Неходжкінські лімфоми: новий метод лікування

14 серпня 2019 о 12:51
1379
Спеціальності :

У дослідженні, представленому вченими Школи медицини Ікана Медичного центру Маунт-Сінай (Icahn School of Medicine at Mount Sinai), США, повідомляється про розроблення способу застосування імунотерапевтичних препаратів у лікуванні пацієнтів з резистентними до терапії неходжкінськими лімфомами. Презентована методика відрізняється поєднанням її з трансплантацією стовбурових клітин. Відповідно до результатів дослідження, застосований підхід дозволяє також значно підвищити ефективність фармакотерапії у пацієнтів з меланомою та раком легені.Результати роботи опубліковано у виданні «Cancer Discovery» 2 серпня 2019 р.

Трансплантація стовбурових клітин та імунна чекпойнт-блокада

Описаний тип імунотерапії первинно базується на застосуванні лікарських засобів інгібіторів імунних чекпойнтів, що створює умови для підвищення функціональної здатності цитотоксичних Т-лімфоцитів в умовах онкологічного процесу, усуваючи «ефект маскування» пухлинних клітин. Ефективність використання подібної чекпойнт-блокади раніше встановлено при деяких видах пухлин. Також було відомо, що застосування цього методу відрізняється низьким терапевтичним потенціалом у разі неходжкінських лімфом. Однак результати нової роботи доводять, що поєднання такої імунотерапії з трансплантацією стовбурових клітин сприяє зростанню потенціалу Т-клітин, підвищуючи ефективність імунної відповіді в 10 разів і, таким чином, зумовлюючи ефективність терапії при неходжкінскьких лімфомах, а також у пацієнтів із меланомою та раком легені.

Висновки проведеного дослідження обґрунтовано на основі спостережень імунореактивності організму хазяїна на трансплантацію кісткового мозку, Т-клітинну терапію, імунотерапію та імунотрансплантацію на моделях онкологічних процесів у лабораторних тварин та пацієнтів із відповідними захворюваннями при проведенні клінічного випробування. Пояснюючи механізми терапевтичної дії комплексного методу, автори зосередили увагу на тому, що проведення попередньої трансплантації стовбурових клітин дозволяє створити своєрідний простір для повторного введення Т-клітин для поступової заміни первинного цитотоксичного імунного базису. Таким чином, поступове розмноження трансплантованих клітин закономірно сприяє активації протипухлинної імунної відповіді.

Перші отримані результати стали основою та обґрунтуванням для початку клінічного випробування із застосуванням імунотрансплантаційного підходу в лікуванні пацієнтів з агресивною неходжкінською лімфомою. Клінічне випробування розпочато у травні 2019 р. з моменту залучення в клінічне дослідження групи пацієнтів. Оцінюючи попередні висновки, дослідники висловили сподівання на те, що майбутні підсумки актуального клінічного спостереження можуть стати підґрунтям для розроблення ефективнішої методики лікування пацієнтів з іншими типами онкологічних захворювань.

Клінічний висновок

Підсумовуючи результати дослідження, Джошуа Броді (Joshua Brody), керівник дослідницької програми з імунотерапії лімфом та відповідний співавтор дослідження, зазначив: «Застосування імунотрансплантата для підвищення ефективності терапії на умовах імунної чекпойнт-блокади  розкриває широкі перспективи, адже подібна імунотерапія нині поступово набуває статусу стандарту лікування у разі меланоми, раку нирки, раку легені та інших агресивних онкологічних захворювань. Багато в чому це пояснюється тим, що навіть за умов, в яких терапія блокаторами імунних чекпойнтів виявляється неефективною, отримані дані свідчать про можливість корекції кінцевого терапевтичного результату за рахунок поєднання з імунотрансплантацією стовбурових клітин. Крім того, висновки за результатами проведеного дослідження дозволяють прогнозувати можливість оптимізації поєднаного застосування інгібіторів імунних чекпойнтів та інших варіацій терапії на основі Т-клітин, зокрема використання CAR-T-клітинної терапії».

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

  • Marshall N., Hutchinson K., Marron T.U. et al. (2019) Anti-tumor T-cell homeostatic activation is uncoupled from homeostatic inhibition by checkpoint blockade. Cancer Discov., Aug. 2. DOI: 10.1158/2159-8290.CD-19-0391.
  • The Mount Sinai Hospital/Mount Sinai School of Medicine (2019) Researchers make immunotherapy work for treatment-resistant lymphoma: Transplanting T-cells boosts efficacy of immunotherapies in several cancers. ScienceDaily, Aug. 5.

Наталія Савельєва-Кулик