Вступна кампанія-2011. Замовлення держави виконано, або Курс на подолання дефіциту медичних кадрів

25 серпня 2011
2961
Резюме

Цьогоріч, на тлі рекордно низької кількості випускників загальноосвітніх шкіл, зумовленої демографічним спадом 1992–1993 рр., вищі медичні навчальні заклади системи МОЗ України довели свою високу конкурентоспроможність на ринку освітніх послуг

10 серпня 2011 р. відбулося заключне засідання Приймальної комісії Національного медичного університету (НМУ) імені О.О. Богомольця, де підведено підсумки нинішньої вступної кампанії до університету, а також оприлюднено узагальнені дані щодо перебігу вступної кампанії до вищих медичних навчальних закладів нашої країни. У засіданні взяли участь Віталій Москаленко, голова Приймальної комісії, ректор НМУ ім. О.О. Богомольця, академік НАМН України, віце-президент НАМН України, професор, Олександр Волосовець, начальник управління освіти і науки МОЗ України, член-кореспондент НАМН України, професор, Лариса Канаровська, голова Київської міської ради профспілки працівників охорони здоров’я, Віталій Мохорєв, начальник Головного управління охорони здоров’я Київської МДА, Олександр Глушаниця, перший заступник начальника Головного управління охорони здоров’я Київської ОДА, Олександр Торбас, в.о. начальника Управління охорони здоров’я Житомирської ОДА, Валерій Бебек, член Громадської гуманітарної ради при Президентові України, члени Приймальної комісії, рекомендовані до зарахування абітурієнти та їх батьки.

На початку свого виступу О. Волосовець висловив задоволення з приводу присутності на засіданні представників державних адміністрацій, які є майбутніми роботодавцями для сьогоднішніх абітурієнтів, будуть забезпечувати їх професійну діяльність після закінчення навчання:

— Місто Київ — це регіон, якому з боку МОЗ України приділяється особлива увага: не лише тому що це столиця держави, її обличчя, але й тому що це мегаполіс із величезною кількістю населення, тут діє знач­на кількість науково-дослідних установ, працює сила-силенна лікарів, які несуть величезну відповідальність. Тож особ­ливо приємно, що керівництво НМУ ім. О.О. Богомольця — кращого медичного вищого навчального закладу України, який цьогоріч відзначає 170-річчя з дня свого заснування, — успішно налагоджує плідні стосунки з міськими та обласними органами охорони здоров’я (не лише столиці, але й сусідніх областей) у царині цільової підготовки лікарів за кошти місцевих бюджетів. Так, у рамках програми реформування медичної галузі у пілотних регіонах укладена угода між НМУ ім. О.О. Богомольця та Київською МДА на цільову підготовку для м. Києва 140 спеціалістів за спеціальністю «Загальна практика — сімейна медицина» за кошти міського бюджету (що дасть університету щорічно отримувати додаткові надходження до спеціального фонду); ведеться аналогічна робота із представниками Житомирської області — це дуже корисні починання, які цілком відповідають стратегії міністерства щодо розвитку вищої медичної школи та забезпечення регіонів висококваліфікованими медичним кадрами.

Звітуючи про підсумки першого етапу вступної кампанії до вищих медичних (фармацевтичного) навчальних закладів IV рівня акредитації у 2011 р., доповідач розгорнув широку палітру сучасного стану не лише медичної освіти України, але й медичної галузі загалом у контексті проголошеної владою реформи системи охорони здоров’я. Керівництво держави вбачає мету реформування у поліпшенні здоров’я населення, забезпеченні рівного й справедливого доступу усіх громадян до медичних послуг належної якості. Голов­ний сенс реформи охорони здоров’я перш за все у тому, щоб базові гарантовані медичні послуги були беззаперечно забезпечені фінансово і технологічно; в родини мають повернутися сімейні лікарі, які будуть відповідати і турбуватися про здоров’я кожної дитини, її батьків. Доповідач нагадав, що реформування охорони здоров’я у пілотних регіонах (Вінницька, Дніпропетровська, Донецька області та м. Київ) намічено провести у три етапи. На першому етапі заплановано створення центрів первинної допомоги і екстреної медичної допомоги, на другому (2012 р.) — створення госпітальних округів, запровадження нового механізму фінансування, третій етап почнеться з кінця 2013 р., коли буде підведено підсумки реформування у пілотних регіонах, прийнято уточнені плани, напрацьовані відповідні законодавчі документи. З 2014 р. розпочнеться реформування всієї системи охорони здоров’я країни. Заплановані реформи націлені на вирішення трьох основних проблем системи охорони здоров’я: дефіциту кад­рів, недостатнього фінансування та недостатньо розвиненої діагностичної бази.

