Фактори ризику розвитку безпліддя у чоловіків

6 серпня 2019 о 17:39
1890

Вплив ожиріння і куріння на організм людей

Як відомо, надмірна маса тіла і ожиріння впливають на фертильність чоловіків і зазвичай асоціюються з абдомінальним ожирінням та метаболічними порушеннями, але цей зв’язок до кінця не вивчений. Дослідники пов’язують наявність ожиріння з розвитком безпліддя як у чоловіків, так і у жінок. У кількох дослідженнях вчені виявили зміни параметрів сперми, а саме зменшення кількості сперматозоїдів у осіб з надмірною масою тіла та ожирінням, а інші дослідження підтверджують, що концентрація сперматозоїдів у чоловіків знизилася на 52,4% з 1973 до 2011 р. Було висунуто гіпотезу, що це зниження може бути пов’язане з різними факторами, такими як вплив забруднення, радіації, високих температур, а також зі способом життя, що може загрожувати виробленню чоловічих статевих клітин, а саме куріння, неповноцінне харчування, відсутність фізичної активності, надмірна маса тіла, наявність ожиріння та метаболічного синдрому. Зокрема, зв’язок між зміною параметрів сперми та факторами способу життя викликає інтерес у вчених через можливість потенційного впливу на них.

Абдомінальне ожиріння — один з компонентів метаболічного синдрому. Метаболічний синдром визначається як поєднання щонайменше трьох факторів, включаючи високі показники окружності талії, гіперглікемію, високий рівень тригліцеридів у крові, підвищені показники артеріального тиску та низький рівень ліпопротеїдів високої щільності (ЛПВЩ).

Доведено, що куріння згубно впливає на здоров’я людей. Окрім впливу на серцево-судинну систему, куріння має канцерогенну дію і кидає виклик репродуктивній функції як чоловіків, так і жінок. Хоча повідомлялося про збільшення маси тіла після відмови від куріння, кілька досліджень показали, що куріння підвищує ризик розвитку метаболічного синдрому та абдомінального ожиріння. Крім того, відмова від куріння може покращити метаболічні показники.

Чи впливає абдомінальне ожиріння на фертильність чоловіків-курців?

Французькі вчені провели дослідження, мета якого — дослідити потенційний зв’язок метаболічного синдрому з ідіопатичним безпліддям у чоловіків, які курять. Результати дослідження опубліковано в журналі «Basic and Clinical Andrologyvolume» в липні 2019 р.

У дослідженні взяли участь 96 безплідних та 100 фертильних чоловіків віком молодше 45 років. Усі учасники аналізу — особи європеоїдної раси. На початку дослідження проводили посів сперми та аналіз сперми за загальноприйнятими параметрами. Критеріями прийнятності були: 1) встановлення діагнозу первинного ідіопатичного безпліддя тривалістю >12 міс; 2) вік чоловіків <45 років; 3) відсутність тяжкої олігозооспермії (<5 млн/мл); 4) відсутність змін органів репродуктивної системи чоловіків, таких як неопущене яєчко, варикоцеле чи інфекційні захворювання; 5) відсутність факторів безпліддя у партнера-жінки; 6) вік партнера-жінки <38 років; 7) надання письмової інформованої згоди.

Контрольну групу становили фертильні добровольці чоловічої статі. Критеріями включення для цієї групи були: 1) наявність дитини віком до 2 років, яку батьки самостійно зачали; 2) вагітність, для якої парі знадобилося <12 міс; 3) вік чоловіків <45 років; 4) вік партнера-жінки <38 років; 5) надання письмової інформованої згоди.

Метаболічний синдром діагностували за наявності щонайменше трьох із нижченаведених критеріїв: окружність талії >92 см, рівень тригліцеридів у крові ≥1,7 ммоль/л, рівень ЛПВЩ <1,0 ммоль/л, рівень глюкози крові натще ≥5,6 ммоль/л та систолічний артеріальний тиск ≥130/85 мм рт. ст.

Пацієнти повідомили про кількість викурених сигарет на день та були класифіковані як курці, якщо вони викурювали одну чи більше сигарет на день, та як некурящі, якщо вони взагалі не курили.

Відмінності між безплідними і фертильними чоловіками

Не виявлено статистичних відмінностей між безплідними і фертильними чоловіками за віком, рівнем загального холестерину, рівнем ліпопротеїдів низької щільності (ЛПНЩ) і тригліцеридів у крові. Показники артеріального тиску також суттєво не відрізнялися.

До суттєвих відмінностей включали: вищий індекс маси тіла (ІМТ) у групі безплідних чоловіків 25,9 (25,0–26,7) кг/м2 порівняно з контрольною групою 23,9 кг/м2  (23,4–24,5), а також більшу окружність талії 91,5 (89,3–93,8) см у групі безплідних чоловіків проти 86,1 (84,7–87,6) см, вищий рівень глюкози у крові натще 5,0 (4,8–5,1) ммоль/л у групі безплідних чоловіків проти 4,3 ( 4,1–4,5) ммоль/л та нижчий рівень холестерину ЛПВЩ 1,25 (1,18–1,33) ммоль/л у групі безплідних чоловіків проти 1,38 (1,32–1,44) ммоль/л у групі здорових учасників.

Як метаболічний синдром, так і куріння, виявлялося частіше у безплідних, ніж у фертильних чоловіків: метаболічний синдром відзначали у 17 із 95 безплідних чоловіків проти 6 із 99 осіб контрольної групи; курили 27 із 94 учасників групи безплідних чоловіків проти 14 із 99 здорових осіб. Статус куріння суттєво не відрізнявся між чоловіками з/без метаболічного синдрому.

Фактор ризику розвитку ідіопатичного чоловічого безпліддя

Наявність у чоловіків метаболічного синдрому і звички курити — важливі й незалежні фактори ризику розвитку ідіопатичного безпліддя. Медичні працівники повинні знати про це і систематично перевіряти фактори ризику на початку надання медичної допомоги, враховуючи, що запобігти несприятливим наслідкам можна.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Dupont C., Faure C., Daoud F. et al. (2019) Metabolic syndrome and smoking are independent risk factors of male idiopathic infertility. Basic Clin. Androl., Jul. 1, 29: 9.

Маріамі Шургая