Найшвидший початок трансплантації органів — пріоритет міністра Зоряни Скалецької

6 вересня 2019 о 13:06
421

Як ми  вже повідомляли, на прес-конференції, що відбулася 4 вересня 2019 р.,  міністр охорони здоров’я України Зоряна Скалецька заявила, що один із пріоритетів Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України — впровадження трансплантації без жодних відтермінувань.

Це ключова увага Міністерства

Серед ключових сфер уваги МОЗ України на чолі з новопризначеним міністром З. Скалецькою — запуск системи трансплантації до кінця поточного року.

«Ми робимо насправді все, щоб до кінця року запустити систему трансплантації і не відтерміновувати Закон «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині».

Нагадаємо, що Верховна Рада України прийняла Закон України «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині» 17 травня 2018 р. У минулому році депутати відтермінували дію Закону до 1 січня 2020 р. 

Ключова фігура – трансплант-координатор

Новий Закон передбачає, що однією з основних складових процесу трансплантації є трансплант-координатор. Саме ці медичні працівники налагоджуватимуть взаємодію між усіма учасниками процесу трансплантації, зокрема перевірятимуть і отримуватимуть згоду на донорство, вчасно та систематично оновлюватимуть дані у Єдиній державній інформаційній системі трансплантації (ЄДІСТ) та зможуть організувати оперативне та безпечне транспортування органів.

Професія трансплант-координаторів з’явилась в Україні в лютому 2019 р. Навчання майбутні трансплант-координатори проходять у Запорізькій медичній академії післядипломної освіти МОЗ України, практичну частину (близько 70% курсу) — у Центрі трансплантації Запорізької обласної лікарні. В основі курсу — настанови та практика з трансплантації Європейського Союзу (зокрема Іспанії) та США.

Що стосується ЄДІСТ, то у квітні 2019 р. розробники презентували базовий продукт ЄДІСТ. Наразі фахові спеціалісти МОЗ України проводять тестування і перевіряють, чи відповідає програмний продукт усім поставленим до нього вимогам.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua