Роль харчових добавок у запобіганні серцево-судинним захворюванням і смертності

29 липня 2019 о 10:07
1378

У дослідженнях Центрів з контролю та профілактики захворювань США (Centers for Disease Control and Prevention — CDC) повідомляють, що 52% американців щодня приймають хоча б один вітамінний комплекс або інші харчові добавки. Як нація американці щорічно витрачають 31 млрд дол. США на ці безрецептурні засоби. Вчені з Циккаронського центру профілактики серцево-судинних захворювань (Ciccarone Center for the Prevention of Cardiovascular Disease) і Школи медицини університету Джона Гопкінса (Johns Hopkins University School of Medicine) стверджують, що люди повинні зосередитися на отриманні всіх поживних речовин завдяки повноцінному здоровому харчуванню, оскільки результати деяких попередніх досліджень не змогли довести користь більшості вітамінних та харчових добавок для здорових дорослих.

Зважаючи на це, вчені провели огляд досліджень, опублікованих в PubMed, CINAHL (Cumulative Index to Nursing and Allied Health Literature — База даних літератури з сестринської справи та суміжних медичних дисциплін), Кокрейнівської бібліотеки з моменту створення до березня 2019 р. та інших веб-сайтів відомих журналів. Мета огляду — виявити вплив вітамінних комплексів та харчових добавок на ризик розвитку серцево-судинних захворювань і смертності. Результати огляду опубліковані 8 липня 2019 р. в журналі «Annals of Internal Medicinе».

Огляд досліджень з усього світу

Для поточного огляду вчені використовували дані 277 рандомізованих клінічних досліджень, в яких оцінювали роль 16 вітамінів або інших добавок та восьми дієт у розвитку серцево-судинних захворювань або смертності, включаючи ішемічну хворобу серця, випадки інсультів та інфарктів. Огляд включав дані досліджень, в яких брали участь 992 129 осіб з усього світу.

Вчені розглядали дію таких харчових добавок та вітамінів: комплекс вітамінів групи В, антиоксиданти, бета-каротин, полівітаміни, селен, вітамін А, вітамін В3/ніацин, вітамін В6, вітамін С, залізо, фолієва кислота, вітамін Е, вітамін D, окремо кальцій, поєднання кальцію з вітаміном D та омега-3-жирними кислотами (риб’ячий жир). Вчені переглянули дослідження з дотриманням учасниками таких дієт: середземноморської, дієти з обмеженим споживанням насичених жирів (зменшення м’яса та молочних продуктів), дієта із заміщенням споживання насиченого жиру на ненасичені жири з обмеженням вживаних калорій, зменшення споживання жирів, харчування зі зменшенням кількості кухонної солі у здорових людей та в осіб з підвищеними показниками артеріального тиску, дієта з підвищеним споживанням альфа-ліноленової кислоти (горіхів, насіння та рослинних олій) та омега-6-жирних кислот (горіхи, насіння та рослинні олії).

Застосування більшості добавок, включаючи полівітаміни, селен, вітамін А, вітамін В6, вітамін С, вітамін Е, окремо вітамін D, кальцій, залізо, не показали ніякого зв’язку стосовно підвищення чи зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань або смертності.

В огляді трьох досліджень, в яких брали участь 3518 осіб, зафіксовано 79 смертей. Усі пацієнти дотримувалися дієти зі зниженим споживанням кухонної солі й мали показники артеріального тиску в межах норми. Дослідники стверджують, що у цих осіб виявили на 10% знижений ризик смертності від серцево-судинних захворювань.

Вчені проаналізували п’ять досліджень, в яких брали участь 3680 пацієнтів із високим артеріальним тиском. Усі учасники досліджень дотримувалися дієти з низьким споживанням кухонної солі. При цьому ризик смерті від серцево-судинних захворювань знизився на 33%, оскільки за період дослідження було 674 випадків смерті від серцево-судинних захворювань.

В огляді 41 дослідження, в яких взяли участь 134 034 особи, вчені оцінювали можливий вплив добавок з омега-3-жирними кислотами. У 10 707 учасників траплялися такі події, як серцевий напад або інсульт, що свідчило про наявність серцево-судинних захворювань. Загалом за результатами цих досліджень вчені припускають, що вживання добавок знижує ризик розвитку серцевого нападу на 8% та розвитку ішемічної хвороби серця на 7%.

На підставі 25 досліджень, в яких брали участь 25 580 здорових людей, вчені виявили, що застосування фолієвої кислоти знижує ризик розвитку інсульту на 20%, адже під час досліджень перенесли інсульт 877 пацієнтів.

В огляді 20 досліджень, в яких взяли участь 42 072 учасники, 3 690 перенесли інсульт. Усі учасники досліджень приймали комплекс вітаміну D і кальцію, і у них відзначали підвищення ризику розвитку інсульту на 17%. Але не було доказів того, що окремий прийом кальцію чи вітаміну D має будь-який ризик чи користь для здоров’я.

Збалансоване харчування — найкращий спосіб запобігання розвитку серцево-судинних захворювань

Цей огляд містить просте повідомлення, що, хоча окремі дослідження виявляють вплив прийому деяких вітамінних або харчових добавок на ризик розвитку серцево-судинних захворювань чи смерті, результати застосування більшості полівітамінів, мінералів та різних видів дієт не доводять користі від їхнього застосування.

Дієта з низьким вмістом кухонної солі, застосування омега-3-жирних кислот та добавок фолієвої кислоти можуть знизити ризик виникнення деяких серцево-судинних ускладнень. Дослідники також встановили, що добавки, які поєднують кальцій та вітамін D, насправді можуть дещо підвищувати ризик розвитку інсульту.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

  • Johns Hopkins Medicine (2019) Vast majority of dietary supplements don’t improve heart health or put off death, study finds. ScienceDaily, July 16 (https://www.sciencedaily.com/releases/2019/07/190716095529.htm).
  • Khan S.U., Khan M.U., Riaz H. et al. (2019) Effects of Nutritional Supplements and Dietary Interventions on Cardiovascular Outcomes: An Umbrella Review and Evidence Map. Ann. Intern. Med., July 9, doi: 10.7326/M19-0341 [Epub. ahead of print].

Маріамі Шургая