МОЗ України бере участь у боротьбі з наркотиками

12 вересня 2019 о 15:37
827

10 вересня 2019 р. відбулася зустріч делегації Міжнародного комітету з контролю над наркотиками з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я, Організації Об’єднаних Націй, Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, Державної установи «Центр психічного здоров’я і моніторингу наркотиків та алкоголю Міністерства охорони здоров’я України», з Центром громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України та іншими партнерами. Проаналізовано кроки, які зробила наша країна для запобігання наркотичній залежності та вдосконалення системи контролю за обігом наркотиків, і що планується на майбутнє.

За останні два роки Кабінет Міністрів України (КМУ) затвердив дві постанови щодо включення понад 150 нових речовин до Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. Були враховані положення та вимоги міжнародних конвенцій та Конвенції Організації Об’єднаних Націй стосовно боротьби проти незаконного обігу наркотичних засобів і психотропних речовин. Також у звʼязку зі зміною Уряду на перепогодження до заінтересованих центральних органів виконавчої влади був направлений розроблений проект постанови КМУ «Про затвердження обсягів квот на 2019 рік, у межах яких здійснюється культивування рослин, що містять наркотичні засоби і психотропні речовини, виробництво, виготовлення, зберігання, ввезення на територію України та вивезення з території України наркотичних засобів і психотропних речовин».

Стратегія державної політики щодо наркотиків

Затверджений Урядом План заходів на 2019–2020 роки з реалізації Стратегії державної політики щодо наркотиків на період до 2020 року передбачає:

  • недопущення незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів і водночас забезпечення доступу хворих до наркотичних лікарських засобів;
  • удосконалення законодавства щодо боротьби з організованою наркозлочинністю, корупцією та наркобізнесом;
  • запровадження заходів стосовно зменшення шкоди від зловживання психоактивних речовин;
  • впровадження заходів щодо запобігання вживанню наркотиків;
  • посилення взаємодії з міжнародними партнерами;
  • запровадження заходів щодо належного лікування та реабілітації осіб із психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання психоактивних речовин.

Оскільки кількість нових наркотиків у світі зростає стрімкими темпами, на заході визначено порядок віднесення засобів і речовин до аналогів наркотичних засобів і психотропних речовин з метою запобігання розповсюдженню на території України нових психоактивних речовин, які можуть завдати шкоди здоров’ю та життю людини.

Пріоритетні напрямки в діяльності Міністерства для обмеження обігу нових психоактивних речовин

  1. Забезпечити функціонування системи заборони обігу нових психоактивних речовин у наступному році.
  2. Встановити національний контроль за обігом нових психоактивних речовин протягом найближчих 5 років.
  3. Розробити Стратегію державної політики щодо наркотиків на 2021–2024 роки.

Фокус уваги Міністерства

Міністерство має забезпечити доступ паліативних хворих до необхідної знеболювальної терапії, зокрема до препаратів на основі канабісу. Усі заінтересовані сторони (лікарі, правоохоронні органи, виробники медичного канабісу) повинні мати чіткий механізм роботи. Легалізація медичного канабісу в Україні передбачає відповідне врегулювання як на законодавчому рівні, так і під час імплементації цього підходу. Зокрема планується включити лікувальні засоби для знеболення в урядову програму реімбурсації «Доступні ліки». А також планується разом із Державною службою України з лікарських засобів та контролю за наркотиками затвердити інструкцію стосовно форми заявок щодо квот на виробництво, виготовлення, зберігання, ввезення та вивезення з території України наркотичних засобів, психотропних речовин для наукових і медичних цілей.

Захід триватиме 4 дні із залученням усіх суб’єктів протидії нелегальному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. Усі напрацювання будуть втілені у відповідні законодавчі акти.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua; dls.gov.ua