Чи впливає споживання кави на ризик розвитку порушень ритму серця?

12 серпня 2019 о 13:31
8516

Фактори ризику розвитку фібриляції передсердь

Фібриляція передсердь (ФП) — одна з найпоширеніших видів аритмій, її частота значно зросла за останні кілька років. За даними Центрів з контролю і профілактики захворювань (Centers for Disease Control and Prevention) ≈2% людей віком 65 років і 9% людей старше 65 років живуть із ФП і понад 750 тис. госпіталізацій та 130 тис. смертей пов’язані з наслідками цього захворювання щороку у США. Захворюваність на ФП та пов’язану з цим станом смертність залишаються високими, незважаючи на прогрес у лікуванні при цьому захворюванні. Багато факторів ризику були виявлені у розвитку ФП, включаючи високий артеріальний тиск, наявність цукрового діабету, серцевої недостатності, ожиріння, гіпертиреозу та ішемічної хвороби серця. Однак лише в декількох дослідженнях вивчалася роль харчових звичок у розвитку ФП. Кава є одним з основних напоїв у США, її споживання зростає протягом останніх років. Споживання кави підвищує вироблення адреналіну, норадреналіну, реніну і збільшує чутливість міокарда до кальцію, який здатен впливати на ритм серця.

Деякі великі дослідження оцінювали зв’язок між споживанням кави та ризиком розвитку ФП, їхні результати були суперечливими. Результати Комплексного дослідження охорони здоров’я Північної Каліфорнії (Northern California Comprehensive Health Care Study) повідомили про нижчий рівень госпіталізацій, пов’язаних із ФП, серед людей, які випивають ≥4 чашок кави на день. Крім того, Датське дослідження раціону харчування, онкологічних захворювань та охорони здоров’я (Danish Diet Cancer and Health Study) також виявило нижчий ризик розвитку ФП серед людей, які споживають від 6 до 7 чашок кави на день.

Всупереч цим результатам, у дослідженні шведських вчених, яке тривало 25 років і в якому взяли участь 7495 осіб, встановлено підвищення ризику розвитку ФП на 24% у осіб, що випивають від 1 до 4 чашок кави на день порівняно з учасниками, які не вживали кави. Дослідження здоров’я жінок (The Women’s Health Study) також показало, що на 36% вищий ризик розвитку ФП у жінок при споживанні кави з кофеїном від 2 до 3 чашок на день. З огляду на широке споживання кави в усьому світі й суперечливий зв’язок між кавою та розвитком ФП, американські вчені прагнули дослідити, чи підвищує споживання кави ризик розвитку ФП у когорті чоловіків. Результати дослідження опубліковані в «Journal of the American Heart Association» у серпні 2019 р.

Як часто корисно пити каву при порушеннях ритму серця?

Вчені розділили Дослідження здоров’я лікарів (Physicians’ Health Study) на дві фази — PHS I і PHS II. PHS I — рандомізоване подвійне сліпе плацебо-контрольоване випробування, в якому досліджували вплив ацетилсаліцилової кислоти і β-каротину за участю 22 071 медичного працівника чоловічої статі (1982–1995). У фазі PHS II вчені оцінювали вплив різних вітамінних добавок на профілактику серцево‐судинних, онкологічних патологій та вікових захворювань очей серед 14 641 учасника (1997–2007). 21 082 учасники, які відповіли на анкетування про частоту вживання харчових продуктів з 1997 по 2001 р., мали право на участь у дослідженні. Дані 18 960 учасників проаналізовані в поточному дослідженні.

Споживання кави оцінювали за допомогою опитувальника, в який учасники самостійно вносили дані стосовно частоти вживання кави. Кожному учаснику було поставлено запитання про середню кількість споживання кави протягом минулого року. Можливі відповіді були такими: ніколи або <1 чашки на місяць, 1–3 чашки на місяць, 1 чашка на тиждень, 2–4 чашки на тиждень, 5–6 чашок на тиждень, 1 чашка на день, 2–3 чашки на день, 4–5 чашок на день і більше 6 чашок на день.

Захворюваність на ФП оцінювали за допомогою щорічного анкетування і підтверджували шляхом аналізу медичних записів. Кожен учасник надав інформацію про вік, масу тіла, зріст, статус щодо куріння (ніколи не курив, кинув курити, курець), виконання фізичних вправ (не виконує, <1 дня на тиждень, 1–2 дні на тиждень, 3–4 дні на тиждень і 5–7 днів на тиждень) і споживання алкоголю (ніколи/рідко, щомісяця, щотижня, щодня і >2 стаканів на день), наявність клапанної хвороби серця та інфаркту міокарда в сімейному анамнезі. Вчені також отримали інформацію про супутні захворювання, включаючи цукровий діабет, артеріальну гіпертензію, гіперліпідемію, серцеву недостатність на початку дослідження і під час подальшого спостереження.

Кофеїн підвищує ризик розвитку ФП?

У спостереженні протягом 9 років взяли участь 18 960 учасників, середній вік яких становив 66,1 року. Всього за 9 років спостереження зареєстровано 2098 нових випадків ФП. У первинному аналізі виявлено нижчий рівень розвитку ФП тільки серед учасників, які повідомили про споживання кави від 1 до 3 чашок на день. У вторинному аналізі вчені не виявили значущого зв’язку між споживанням кофеїну з продуктами харчування і ризиком розвитку ФП.

Помірне споживання кави щодня запобігає розвитку порушень ритму серця

У результаті проспективного довгострокового когортного дослідження вчені виявили нижчий рівень розвитку ФП серед чоловіків, які випивають від 1 до 3 чашок кави на день. Кава містить кофеїн, дитерпени, а також велику кількість антиоксидантів, включаючи поліфеноли, кафестол, тригонелін, хлорогенову кислоту і хінін, які можуть знизити ризик виникнення серцево‐судинних подій за рахунок протизапального ефекту.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

  • Bodar V., Chen J., Gaziano J.M. et al. (2019) Coffee Consumption and Risk of Atrial Fibrillation in the Physicians’ Health Study. J. Am. Heart Assoc.,  8(15): e011346.

Маріамі Шургая