Пробіотики при гострому гастроентериті у дітей: огляд доказової бази

26 липня 2019 о 09:38
1314

Проблема гострої інфекційної діареї у дітей

Гострі кишкові інфекції залишаються однією з основних причин смертності дітей віком до 5 років у слаборозвинених країнах і провідною причиною захворюваності дітей у всьому світі. У 2014 р. Європейське товариство дитячої гастроентерології, гепатології та харчування  (The European Society for Paediatric Gastroenterology Hepatology and Nutrition — ESPGHAN) надало рекомендації щодо лікування дітей з гострою діареєю, які, крім регідратаційної терапії, включали додаткове застосування пробіотиків на основі Lactobacillus rhamnosus GG і Saccharomyces boulardii. Однак наприкінці 2018 р. в США було опубліковано результати подвійного сліпого рандомізованого контрольованого дослідження (РКД), метою якого було вивчення ефективності додаткового застосування L. rhamnosus GG порівняно з плацебо у дітей віком від 3 міс до 4 років при гострому гастроентериті. У ньому не виявлено достовірних відмінностей тривалості діареї та домашнього догляду між контрольними групами дітей. Аналогічні результати отримано в канадському дослідженні, що порівнювало застосування плацебо і комбінованого пробіотика на основі L. rhamnosus R0011 у 886 дітей віком 3–48 міс. Тому внаслідок неоднозначної ролі L. rhamnosus GG як додаткового компоненту лікування дітей з гострою діареєю виникла потреба в оновленні знань та огляді нових досліджень щодо цієї проблеми.

Представлено огляд 18 РКД з бази даних Кокрейнівської бібліотеки (The Cochrane Central Register of Controlled Trials), MEDLINE та Embase, що були опубліковані з травня 2013 по січень 2019 р. Усі дослідження вивчали ефективність застосування пробіотиків, що містять L. rhamnosus GG, на додаток до стандартної терапії дітей з гострою інфекційною діареєю. Головними об’єктами дослідження були: тривалість та об’єм діареї на фоні застосування L. rhamnosus GG, тривалість госпіталізації, ефективність лікування пробіотиком залежно від дози L. rhamnosus GG та етіології збудника діареї. Висновки результатів досліджень опубліковані у Medscape в червні 2019 р.

Результати дослідження ефективності Lactobacillus rhamnosus GG

  • Об’єм випорожнень: аналіз 2 РКД показав, що порівняно з контрольною плацебо-групою додаткове застосування L. rhamnosus GG не впливало на загальний об’єм випорожнень.
  • Тривалість діареї: метааналіз 15 РКД виявив, що у групі дітей, яким додатково застосовували L. rhamnosus GG, порівняно з плацебо тривалість діареї була меншою (середня різниця (mean difference — MD) 0,85 дня, 95% довірчий інтервал (confidence interval — СІ) 1,15−0,56). Серед дітей, у яких діарея тривала більше 2 днів, у групі L. rhamnosus GG, порівняно з групою плацебо, відмічено настання нормальних випорожнень також раніше (51 год [32–78] проти 74 год [45–120] відповідно, р=0,02).
  • Доза: підгрупа пацієнтів, котрі отримували добову дозу L. rhamnosus GG ≥1010 КУО/добу (11 РКД, MD 0,83; 95% CI 1,17–0,49) мали такий же ефект, як і ті, що приймали L. rhamnosus GG у добовій дозі <1010 КУО/добу (4 РКД, MD 0,92; 95% CI 1,83–0,02).
  • Етіологія: пробіотики на основі L. rhamnosus GG були ефективними при лікуванні дітей з ротавірусною кишковою інфекцією (5 РКД, MD 1,38; 95% CI 2,14–0,63) та гострим гастроентеритом невідомої етіології (3РКД, MD 1,10; 95% CI 1,87–0,33). Лікування дітей з інвазивною діареєю не було  ефективним (2 РКД, MD 0,33; 95% CI 0,09–0,76).
  • Тривалість госпіталізації: метааналіз 5 РКД показав, що у стаціонарних пацієнтів застосування L. rhamnosus GG зменшило тривалість госпіталізації (MD 1,22; 95% CI 2,33–0,10).
  • Розвиток діареї: порівняно з плацебо L. rhamnosus GG знижує ризик появи діареї на 2-й день кишкової інфекції(1 РКД, відносний ризик 0,38; 95% CI 0,16–0,87).

Отже, незважаючи на нещодавні РКД, у яких продемонстровано недоцільність додаткового застосування пробіотиків з метою терапії дітей з гострою діареєю, результати метааналізу доказових досліджень свідчать, що загалом L. rhamnosus GG зменшує тривалість діареї і терміни госпіталізації хворих. Слід зазначити, що вказані результати необхідно розглядати в контексті високої неоднорідності та методологічних обмежень досліджень, що входили в даний метааналіз.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

  • Szajewska H., Kołodziej M., Gieruszczak-Białek D. et al. (2019) Lactobacillus Rhamnosus GG for Treating Acute Gastroenteritis in Children. Medscape, June 17.

Анастасія Козловська