Згідно з даними МОЗ в Україні сьогодні не вистачає близько 50 тис. лікарів та 65 тис. медичних сестер. Серед основних кроків на шляху реформування системи охорони здоров’я, зокрема подолання кадрового дефіциту, фігурує запровадження державного замовлення на підготовку фахівців для сфери охорони здоров’я. На виконання рішення Колегії МОЗ України у 2011 р. працевлаштовані 3979 осіб, або 99,8% випуск­ників вищих медичних навчальних закладів, які навчалися за державним замовленням, причому 53% усього випуску лікарів забезпечено роботою у сільській місцевості. МОЗ України докладає активних зусиль для подолання кадрового дефіциту. Враховуючи кадровий дефіцит та в контексті заходів щодо реформування сфери охорони здоров’я, МОЗ України, на відміну від інших галузей, не скорочувало обсяги державного замовлення на підготовку лікарів, а навпаки, збільшило кількість місць держзамовлення на підготовку лікарів на 338 осіб (головним чином — за рахунок скорочення обсягів державного замовлення на підготовку провізорів, молодших спеціалістів і бакалаврів).

Нині серед головних напрямів розвитку роботи з медичними кадрами визначено:

  • забезпечення необхідних для держави обсягів підготовки фахівців із пріоритетним забезпеченням сімейними лікарями закладів охорони здоров’я, розташованих у сільській місцевості;
  • раціональне використання існуючого кадрового потенціалу медичних працівників при визначенні потреб регіонів у медичних кадрах під час реформи;
  • зменшення плинності та відтоку медичних кадрів за рахунок створення для них належних житлово-побутових умов, забезпечення відповідних пільг і компенсацій, підняття престижу праці медичних працівників.

Підготовка фахівців для галузі охорони здоров’я в Україні здійснюється у медичних та фармацевтичних навчальних закладах I–IV рівня акредитації. Нині на медико-освітянській ниві нашої країни працюють:

  • 14 медичних університетів (академій), 8 з яких мають статус Національних, та Національний фармацевтичний університет;
  • 3 Академії післядипломної освіти;
  • 3 медичні факультети у вищих навчальних закладах системи Міністерства освіти і науки, молоді та спорту (МОН) України;
  • 4 недержавних вищих навчальних заклади;
  • 2 інститути медсестринства;
  • 69 медичних та фармацевтичних коледжів, 44 медичних училища;
  • 2 тис. професорів та докторів наук;
  • 8 тис. доцентів та кандидатів наук.

У вищих медичних навчальних закладах IV рівня акредитації МОЗ України сьогодні навчаються:

  • 25 069 студентів за державним замовленням;
  • 23 178 — за контрактною формою навчання;
  • 12 611 — за заочною формою;
  • 68 тис. слухачів щорічно підвищують кваліфікацію за державним замовленням;
  • здійснюється підготовка понад 19 тис. іноземних громадян зі 124 країн світу.

Характерною ознакою вступної кампанії 2011 р. стало суттєве зменшення кількості випускників загальноосвітньої школи, зумовлене демографічним спадом 1992–93 років: у 2011 р. чисельність випускників старшої школи скоротилася порівняно з 2010 р. на 142,6 тис. осіб (на 42,1%) із 338,4 тис. осіб до 195,8 тис. осіб. З огляду на це протягом вступної кампанії оперативним штабом МОЗ України «Вступна кампанія-2011» здійснювався постійний моніторинг роботи приймальних комісій вищих навчальних закладів системи МОЗ України, проводилася співпраця з МОН України, іншими відомствами, велася робота зі зверненнями громадян з питань вступу до вищих медичних та фармацевтичних навчальних закладів. Відкриття у МОЗ України консультаційних телефонів «гарячої лінії» надало можливість забезпечити оперативне реагування на понад 240 звернень громадян з приводу різних питань вступу (кількість цих звернень цьогоріч була меншою за попередні роки). Не отримано жодного повідомлення про випадки корупції та хабарництва під час конкурсного відбору абітурієнтів та прийому документів. Одна з помітних інновацій вступної кампанії 2011 р.: відповідно до пункту 4.3. Умов прийому до вищих навчальних закладів, цьогоріч вперше в Україні запроваджено систему електронної подачі заяв для вступу на навчання за допомогою мережі інтернет. Подача заяв через інтернет є простою, зрозумілою і доступною для кожного. Після виконання процедури реєстрації та отримання вищим навчальним закладом електронної заяви кожному вступнику надсилається повідом­лення на заявлену ним електронну адресу. Разом з тим у 2011 р. було збережено і традиційну форму особистої подачі документів для тих, хто цього забажає. У рамках експерименту «Електронний вступ- 2011», запровадженого МОН України, до вищих медичних навчальних закладів надійшло понад 6,6 тис. (10%) електронних заяв, які опрацьовувалися приймальними комісіями вищих навчальних закладів.

