Бар’єри проти вакцинації: які вони?

13 серпня 2019 о 10:08
569

Бар’єри проти вакцинації існують не тільки в Україні. Після зниження загального глобального рівня захворюваності на кір, що спостерігалось у період до 2016 р., декілька країн зіткнулися з цим захворювання. Спалах кору розпочався у 2016 р. у Румунії. Порівняно з 2017 р. у 2018 р. захворюваність на кір в Україні зросла у 10 разів та було зареєстровано 23 летальні випадки. У 2018 р. захворюваність в Україні у 48 разів перевищувала відповідний показник на території решти Європи (125 на противагу 2,6 на 100 тис. населення). Станом на червень 2019 р. Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України повідомило про 115 тис. захворілих і 39 померлих від кору осіб, починаючи із 2017 р.

У відповідь на спалах в кінці 2017 р. МОЗ України розпочало посилену програму вакцинації проти кору, орієнтовану на дітей віком від 1 до 9 років із відсутнім або неповним курсом вакцинації.

Дослідження Інтервенційної епідеміологічної служби

Інтервенційна епідеміологічна служба — Україна (ІЕС-УКР) провела дослідження з метою встановлення бар’єрів вакцинації серед батьків перехворілих на кір дітей у період після впровадження програми з підсиленої імунізації. Дослідження проведено у 7 областях України з найвищим рівнем захворюваності на кір серед дітей віком від 1 до 18 років у 2017 та 2018 р. Групою дослідників були опитані батьки перехворілих на кір дітей із датою появи висипу у вересні та жовтні 2018 р. з відсутнім або неповним вакцинальним статусом проти кору.

Серед опитаних батьків 301 дитини, включеної в дослідження, 93% батьків не проводили вакцинації, оскільки не вірили в якість або ефективність вакцини, або через страх виникнення побічної дії. Причини відсутності звернення за вакцинацією серед батьків дітей як молодше, так і старше 6 років були подібними, проте більшість батьків дітей віком старше 6 років взагалі не вважали вакцинацію необхідною.

Результати інших досліджень свідчать, що батьки часто не знають або частково знають реальний вміст вакцин, а також не поінформовані про те, яким захворюванням можна запобігти за допомогою вакцинації.

Недостатня обізнаність — одна з причин

Майже всі респонденти (95%), які не зверталися за вакцинацією, знали про існування вакцини проти кору, та 61% з них знали саме про необхідність отримання двох доз вакцини. Проте лише 42% батьків знали про впровадження програми підсиленої імунізації. Результати дослідження, проведеного Facciolà та іншими авторами, свідчать, що позитивні думки батьків про вакцинацію залежать від позитивної думки лікаря, в той час як думки негативно налаштованих батьків були зумовлені прямою чи непрямою інформацією від людей, які нібито мали негативний досвід вакцинації.

Також опитували батьків, чиї діти перехворіли на кір, щодо подальшої вакцинації. Лише 43% відповіли, що вони будуть вакцинувати дітей у майбутньому.

Лише 33% батьків знають про те, що найефективнішим засобом захисту дітей під час спалаху кору є вакцинація. Проте інші респонденти помилково вважали, що уникнення контакту із хворими, зміцнення імунітету або обмеження відвідування дитячого закладу захистить дитину від захворювання.

За результатами опитування виявлено, що 83% батьків погоджуються з тим, що більшість захворювань, від яких можна зробити щеплення, серйозні, водночас 32% вважають, що діти отримують більше щеплень, ніж їм потрібно, а 38% — що здорові діти не потребують вакцинації взагалі. 78% батьків повідомили, що їхнє оточення висловлює занепокоєння стосовно можливої побічної дії вакцин. 55% батьків хочуть самі вибирати, від яких захворювань вакцинувати своїх дітей.

Коментар Центру громадського здоров’я

Центр громадського здоров’я України нагадує, що для надійного захисту від хвороби всі діти мають вчасно отримати як першу, так і другу дозу вакцини проти кору. МОЗ України закликає всіх дотримуватися Календаря щеплень і якомога швидше надолужити щеплення у разі пропуску планової вакцинації.

Наявність щеплень за Календаремобов’язкова вимога для відвідування дошкільних навчальних закладів і шкіл. Законність цієї вимоги підтвердив Верховний Суд України у Постанові. МОЗ України надає можливість безоплатно вакцинуватися і дітям, і дорослим: вікові обмеження на безоплатну вакцинацію від кору скасовано. Також можна вакцинувати немовлят віком від 6 міс, для яких кір особливо небезпечний. Крім того, щеплення мають отримати діти, чиї батьки брали фальшиву довідку про вакцинацію.

Усі регіони забезпечено вакцинами КПК (проти кору, паротиту і краснухи) виробництва Бельгії та США. Перевірити кількість вакцин у вашій області можна у таблиці.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами phc.org.ua