Застосування ацетилсаліцилової кислоти: ризики та переваги профілактики

25 липня 2019 о 11:59
3686

Відомо, що на основі попереднього медичного консенсусу було ухвалено практику щоденного застосування ацетилсаліцилової кислоти в низьких дозах з метою запобігання розвитку гострого коронарного синдрому та інсульту в осіб з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань. Однак проведеними у 2018 р. ґрунтовними клінічними випробуваннями спростовано доцільність подібних рекомендацій, зважаючи на незначні клінічні переваги порівняно з підвищенням частоти небажаних побічних реакцій, зокрема частоти виникнення кровотеч на тлі щоденного застосування ацетилсаліцилової кислоти. Спираючись на результати зазначених досліджень, експертами Американської асоціації серця (American Heart Association — AHA), США, та Американського коледжу кардіологів (American College of Cardiology — ACC), США, на початку 2019 р. прийнято рішення про внесення змін у клінічну настанову та усунення рекомендацій щодо рутинного застосування ацетилсаліцилової кислоти в осіб віком старше 70 років або людей із підвищеним ризиком кровотечі, в яких не діагностовано серцево-судинних захворювань.

Нині застосування ацетилсаліцилової кислоти дуже поширене серед осіб груп ризику, включаючи людей похилого віку та дорослих із виразковою хворобою. За статистичними ж даними відомо, що виразкові пошкодження слизової оболонки шлунка зі схильністю до кровотеч відзначають приблизно у кожної 10-ї людини. У новому оглядовому дослідженні, представленому науковими співробітниками Медичного центру «Бет Ізраель» (Beth Israel Deaconess Medical Center), США, проведено аналіз масштабів застосування ацетилсаліцилової кислоти в осіб віком від 40 років і старше на підставах первинної профілактики серцево-судинних захворювань.

Переваги та небажані наслідки первинної профілактики

Автори дослідження підкреслили, що, незважаючи на те що в попередній клінічній настанові AHA та ACC щоденне застосування ацетилсаліцилової кислоти було рекомендовано виключно особам без підвищеного ризику розвитку кровотеч, нині, відповідно до останнього перегляду настанов 2019 р., прямо рекомендовано не призначати ацетилсаліцилову кислоту особам віком старше 70 років з відсутністю серцевої патології чи інсульту в анамнезі. Однак результати проведеного скринінгу продемонстрували, що значна частка дорослих людей застосовують зазначений препарат самостійно без відповідної консультації з лікарем.

Так, враховуючи дані Національного опитування в галузі охорони здоров’я (National Health Interview Survey), проведеного до ухвалення нових клінічних рекомендацій, дослідники вивчили масштаби застосування в популяції ацетилсаліцилової кислоти в межах первинної профілактики серцево-судинних захворювань. У результаті встановлено, що близько чверті дорослих осіб віком від 40 років і старше без серцево-судинних захворювань (понад 29 млн осіб) щоденно приймають ацетилсаліцилову кислоту з метою профілактики розвитку кардіальної патології. При цьому близько 6,6 млн людей здійснювали це самостійно без попередньої консультації з лікарем.

Водночас дослідники виявили, що майже половина дорослих віком 70 років і старше без серцево-судинних захворювань чи інсульту в анамнезі також повідомляли про щоденне застосування зазначеного препарату. Враховуючи останнє, автори зауважили, що наявність в анамнезі виразкової хвороби — одного з основних протипоказань до рутинного застосування ацетилсаліцилової кислоти – не мала значного впливу на зниження показників споживання цього лікарського засобу, незважаючи на виправдані очікування.

Важливість лікарського контролю

Таким чином, результати проведеного скринінгу продемонстрували нагальну потребу у проведенні детального опитування пацієнтів медичними працівниками щодо рутинного застосування ацетилсаліцилової кислоти, одночасно консультуючи стосовно важливості дотримання балансу між перевагами та негативними наслідками подібної практики, особливо серед людей похилого віку та осіб із виразковими захворюваннями шлунково-кишкового тракту в анамнезі. Водночас автори дослідження наголосили на тому, що описані результати стосуються дорослих осіб із відсутністю серцево-судинних захворювань чи інсульту в анамнезі, неодноразово підкреслюючи важливість консультації з лікарем для прийняття зваженого рішення про доцільність прийому зазначеного препарату.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

  • Beth Israel Deaconess Medical Center (2019) Widespread aspirin use despite few benefits, high risks. ScienceDaily, July 22.
  • O’Brien C.W., Juraschek S.P., Wee C.C. (2019) Prevalence of Aspirin Use for Primary Prevention of Cardiovascular Disease in the United States: Results From the 2017 National Health Interview Survey. Ann. Intern. Med., July 23. DOI: 10.7326/M19-0953.

Наталія Савельєва-Кулик