За оперативними даними МОЗ України усього на місця державного замовлення було подано 47 207 заяв від абітурієнтів (дещо менше ніж минулого року — 48 164). Порівняно з минулим роком дещо зменшився конкурс заяв на місця державного замовлення у вищих медичних навчальних закладах МОЗ України, який за попередніми даними становить 10,2 осіб на 1 місце (порівняно з 13,05 у 2010 р.), між тим, середній конкурс заяв на місця державного замовлення у вищих навчальних закладах системи МОН України становив 7,69 осіб на 1 місце. Станом на 4 серпня 2011 р. 6763 абітурієнти надали до приймальних комісій вищих навчальних закладів МОЗ України оригінали документів для вступу, що створило можливість виконання Плану державного замовлення МОЗ України на підготовку спеціалістів, який у 2011 р. становить 4588 особи (табл. 1).

Таблиця 1. Дані про кількість заяв, поданих на місця держзамовлення до вищих навчальних закладів, підпорядкованих МОЗ України, 2011 р.
№ з/п Вищий навчальний заклад Державне замовлення
План Подано заяв Конкурс
1 Національний медичний університет 755 7551 10
2 Вінницький національний медичний університет 330 4507 13,7
3 Дніпропетровська медична академія 385 4094 10,6
4 Львівський національний медичний університет 410 3881 9,5
5 Харківський національний медичний університет 355 3986 11,2
6 Донецький національний медичний університет 400 3234 8,1
7 Одеський медичний університет 285 3020 10,6
8 Івано-Франківський медичний університет 220 3016 13,7
9 Запорізький медичний університет 270 2987 11,1
10 Буковинський медичний університет 200 2759 13,8
11 Кримський медичний університет 270 2249 8,3
12 Тернопільський медичний університет 175 2049 11,7
13 Українська медична стоматологічна академія 270 1648 6,1
14 Луганський медичний університет 243 1336 5,5
15 Національний фармацевтичний університет 20 617 30,85
Разом
4588
47 207
10,3

Усе це свідчить про те, що поточного року (при рекордно низькій кількості випускників шкіл) вищі медичні навчальні заклади МОЗ України довели свою високу конкурентоспроможність на ринку освітніх послуг. Така позиція міністерства: кадрове забезпечення є пріоритетом серед заходів з реформування вітчизняної охорони здоров’я, — підсумував О. Волосовець.

Ситуація з різким скороченням кількості потенційних абітурієнтів зумовлювала серйозні хвилювання не лише у міністерських кабінетах, але й в НМУ ім. О.О. Богомольця: цій темі було присвячено 38 засідань ректорату (53 доповіді), 2 засідання Вченої ради університету. Щоб уникнути несприятливих наслідків демографічного скорочення чисельності випускників загальноосвітніх шкіл у 2011 р., в університеті заздалегідь почалася активна підготовка до вступної кампанії, яка розпочалася з вересня 2010 р. і тривала впродовж року. Певно, ця робота була проведена ретельно, ґрунтовно і диференційовано, адже цьогоріч робота Приймальної комісії мала низку особливостей, зокрема:

  • Прийом студентів до НМУ ім. О.О. Богомольця за сертифікатами Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) 2008; 2009; 2010; 2011 р., а також за результатами вступних екзаменів для абітурієнтів, які здобули повну загальну середню освіту в 2007 р. і раніше (відповідно до Умов прийому до вищих навчальних закладів України, затверджених Наказом МОН України від 19.10.2010 р. № 961, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 28.10.2010 р. за № 999/18294; Правил прийому на перший курс НМУ ім. О.О. Богомольця в 2011 р., зі змінами та доповненнями; листа МОН України від 08.06.2011 р. за № 1/9-451 «Щодо роз’яснення розділу восьмого Умов прийому до вищих навчальних закладів»).
  • Щоденне надходження до МОН України та МОЗ України інформації у вигляді електронних звітів щодо:

