Інфаркт міокарда: інформаційна кампанія має покращити ситуацію в країні

5 серпня 2019 о 17:28
2062

МОЗ України в рамках спільного проекту зі Світовим банком «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» розпочало інформаційну кампанію про своєчасне безоплатне лікування інфаркту. Мета кампанії — сприяти підвищенню обізнаності людей, яку допомогу гарантує держава і як її отримати. Ця кампанія підкріплюється рекламою в громадському транспорті в 14 містах по всій Україні, відеорекламою в інтернеті та роботою з регіональними ЗМІ.

Симптоми інфаркту:

  • дуже сильний пекучий, стискаючий біль за грудниною, що не зникає понад 15 хв після прийому ліків;
  • біль між лопатками;
  • відчуття болю в лівій руці, шиї та нижній щелепі;
  • задишка, підвищене потовиділення;
  • нудота, блювання;
  • запаморочення, слабкість.

У цих випадках необхідно негайно викликати екстрену допомогу — телефонувати 103. Зволікати не варто, адже при інфаркті кожна година може коштувати життя.

Як і де отримують допомогу пацієнти з інфарктом

Як зазначають у МОЗ України, відповідно до європейських протоколів лікування стентування мають проводити у перші 2 год контакту пацієнта з медичним персоналом (максимум 12 год від появи симптомів). За цей час інфаркт не встигає завдати великої шкоди міокарду (серцевому м’язу). З часом шкода стає все більшою, а якщо взагалі не відкрити судину, то 20% пацієнтів помирають, а половина з тих, хто виживає, отримують інвалідність.

Щоб українці могли отримати високоякісну допомогу якомога швидше, МОЗ України разом з Урядом продовжують розбудову регіональної мережі реперфузійних центрів.

Про реперфузійні центри

Реперфузійний центр — це відділення у закладі охорони здоров’я, де безоплатно проводять коронарне стентування (відновлення кровотоку по артерії серця)  при гострому інфаркті міокарда. Іншими словами, це лікарня, де є апаратура для проведення ехокардіографії, відділення кардіології та інтенсивної терапії з відповідним оснащенням, лабораторія для визначення специфічних кардіологічних тестів крові та спеціалісти, які мають належний досвід, — інтервенційні кардіологи.

Наразі у всеукраїнській мережі вже 42 кардіоцентри, вони є у кожній області Україні. Ці центри працюють цілодобово і без вихідних (у режимі 24/7/365).

Коли пацієнта привозять у кардіоцентр, інтервенційні кардіологи проводять стентування — процедуру механічного усунення перешкоди (тромбу й атеросклеротичної бляшки) в судині за допомогою каркаса (стента), метою якої є відновлення кровопостачання серця.

Коронарний стент — це металевий каркас трубчастої форми, який підтримує просвіт артерії заданої форми і розміру. Через невеликий прокол, який зазвичай робиться на нозі чи руці хворого, стент через судини вводять до закритої тромбом чи бляшкою коронарної артерії. У потрібній ділянці стент розширюється та залишається у судині, зберігаючи просвіт достатнім для нормального кровообігу.

Після своєчасної та ефективної реперфузійної процедури пацієнт може швидко й ефективно відновитися і залежно від тяжкості стану може бути виписаний через кілька днів і продовжити реабілітацію в амбулаторних умовах.

Чому допомога при гострому інфаркті міокарда є безоплатною

У профільному міністерстві наголошують, що допомога для пацієнтів з інфарктом у критичному стані — повністю безоплатна. З 2018 р. вперше за всю історію незалежної України держава забезпечила потребу у стент-системах для екстреної допомоги пацієнтам з елевацією сегмента ST (тих пацієнтів з інфарктом міокарда, які потребують негайної допомоги) на 100%. Тобто кожен українець з гострим інфарктом міокарда у критичній ситуації одержить стент безоплатно.

За кошти держбюджету МОЗ України через міжнародні організації закуплено 23,5 тис. якісних стент-систем американського та європейського виробництва. Нагадаємо, що в середньому на рік в Україні відмічають близько 40 тис. інфарктів, 20 тис. з яких потребують екстреного лікування.

Раніше закуплені медичні вироби розподілялися між областями відповідно до кількості мешканців, через що значна кількість стентів розподілялася або туди, де ангіографія технічно не могла виконуватися, або до столичного інституту. Тепер стенти розподіляються по всіх регіонах України за новим принципом — їх отримують заклади охорони здоров’я, які проводять екстрені процедури стентування для пацієнтів з гострим інфарктом міокарда і які відповідають критеріям, визначеним у постанові КМУ від 21 лютого 2017 р. Кількість стентів, закуплених за державні кошти, місцевими департаментами охорони здоров’я розподіляються відповідно до середньорічної потреби кожного реперфузійного центру.

Як зміни в наданні допомоги впливають на якість життя українців

Статистика по країні свідчить, що у реперфузійних центрах рятують втричі більше життів. Так, за даними Асоціації інтервенційних кардіологів України, показник летальності в реперфузійних центрах втричі нижчий, ніж середній показник у цілому по Україні  (4,7% проти 12,3% відповідно).

Крім того, станом на початок 2019 р.:

  • кількість стентувань для пацієнтів з гострим інфарктом міокарда збільшилася вдвічі. У 2015 р. кількість стентувань для пацієнтів з гострим інфарктом міокарда по Україні становила 5300, натомість у 2018 р — вже 10 774;
  • Україна успішно впроваджує стентування як більш ефективний і сучасний метод лікування інфарктів: у 2015 р. лише кожен 5-й пацієнт отримував стентування, тепер цей показник перевищує 40%;
  • середня кількість стентувань в Україні на 1 млн населення  збільшується і в деяких областях перевищує аналогічний середній показник у європейських країнах. В Україні у 2014 р. такий показник в середньому становив 100 втручань, у 2016 — 204 втручання, а у  2018 — 286 втручань на 1 млн населення. У Харківській обл. кількість маніпуляцій у 2018 р. становить 453 на 1 млн населення, а у Київській обл. та м. Київ — 406. У країнах Європи в середньому здійснюють 373 маніпуляції на 1 млн населення.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

За матеріалами moz.gov.ua