Як відомі рослини стають важливими протисудомними препаратами

31 липня 2019 о 15:25
762

Coriandrum sativum в фітотерапії

Незважаючи на активне застосування траволікування в народній медицині, дотепер більшість основних механізмів терапевтичної дії фітопрепаратів вивчені недостатньо. Разом з тим подібні лікарські засоби активно використовуються як продукти харчування, харчові ароматизатори та прянощі. Одним із таких прикладів є кінза — наземна частина рослини, відомої як коріандр (Coriandrum sativum), історія застосування якої налічує близько 8 тис. років. Нині встановлено, що окрім пряно-ароматичних властивостей вказаної рослини її біологічно активні речовини чинять протизапальну, протигрибкову, антибактеріальну, кардіопротекторну, спазмолітичну та знеболювальну дію.

У нещодавньому дослідженні вченими Медичної школи Каліфорнійського університету в Ірвайні (School of Medicine, University of California, Irvine), США, було описано молекулярні механізми антиконвульсантної дії Coriandrum sativum, пов’язані із впливом на калієві канали підтипу Q (KCNQ). Висновки роботи, опублікованої у виданні «FASEB Journal» 16 липня 2019 р., пояснюють молекулярний вплив метаболітів Coriandrum sativum як високоефективних активаторів каналів KCNQ. Уточнення механізму дії компонентів рослинного походження в подальшому може стати основою розробки більш ефективних лікарських засобів з протисудомною активністю.

Молекулярні основи антиконвульсантної дії

Раніше було відомо, що дисфункція калієвих каналів KCNQ може спричиняти розвиток тяжкої епілептичної енцефалопатії, резистентної до лікування сучасними протисудомними препаратами. У ході проведеного дослідження було встановлено, що Coriandrum sativum поряд з іншими лікувальними властивостями також має виражену протисудомну активність. Скринінг метаболітів наземної частини рослини показав, що один з довголанцюгових альдегідів (E)-2-додеценал є сильнодіючим активатором декількох типів калієвих каналів, включаючи їх нейрональні (KCNQ2/KCNQ3) та кардіальні (KCNQ1) ізоформи в поєднанні з трансмембранною додатковою субодиницею І типу (KCNE1). Також (E)-2-додеценал чинив первинну антиконвульсантну дію Coriandrum sativum, нівелюючи судомну активність, викликану застосуванням пентилентетразолу. Крім того, у дослідженні сайтспрямованого мутагенезу in silico було ідентифіковано сайт зв’язування (E)-2-додеценалу, розташованого між залишками трансмембранного сегмента S5 KCNQ та лінкера S4-5.

Перспективи фармакотерапевтичного застосування

Коментуючи результати проведеної роботи, автори зазначили їх важливість, оскільки отримана інформація може забезпечити більш ефективне застосування давно відомого в фітотерапії лікарського засобу як антиконвульсанту, а також модифікації його метаболіту додеценалу в розробці більш безпечних та прогнозованих за своєю активністю протисудомних препаратів. Таким чином, нові дані забезпечують теоретичну основу, яка пояснює молекулярний механізм терапевтичної дії Coriandrum sativum, підкреслюючи активний вплив зазначеної рослинної речовини на клінічно важливі клітинні канали KCNQ.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

  • Manville R.W., Abbott G.W. (2019) Cilantro leaf harbors a potent potassium channel-activating anticonvulsant. FASEB J., July 16. DOI: 10.1096/fj.201900485R.
  • University of California — Irvine (2019) New study explains the molecular mechanism for the therapeutic effects of cilantro: Herbs, including cilantro, have long been used as folk remedies. ScienceDaily, July 22.

Наталія Савельєва-Кулик