1) абітурієнтів, які подали заяви до НМУ імені О.О.Богомольця, — до інформаційної системи «Конкурс» МОН України;

2) кількості заяв від осіб, які подали заяви до університету: загалом, на місця державного замовлення, понад план державного замовлення, по факультетах та спеціальностях і формах навчання (денна, заочна);

3) кількості заяв від осіб, які подали заяви для вступу на цільові місця для сільської молоді, по областях, факультетах, спеціальностях, на які проводиться цільовий набір сільської молоді;

4) кількості заяв від осіб, які вступають на місця державного замовлення «поза конкурсом», по факультетах та спеціальностях та, а також окремо, звіти про кількість абітурієнтів — інвалідів І, ІІ груп та/чи дітей-інвалідів;

5) «перспективного прохідного балу», по областях, факультетах та спеціальностях, формах навчання, а також на місця цільового набору сільської молоді.

  • Активна участь Університету в експерименті «Електронний вступ 2011» відповідно до Наказу МОН України від 20.04.2011 р. № 291 «Про затвердження у 2011 році у вищих навчальних закладах експерименту «Електронний вступ 2011»» та відповідних листів МОН України щодо експерименту «Електронний вступ 2011»: опрацьовано та прийнято 1386 електронних заяв від 622 абітурієнтів, що становило відповідно 12,1% загальної кількості абітурієнтів НМУ ім. О.О. Богомольця.
  • Запровадження в роботу Приймальної комісії нових статистичних форм обліку абітурієнтів, «Анкети абітурієнта» і «Анкети вступника до НМУ».
  • Систематична робота щодо профілактики можливих дисциплінарних порушень та проявів хабарництва згідно з Наказом ректора від 10.02.2011 р. № 62 «Про затвердження плану заходів НМУ, спрямованих на запобігання корупційним і злочинним проявам на 2011 рік») та протоколами засідання Приймальної комісії університету (від 23.06.2011 р. № 10 та від 30.06.2011 р. № 11).

Конкурс в університеті був напруженим і сягав в середньому 10 осіб на місце (табл. 2). Ректор університету з гордістю констатував, що показники 2011 р. перевищили минулорічні за кількістю не лише поданих заяв, але й фізичних осіб, які претендували на місця державного замовлення, сягнувши історичного максимуму (табл. 3). Покращився і якісний склад претендентів: частка осіб із 200-бальними сертифікатами майже досягла відсотка (табл. 4).

Таблиця 2. НМУ-2011: план прийому (у дужках — минулорічний показник)
Факультет Спеціальність Ліцензований обсяг прийому План державного замовлення Контракт (вітчизняні студенти) Контракт (іноземні студенти)

Медичні

(№ 1, № 2, № 3, № 4)

Лікувальна справа 760 (736) 387 (350) 243 (256) 130 (130)
Медико-профілактична справа 180 (180) 155 (160) 25 (20) 0 (0)
Педіатрія 180 (180) 160 (150) 20 (30) 0 (0)
Стоматологічний Стоматологія 400 (400) 8 (8) 272 (362) 120 (30)
ФПЛ ЗСУ Лікувальна справа 40 (40) 40 (40) 0 (0) 0 (0)
Фармацевтичний Фармація 150 (150) 0 130 (140) 20 (10)
Технологія ПКЗ 100 0 100 0
Медико-психологічний Медична психологія 100 (100) 5 (10) 95 (90) 0 (0)
УСЬОГО
1910 (1910)

755 (730)+25

885(1010)–125

270 (170)+100

Заочний фармацевтичний 500 (500) 0 500 (500) (0)
Таблиця 3. НМУ-2011: збільшення кількості заяв і фізичних осіб (історичний максимум)
Рік Заяви Особи
2011 11 821 (+5,9%) 5125 (+0,9%)
2010 11 141 (+37,7%) 5078 (+10,7%)
2009 8091 (+77,5%) 4588 (+64,5%)
2008 4562 2789
Таблиця 4. НМУ-2011: збільшення частки осіб з 200-бальними сертифікатами і заяв від них
Рік Заяв від осіб із сертифікатами 200 % Осіб із сертифікатами 200 %
2011 94 0,88 45 0,80
2010 62 0,69 35 0,56
2009 32 0,71 32 0,4

