Розлад із дефіцитом уваги та гіперактивністю: проект клінічної настанови

12 серпня 2019 о 16:16
970

Плеяда симптомів, які становлять розлад із дефіцитом уваги та гіперактивністю і гіперкінетичний розлад, — найширше досліджений аспект у психічному здоров’ї дітей та підлітків, але продовжується розвиток визначення цих розладів та їх ведення.

З цієї нагоди на сайті Державного експертного центру Міністерства охорони здоров’я України винесено для консультацій із громадськістю проект клінічної настанови, заснованої на доказах «Розлад із дефіцитом уваги та гіперактивністю у дітей та молоді».

Про необхідність клінічних настанов та актуальність питання

Впродовж останніх десятиріч в усьому світі для забезпечення якості й ефективності медичної допомоги, для створення якісних клінічних протоколів та/чи медичних стандартів як третинне джерело доказової медицини використовують клінічні настанови.

Клінічна настанова — це документ, що містить систематизовані положення стосовно медичної та медико-соціальної допомоги, розроблені з використанням методології доказової медицини на основі підтвердження їх надійності та доведеності, і має на меті надання допомоги лікарю і пацієнту у прийнятті раціонального рішення в різних клінічних ситуаціях.

Ця клінічна настанова — адаптована для системи охорони здоров’я України версія клінічної настанови «Management of attention deficit and hyperkinetic disorders in children and young people. Scottish Intercollegiate Guidelines Network, 2009». Вищезазначений документ вибраний робочою групою як ключовий прототип найкращої практики надання медичної допомоги пацієнтам із дефіцитом уваги та гіперактивністю, відповідно до Меморандуму про взаємодію та співпрацю між Комітетом національної служби охорони здоров’я Шотландії з поліпшення якості та Міністерством охорони здоров’я України, підписаний 29 вересня 2008 р.

Окремі положення клінічної настанови доповнені коментарями робочої групи, що ґрунтуються на таких інформаційних джерелах:

  1. Attention deficit hyperactivity disorder: diagnosis and management. NICE guideline (2018).
  2. Usefulness and Validity of Continuous Performance Tests in the Diagnosis of Attention-Deficit Hyperactivity Disorder Children (2017) Itai Berger, Ortal Slobodin, Hanoch Cassuto. Arch. Clin. Neuropsychol., 32(1): 81–93.
  3. Practice Parameter for the Assessment and Treatment of Children and Adolescents with Attention-Deficit (2007) Hyperactivity Disorder. American Academy of Child and Adolescent Psychiatry.
  4. Державний реєстр лікарських засобів України (http://www.drlz.com.ua/).

Застереження для лікарів

Запропонована клінічна настанова не повинна розцінюватись як стандарт медичного лікування. Дотримання положень клінічної настанови не гарантує успішного лікування в кожному конкретному випадку, її не можна розглядати як посібник, що включає всі необхідні методи лікування або, навпаки, виключає інші. Остаточне рішення стосовно вибору конкретної клінічної процедури або плану лікування повинен приймати лікар з урахуванням клінічного стану пацієнта і можливостей для проведення заходів діагностики та лікування у медичному закладі. Клінічна настанова «Розлад із дефіцитом уваги та гіперактивністю у дітей та молоді», відповідно до свого визначення, має на меті надання допомоги лікарю і пацієнту в прийнятті раціонального рішення в різних клінічних ситуаціях, слугує інформаційною підтримкою щодо найкращої клінічної практики на основі доказів ефективності застосування певних медичних технологій, ліків та організаційних засад медичної допомоги.

У цій настанові під визначенням «молоді люди» називають осіб віком від 10 до 24 років (згідно з визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я). Робоча група вважає за доцільне зазначити, що в процесі роботи над клінічною настановою виявлено деякі розбіжності з вітчизняною ресурсною та нормативною базою.

Усі відмінності та бар’єри, що утруднюють впровадження положень клінічної настанови в Україні, зазначені в тексті у вигляді коментарів робочої групи. Особливістю діагностики розладу з дефіцитом уваги та гіперактивністю є необхідність використання діагностичних тестів, які були б валідовані та ліцензовані в Україні.

Крім того, в оригінальній клінічній настанові серед рекомендованих лікарських засобів виявлено міжнародні непатентовані назви, не зареєстровані в Україні, а також розбіжності з інструкціями для медичного застосування лікарського засобу в педіатричній практиці. Слід зазначити, що на індивідуальному рівні ввезення лікарських засобів та їх застосування можливе згідно з Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 26.04.2011 р. № 337 «Про затвердження Порядку ввезення на територію України незареєстрованих лікарських засобів, стандартних зразків, реагентів», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 11.08.2011 р. за № 965/19703.

Мета коментарів робочої групи полягала в тому, щоб виявити системну проблему відсутності в Україні сучасних лікарських засобів та зробити хоча б перший крок на шляху вирішення цього питання на державному рівні.

Із повним текстом проекту клінічної настанови та коментарями робочої групи можна ознайомитися за посиланням

Куди надавати пропозиції

Пропозиції та зауваження можна надсилати на електронну адресу: [email protected]

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами  mtd.dec.gov.ua