Створено онлайн-скринінг для виявлення ризику туберкульозу

20 серпня 2019 о 15:45
1189

Скринінгова онлайн-анкета містить 13 запитань, на які може відповісти кожен за 5 хв. За результатами анкетування можна дізнатися, чи є ризик того, що людина хвора на туберкульоз, і чи рекомендовано їй додаткове обстеження.

Центр громадського здоров’я створив зручний онлайн-інструмент, який дає можливість перевірити, чи є у вас симптоми туберкульозу і чи могли ви ним заразитися. За результатами тестування ви отримаєте інформацію про ступінь ризику захворіти на туберкульоз, а також рекомендацію про необхідність звернутися до сімейного лікаря в разі потреби.

Актуальність проблеми

Проблема туберкульозу лишається актуальною для України: тільки за липень 2019 р. було зареєстровано 2067 нових випадків захворювання. Загалом станом на 14 серпня 2019 р. під медичним наглядом перебуває 20 235 осіб. За оцінками експертів кожен п’ятий хворий на туберкульоз не знає про свою хворобу і не звернувся за медичною допомогою.

Про туберкульоз

Туберкульоз — небезпечна хвороба. Симптоми можуть бути непомітними впродовж багатьох місяців, тож люди часто звертаються за допомогою на пізніх стадіях. Несвоєчасне звернення до лікаря призводить до подовження терміну лікування та виникнення ускладнень захворювання. Небезпека також криється в тому, що один хворий на туберкульоз, який не знає про свій діагноз і не отримує лікування, може за рік заразити близько 10–15 людей.

Туберкульоз важливо виявити на ранній стадії, адже тоді пацієнт може з перших днів розпочати лікування амбулаторно з дотриманням заходів інфекційного контролю. У разі відсутності бактеріовиділення та клінічних проявів хвороби пацієнт може ходити на роботу або навчання. Тож важливо, щоб люди за появи перших симптомів туберкульозу (кашель понад 2 тиж, різке схуднення, нічна пітливість, слабкість) зверталися до свого сімейного лікаря.

Пройти анкетування можна просто зараз!

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами phc.org.ua