Остеопороз: розроблено новий діагностичний тест

6 серпня 2019 о 12:20
1923

Остеопороз — прихований дегенеративний процес демінералізації кісток. Клінічно не супроводжується яскравими, а тим більше специфічними проявами до часу переламу кісток при незначних фізичних навантаженням або незначних пошкодженнях при банальній травмі чи падінні. Загалом процес характерний для старших вікових категорій і викликає неабияке занепокоєння у зв’язку зі збільшенням частки людей літнього віку в популяції. Одночасно зростає заінтересованість у запровадженні неінвазивних і малозатратних діагностичних процедур, які б могли з не меншою точністю, ніж існуючий метод денситометрії, дати інформацію про стан мінеральної щільності кісткової тканини (МЩКТ). Одним із таких маркерів може бути перехресно пов’язаний N-телопептид кісткового колагену I типу. Це показник активності остеокластів, що утворюється при розщеплені колагеназою органічного матриксу кістки із подальшим всмоктуванням у кров, звідки надходить до сечі й виводиться з організму. Підвищення його концентрації у сечі може слугувати непрямою ознакою активності процесу демінералізації кісткової тканини. Визначити, чи є відповідність між рівнем остеопорозу та концентрацією N-телопептиду в сечі та чи може цей показник слугувати діагностичним маркером остеопорозу, поставила за мету група дослідників у складі Ганесан Рам Ганесан та Фагал Варті Віджарагхаван із кафедри ортопедії при Університеті Шрі Рамачандри, Індія (Ganesan Ram Ganesan and Phagal Varthi Vijayaraghavan, Department of Orthopaedics, Sri Ramachandra University, Chennai, Tamil Nadu, India).

Методи та матеріал

Дослідження проведено в лікарні Університетської клініки у 2015–2017 рр. серед пацієнтів, які зверталися та проходили обстеження у клініці при підозрі на остеопороз. Головним діагностичним засобом слугував рентгенологічний абсорбціометричний метод із застосуванням двопроменевого потоку рентгенівського пучка хвиль із різним рівнем енергії та одночасним скануванням (Dual-Energy X-ray Absorptiometry — DXA), а також визначення концентрації N-телопептиду в сечі. Критеріями включення були пацієнти жіночої статі віком від 65 років, жінки віком до 65 років із факторами ризику, жінки в постменопаузальний період з одним або кількома факторами ризику, чоловіки віком від 70 років і старші або молодші та з факторами ризику і будь-які пацієнти, які мали переломи кісток через добу після тривіальної, незначної травми. Стандартом визначення ступеня остеопорозу були результати DXA-сканування, які зіставляли з рівнем N-телопептиду в сечі. За рівнем концентрації N-телопептиду в сечі пацієнтів розділили на дві групи: контрольну та досліджувану. До контрольної групи включено учасників із нормальним показником DXA; до досліджуваної групи — усі з показниками DXA-ознак остеопенії чи остеопорозу. Загальна кількість спостережень становила 110 осіб: 60 — у досліджуваній групі та 50 — у групі контролю; 88 жінок і 22 чоловіки.

МЩКТ визначали скануванням усім пацієнтам ділянки правого стегна. У разі перелому, хірургічного втручання проводили обстеження лівого стегна чи хребта. Якщо при одночасно проведеному скануванні стегна та хребта в одній із цих анатомічних ділянок визначали ознаки остеопенії/остеопорозу, а в іншій норму — пацієнта виключали з дослідження. Сечу для дослідження збирали впродовж доби і в подальшому концентрацію N-телопептиду в сечі визначали імуноферментним методом (ІФА) за допомогою набору «Osteomark». Додатково хворим визначали ступінь мінерального обміну за біохімічними показниками: концентрацію кальцію в сироватці крові, фосфору, лужної фосфатази та рівень альбуміну в сироватці крові.

Результати та їх обговорення

У дослідженні виявлено 18,2% хворих з ознаками остеопенії та 36,4% пацієнтів із проявами остеопорозу за результатами рентген-сканування. Середнє значення концентрації N-телопептиду в сечі в групі контролю становило 49,8±4,4 нмоль, а за наявності ознак демінералізації — 182,5±20,6 нмоль. Тестовий показник концентрації N-телопептиду в сечі чітко вказував на зв’язки з остеопорозом чи остеопенією. Із 53 пацієнтів, які мали перелом, 47 увійшли в досліджувану групу і лише 6 — у групу контролю. Дослідники підкреслюють, що незважаючи на те що рентгенологічна денситометрія при визначенні МЩКТ є визнаним методом діагностики, вона має певні недоліки — ризик опромінення, імовірність впливу на точність діагностики анатомічних особливостей пацієнта, таких як стан гідратації пацієнта, товщина та склад м’яких тканин у ділянці проведення обстеження кісток. Однак головним недоліком DXA-обстеження залишається відсутність стандартизованої (єдиної) методики вимірюваннях щільності кісток та м’яких тканин, що створює обмеження для застосування методу як золотого стандарту. Водночас застосування імунобіологічних тестів як біохімічних маркерів резорбції кісткової тканини може стати доволі специфічним та зручним тестом для клінічного застосування. Маркери резорбції кісток є важливими показниками активності захворювання у пацієнтів з остеопорозом. Нормалізовані результати цих показників корисні для виявлення перших ознак захворювання та можливості контролю лікування і відповідної корекції медикаментозної терапії.  Сечовий N-телопептид, таким чином, може застосовуватися для моніторингу лікування остеопорозу, однак, як вважають дослідники, він може використовуватись як скринінговий метод неінвазивного пошуку перших ознак розвитку остеопенії та остеопорозу. Розроблений простий і надійний імуноферментний аналіз концентрації N-телопептиду в сечі може стати одним із надійних та специфічних біохімічних маркерів резорбції кісток задовго до розвитку таких клінічних проявів захворювання, як патологічні переломи кісток.

Висновок

Визначення концентрації N-телопептиду в сечі — високоспецифічне дослідженням, що підтверджує патологічні зміни у кістках. Підвищення концентрації поза визначені референтні показники є надійним підтвердженням розвитку остеопенії чи остеопорозу у пацієнтів із ідіопатичним характером перелому кісток. Імуноферментний аналіз визначення концентрації N-телопептиду у сечі  можна  розглядати як новий діагностичний підхід до діагностики остеопорозу.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

  • Ganesan R.G., Vijayaraghavan P.V. (2019) Urinary N-telopeptide: The New Diagnostic Test for Osteoporosis. Surg. J., 5 (01): e1-e4. DOI: 10.1055/s-0038-1677483.

Олександр Осадчий