На думку академіка В. Москаленка, наведена позитивна динаміка не в останню чергу завдячує інтенсивній професійно-орієнтаційній роботі, що проводилася університетом, збільшенню її обсягу та підвищенню якості. У НМУ ім. О.О. Богомольця велася поглиблена профорієнтаційна робота в регіонах: у виїзних «Днях відкритих дверей», проведених у містах Житомир, Рівне, Чернігів, Черкаси, Хмельницький, Херсон, Ужгород, взяли участь понад 3,5 тис. майбутніх абітурієнтів, серед яких проводилося анонімне анкетування з метою планування майбутнього набору студентів.

Крім того, в університеті проводиться активна робота з цільової підготовки лікарів за кошти місцевих бюджетів. Так, рішенням сесії Київської міської ради від 17.02.2011 р. № 9/5396 «Про затвердження Міської програми підготовки лікарських кадрів для закладів охорони здоров’я міста Києва на 2011–2017 роки» було виділено бюджетне фінансування на цільове навчання в НМУ ім. О.О. Богомольця 46 осіб (10 — педіатрія, 36 — лікувальна справа) на суму 7260,4 тис. грн., а рішенням Київської обласної ради п’ятого скликання від 30.09.2010 р. № 809-34-У «Про затвердження Київської обласної програми підготовки лікарських кадрів для лікувальних закладів сільської мережі на 2010–2017 роки» — на навчання 36 осіб (16 — педіатрія, 20 — лікувальна справа) на суму 4766,3 тис. грн.

На завершення засідання було прийнято низку пропозицій щодо удосконалення роботи Приймальної комісії НМУ ім. О.О. Богомольця у 2011/2012 навчальному році, зокрема:

  • Продовжити практику визнання сертифікатів УЦОЯО незалежно від терміну їх видачі та право абітурієнта вибирати кращі оцінки з конкурсних предметів із сертифікатів різних років.
  • Зараховувати осіб, які подали оригінали документів про освіту лише на конт­рактну форму навчання, а також на спеціальності, де відсутнє державне замовлення, за умови проходження за конкурсом, зразу після завершення терміну прийому документів.
  • Обмежити кількість напрямків і спеціальностей, на які подаються документи абітурієнтами: 3 вищих навчальних заклади та 3 спеціальності.
  • Запровадити у медичних вищих навчальних закладах письмове тестування (співбесіду) з профільного предмета для підвищення якості відбору абітурієнтів.
  • Вносити відомості про адреси електрон­ної пошти абітурієнтів в автоматизовану систему «Приймальна комісія» для забезпечення додаткових можливостей щодо їх оперативного інформування на ключових етапах вступної кампанії.
  • Розглянути питання щодо зменшення квоти пільгових категорій для позаконкурсного зарахування на рівні менше 25% від плану держзамовлення.
  • Порушити клопотання перед МОН України:

1) щодо внесення змін у законодавство та умовах прийому до вищих навчальних закладів України стосовно дітей-«чорнобильців», які мають право вступу до вищого навчального закладу за результатами співбесіди (медалісти, особи, які мають диплом із відзнакою);

2) про нарахування додаткових балів особам, які в рік вступу закінчили підготовчі курси при вищому навчальному медичному закладі (за аналогією з природничо-математичними та інженерно-технічними напрямками);

3) щодо Доповнення Умов прийому до вищих навчальних закладів на 2012 р. відповідними положеннями, які визначені в наказі МОН України від 28.03.2011 р. № 291 «Про запровадження у 2011 році у вищих навчальних закладах експерименту «Електронний вступ 2011», а саме:

а) про порядок подання вступниками заяв в електронному вигляді;

б) про порядок реєстрації електрон­них заяв уповноваженими особами приймальних комісій.

  • Порушити клопотання перед МОЗ України про запровадження експерименту щодо прийому на 2-й курс вищих медичних навчальних закладів у 2012 р. випускників медичних коледжів (училищ) із нормативним (6-річним) терміном навчання (на вакантні місця та за інтегрованими навчальними планами і програмами).

Пилип Снєгірьов,
фото Сергія Бека