Уляна Супрун із заступниками написали заяви про звільнення з посад

30 серпня 2019 о 17:34
4926

29 серпня 2019 р. новообрані депутати Верховної Ради України IX скликання склали присягу, звільнили членів Уряду, а також затвердили склад нового Кабінету Міністрів України. Зазначимо, що на посаду міністра охорони здоров’я України народні обранці підтримали кандидатуру Зоряни Черненко (Скалецької). Про новообрану міністерку відомо, що вона була головним експертом у «Реанімаційному пакеті реформ» і курирувала напрямок охорони здоров’я. Варто зазначити, що за фахом новообрана міністр — юрист, а медичної освіти не має.

Ці події на своїх сторінках у соціальних мережах прокоментувала виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.

«У демократичних і цивілізованих країнах влада передається спокійно, без емоцій та саботажу. Це одне з найбільших досягнень зрілих спільнот і суспільств. А ми разом із Павлом Ковтонюком і Олександром Лінчевським написали заяви на звільнення на ім’я нового Прем’єра (новим Прем’єр-міністром України обрано Олексія Гончарука. — Прим. ред.). Чекаємо на найближче засідання Уряду, де вони будуть розглянуті. А до того, як завжди, продовжуємо виконувати свої обов’язки».

Поради для урядовців

У. Супрун надала певні рекомендації для представників нового Уряду України:

  • Ніколи не переставайте досліджувати сферу, якою будете займатися. Вивчіть стан справ не з медіа чи фейсбука, а за нормативними документами та реальним станом справ. Прочитайте transition books, які підготували міністерства.
  • «Не скасовуйте політики, які вже успішно втілюються». Перший етап трансформації системи охорони здоров’я успішно відбувся — 28 млн українців вибрали сімейного лікаря і 70% задоволені ним.
  • Не бійтеся продовжувати речі, які вже працюють, та робити реальні зміни того, що не працює. На 2020 р. заплановано чимало змін у сфері охорони здоров’я, але попереду ще дуже багато роботи.
  • Будьте командою. Якими різними ви б не були, пам’ятайте, що вас об’єднує спільна робота та спільна відповідальність.
  • Кажіть одне одному правду — про стан речей, про помилки та ризики. Це зробить вашу співпрацю ефективнішою та збереже ваші сили на дійсно важливі речі. Не бійтеся складних розмов.
  • Вірте у свої сили. Не дозволяйте, аби вами керували. Не бійтеся бути технократами та не будьте «чиїмись ручними» міністрами. Ви відповідальні за цілі сфери життя українців і ви є носіями експертизи в Уряді. Робіть рішення і добивайтеся їхнього втілення.
  • Пам’ятайте, що ви служите українському народу, а не президенту, голові партії чи будь-якому іншому політику.

«Бажаємо успіхів новим депутатам та командам, що зайдуть у міністерства, в тому числі — у Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України. Ніщо не зупинить зміни, час яких настав. Боротьба триває!», — наголосила У. Супрун.

Поради для комітетів

Нагадаємо, нещодавно очільниця МОЗ України надала поради народним депутатам щодо роботи в комітетах Верховної Ради України:

У Верховній Раді України ІХ скликання не буде жодного депутата з членів діючого Комітету з питань охорони здоров’я. На жаль, кількість конструктивних відповідальних депутатів у ньому була критично малою, але їхній внесок у трансформацію охорони здоров’я важко переоцінити. За що ми дуже вдячні. Але попри підтримку декількох народних обранців будь-який результат доводилося буквально вигризати. А для деяких членів комітету це оберталося цілою драмою, аж до втрати свідомості.

У певний момент, втомившись від постійного цирку, представники нашої команди перестали відвідувати засідання. І нічого при цьому не втратили. Навпаки, отримали більше часу та зберегли здоров’я. Але фактом є те, що ми могли би зробити набагато більше разом, якби більшість комітету працювала в інтересах громадян. Серед нового скликання Верховної Ради України будуть народні обранці, яким випаде шанс створити нову культуру роботи і ефективності комітету. Я б хотіла дати цим людям декілька порад:

  • Винесіть питання здоров’я українців за межі політичних проектів та кар’єр. Члени всіх фракцій, так само як усі громадяни — однаково вразливі до хвороб та нещасних випадків. Не дозволяйте персональним амбіціям чи особистим інтересам окремих депутатів затьмарювати питання безпеки та здоров’я української нації.
  • Парламентський комітет має бути майданчиком для конструктивного діалогу, учасники якого спираються на факти, здоровий глузд та національні інтереси України. Не варто перетворювати його на автомат із генерування інфоприводів та поширення фейків, брехні та скандалів.
  • Поважайте делегованих тією чи іншою стороною представників незалежно від їхнього статусу та посади. Безліч разів депутати ще поки діючого комітету зневажливо ставились до представників МОЗ України лише тому, що їхні посади не відповідали необхідному «статусу». «Що нам може розповісти головний спеціаліст? Чому заступник міністра не прийшов особисто?». Таке хамське і зверхнє ставлення не можна толерувати у комітеті вищого законодавчого органу демократичної сучасної країни.
  • Не толеруйте сексизм, ейджизм та будь-які інші форми дискредитації людей. Усі ці «молоденький(-а)», «я вас поважаю як жінку» і «ми розуміємо, що ви не розумієте, як працює наша система, бо ви не з України» — повинні відійти у минуле.
  • Кількість не означає якість. Не грайтеся у законодавчий спам, який не має нічого спільного з вирішенням проблем українців. Опирайтеся на реальність і не будуйте собі повітряних замків (чи будь-яких інших замків). Кількість прийнятих законопроектів, які можуть бути втіленими в життя і принести користь — ось реальний показник якості роботи комітету.
  • Поважайте учасників своїх засідань та їхній час. Це стосується як інформування про засідання, так і регламенту та порядку денного. Якщо 90% часу засідання — це обливання брудом — ви марнуєте час та можливості. Свої, інших та всіх громадян України, які делегували вас до парламенту.
  • Добре ознайомтесь зі станом справ у сфері, якою будете опікуватися. Поспілкуйтеся з людьми, які працюють у сфері й володіють реальною експертизою (не лише зі знайомими головними лікарями та власниками фармацевтичних бізнесів). Завжди піддавайте сумніву твердження людей, у яких є відповіді на всі питання та ідеальні рішення. Не вигадуйте велосипед.
  • Пам’ятайте, Совєцький Союз не повернути. Він зник назавжди. Не намагайтеся вчергове побудувати комунізм.

«Від якості взаємодії законодавчої та виконавчої гілок влади напряму залежить здоров’я українців. Сподіваюся, що з обох сторін переважатиме здоровий глузд та реальна турбота про громадян», — зазначила У. Супрун.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису» за матеріалами

kmu.gov.ua,

facebook.com/ulanasuprun/,

instagram.com/ulanasuprun/