визначалася більша кількість пацієнтів з болем у животі (86% проти 70%).

Дозування лікарського засобу

Гідрогель метилкремнієвої кислоти призначали у дозі:

  • 1-й день: по 2 столові ложки лікарського засобу, розчиненого у 100–200 мл води кімнатної температури, потім по 1 столовій ложці після кожної дефекації до 6 разів, але не менше 3 разів на добу;
  • 2-й день: за наявності діареї (більше ніж 1 раз на день) по 1 столовій ложці після кожної дефекації до 6 разів, але не менше 3 разів на добу; за відсутності або наявності діареї (1 раз на день) — по 1 столовій ложці 3 рази на добу;
  • 3–6-й день: за наявності діареї (більше ніж 1 раз на день) — по 1 столовій ложці 3 рази на добу; за відсутності або наявності діареї (1 раз на день) — по 1 столовій ложці 1–2 рази на добу;
  • 7–8-й день: за наявності діареї (більше ніж 1 раз на день) — по 1 столовій ложці 3 рази на добу; за відсутності діареї або наявності діареї (1 раз на день) не приймати препарат.

Протягом дослідження застосування протидіарейних препаратів, наприклад лопераміду, було заборонено. Збудник, що спричинив виникнення діареї, виявлений у зразках калу 20 пацієнтів (7 пацієнтів групи, де застосовували гідрогель метилкремнієвої кислоти, 13 — з контрольної групи).

Первинний результат дослідження

Згідно з результатами дослідження, застосування пацієнтами гідрогелю метилкремнієвої кислоти зумовлює зменшення тривалості діареї інфекційної чи неінфекційної етіології. Первинний результат дослідження — тривалість діареї (час) від початку рандомізації (розподілу пацієнтів на дві групи) до визначення першого нерідкого калу. Середній час від початку рандомізації до визначення першого нерідкого калу був скорочений у групі, де хворі приймали гідрогель метилкремнієвої кислоти — 27,1 год проти 38,9 год у контрольній групі. Частка пацієнтів у контрольній групі, у яких діарея пройшла через 12; 24 та 36 год, становила 29; 55 і 57% відповідно порівняно з групою, де застосовували гідрогель метилкремнієвої кислоти — 39; 64 і 72% відповідно.

Результати цього дослідження узгоджуються з раніше опублікованими даними інших трьох досліджень щодо гострої кишкової інфекції у дітей. Діарея проходить швидше у пацієнтів, які приймали гідрогель метилкремнієвої кислот, порівняно із хворими, що застосовували стандартну терапію чи антибіотики та стандартну терапію. Згідно з результатами досліджень, гідрогель метилкремнієвої кислоти необхідно призначали:

  • новонародженим з ротавірусною інфекцією для скорочення тривалості діареї в 1,4 раза;
  • дорослим з антибіотикасоційованою діареєю для скорочення тривалості перебування у стаціонарі.

Побічні ефекти

У пацієнтів, які застосовували гідрогель метилкремнієвої кислоти, не виявлено тяжких побічних ефектів. В одного хворого з контрольної групи відзначали ускладнення внаслідок діареї, що призвело до його госпіталізації. У пацієнтів групи, де застосовували гідрогель метилкремнієвої кислоти, вчені зареєстрували незначні побічні ефекти: запор, нудота, відрижка.

Вторинний результат дослідження

Вторинний результат дослідження — тривалість діареї від рандомізації учасників до останнього рідкого випорожнення (визначається в годинах). Тривалість діареї до останнього рідкого випорожнення незначно коротша у групі, де застосовували гідрогель метилкремнієвої кислоти, порівняно з контрольною групою — 25,3 год проти 38,4 год (р=0,20).

Терапевтична дія гідрогелю метилкремнієвої кислоти

Основна терапевтична дія гідрогелю метилкремнієвої кислоти — адсорбція бактеріальних токсинів з подальшим їх виведенням з організму. Згідно з результатами досліджень, лікарський засіб проявляє свою активність щодо ендотоксину Escherichia coli, токсину типу А та В Clostridium difficile, токсину Shigella, стафілококових ентеротоксинів А і В. Також механізм дії лікарського засобу охоплює створення несприятливого середовища для патогенних мікроорганізмів та інгібування реплікації вірусу через фізичну абсорбцію.

Результати проспективних досліджень свідчать, що у пацієнтів до 36% кишкових інфекцій можуть супроводжуватися тривалим постінфекційним синдромом подразненого кишечнику. А перевага гідрогелю метилкремнієвої кислоти полягає у зниженні рівня ускладнень бактеріальної інфекції, що супроводжуються діареєю.

Дітям із гострою інфекційною діареєю важливо призначати регідратаційну терапію. Хоча прийом розчинів для пероральної регідратації може полегшити зневоднення, але не впливає на тривалість діареї чи біль у животі. Таким чином, застосування гідрогелю метилкремнієвої кислоти має додаткову перевагу у пацієнтів дитячого та похилого віку або у хворих з ослабленим імунітетом, або яким призначена замісна ниркова терапія чи хіміотерапія.

Проведене дослідження має певний недолік: не є плацебо-контрольованим. Але застосування у дорослих хворих курсу терапії гідрогелем метилкремнієвої кислоти приводить до значного скорочення тривалості діареї. Оскільки учасники дослідження були працездатного віку, то швидке усунення симптомів у пацієнтів, які приймають цей лікарський засіб, приводить до запобігання розвитку ускладнень, зменшення кількості відвідувань лікарів, скорочення тривалості відсутності на роботі, тим самим приводить до зниження навантаження на економіку країни. Подальші дослідження необхідно спрямувати на визначення ефективності гідрогелю метилкремнієвої кислоти у різних групах пацієнтів з гострою діареєю інфекційної чи неінфекційної етіології в медичних закладах різних ланок. Це зможе привести до застосування гідрогелю метилкремнієвої кислоти як альтернативи антибіотикам і у пацієнтів із хронічною діареєю та іншими захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

  • Howell C.A., Markaryan E., Allgar V. et al. (2019) Enterosgel for the treatment of adults with acute diarrhoea in a primary care setting: a randomised controlled trial. BMJ Open Gastroenterol., 6(1): E000287.

Катерина Давіденко