Системний червоний вовчак: потенційна терапія при неврологічних проявах

16 серпня 2019 о 15:15
1212

Системний червоний вовчак: неврологічні симптоми

Донині етіологія такого аутоімунного захворювання, як системний червоний вовчак, залишається недостатньо вивченою. Проявами аутоімунної відповіді проти нейронних аутоантигенів за умов психоневрологічної форми цього захворювання є розвиток окремих неврологічних порушень (головний біль, судомний синдром), когнітивних змін, афективних розладів, психотичних явищ. Згідно зі статистичними даними, зазначені симптоми є одними з найпоширеніших психоневрологічних проявів системного червоного вовчака та відзначаються у 80% дорослих та близько 95% дітей. Крім того, за оцінками Американського фонду системного червоного вовчака (The Lupus Foundation of America), США, понад 1,5 млн американців та 5 млн осіб у всьому світі хворіють на ті чи інші форми цього захворювання, при цьому абсолютну більшість з них — до 90% — становлять жінки.

Раніше доведено, що активність аутоантитіл часто спрямована на нуклеїнові кислоти, включаючи РНК і особливо РНК-домени з вищим ступенем структурної організації. В нещодавньому дослідженні вченими Медичного центру Державного університету штату Нью-Йорк (State University of New York, Medical Center), США, при вивченні особливостей імунореактивності пацієнтів із системним червоним вовчаком було ідентифіковано унікальні аутоантитіла, спрямовані проти нейрональних регуляторних цитоплазматичних РНК (Brain Cytoplasmic – BC – RNAs). Водночас анти-ВС РНК-аутоантитіла не виявлялися в сироватці крові пацієнтів з іншими аутоімунними захворюваннями (наприклад при ревматоїдному артриті, розсіяному склерозі) чи у здорових осіб контрольної групи без будь-яких ознак захворювання. Стаття за матеріалами дослідження опублікована у виданні «Journal of Neuroscience» 12 серпня 2019 р.

Молекулярно-клітинний механізм психоневрологічних проявів захворювання

Пояснюючи актуальність роботи, автори наголосили на тому, що основні молекулярно-клітинні зміни клініко-неврологічних проявів системного червоного вовчака є достатньо складними аспектами морфофункціонального аналізу. За результатами проведеного спостереження в сироватці крові хворих на системний червоний вовчак з неврологічними проявами виявлено специфічні аутоантитіла, мішенню яких є регуляторні цитоплазматичні РНК нейронів. Зазначені аутоантитіла спрямовані на нейрональні цитоплазматичні 5′-домени неканонічних послідовностей РНК, які визначають дендритний розвиток.

У зазначеному процесі специфічні аутоантитіла ефективно конкурують із гетерогенним ядерним рибонуклеопротеїдом hnRNP A2 (heterogeneous nuclear ribonucleoprotein A2 — hnRNP A2) як транспортні фактори за доступ до дендритних фокусуючих елементів (dendritic targeting element — DTE) нейрональних цитоплазматичних РНК. Наслідком цього є конкурентне витіснення транспортного фактора hnRNP A2, що унеможливлює регуляцію розвитку синапто-дендритних локусів нейрональними цитоплазматичними РНК завдяки суттєвому скороченню їх доставки в синапто-дендритні функціональні ділянки.

Крім того, в експериментах in vivo на лабораторних гризунах доведено, що при індукованій ліпополісахаридній активації проникності гематоенцефалічного бар’єра зазначені аутоантитіла до нейрональних цитоплазматичних РНК поглинаються нейронами центральної нервової системи, суттєво перешкоджаючи при цьому процесам локалізації ендогенних нейрональних цитоплазматичних РНК в синапто-дендритних доменах. Недостатність цих орієнтуючих РНК-факторів у тварин формувала підґрунтя фенотипових проявів, включаючи епілептоїдні реакції та когнітивні зміни.

Висновки та коментарі

Таким чином, отримані результати, на думку вчених, демонструють взаємозв’язок між розпізнаванням аутоантитіл до нейрональних цитоплазматичних РНК та фокусуванням дендритної РНК. На основі цього автори дійшли висновку про те, що порушення регуляції клітинної РНК може слугувати фактором, який спричиняє патогенез нервово-психічних проявів системного червоного вовчака.

Коментуючи роботу, керівник наукового проекту професор Генрі Тідж (Henri Tiedge) зазначив: «Донедавна розуміння причин розвитку нейрокогнітивних симптомів у пацієнтів із системним червоним вовчаком було досить обмеженим. Оскільки ми не могли усунути первинний фактор, єдиною альтернативою для клініцистів лишалася симптоматична терапія із застосуванням протизапальних препаратів, імунодепресантів та інших методів лікування залежно від специфіки неврологічних проявів». За словами Г. Тіджа, результати проведеного дослідження надають нове уявлення про механізми та причини розвитку психоневрологічних симптомів у пацієнтів із системним червоним вовчаком і, що не менш важливо, можуть сформувати базове розуміння етіопатогенезу цієї форми захворювання для подальших пошуків ефективних способів терапії.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

  • Muslimov I.A., Iacoangeli A., Eom T. et al. (2019) Neuronal BC RNA transport impairments caused by systemic lupus erythematosus autoantibodies. J. Neurosci., Aug. 12. DOI: 10.1523/JNEUROSCI.1657-18.2019.
  • SUNY Downstate Medical Center (2019) Researchers identify key mechanism linked to neuropsychiatric lupus. ScienceDaily. Aug. 12.

Наталія Савельєва-Кулик