У Черкаському національному університеті за допомогою НАМН України навчатимуть майбутніх лікарів

24 липня 2019 о 14:24
943

Президент Національної академії медичних наук (НАМН) України, академік Віталій Цимбалюк та керівники кількох столичних академічних інститутів взяли участь у виїзному круглому столі «Підготовка кадрів для системи охорони здоров’я в умовах медичної реформи», який проводив Черкаський національний університет (ЧНУ) імені Богдана Хмельницького.

Шлях до впровадження медичної спеціальності в ЧНУ

Цьогоріч цей заклад вищої освіти розпочав набір абітурієнтів на нову спеціальність «Медицина», на базі університету було відкрито навчально-науковий центр «Медичний інститут». Раніше, у квітні 2018 р., рішенням вченої ради ЧНУ було створено кафедру фундаментальної медицини. Слід зазначити, що ЧНУ отримав ліцензію на навчання 600 студентів — майбутніх лікарів. Лабораторні й практичні заняття відбуватимуться на базі навчально-наукових інститутів природничих наук, фізичної культури, спорту та здоров’я, навчальної лабораторії медичної та фізичної реабілітації санаторію-профілакторію «Едем» ЧНУ, а також клінічних відділень обласних лікувальних комунальних закладів, зокрема онкологічного диспансеру, кардіологічного центру тощо.

Отже, уклавши угоди з провідними медичними закладами Черкащини, університет віднині активно готується розпочати навчання лікарів. Саме тому по підтримку та науково-педагогічний супровід звернулися до НАМН України. Адже, як свідчить статистика, від браку медичних кадрів потерпають лікарні не лише Черкащини (нині в області не вистачає близько 1500 медпрацівників), а й України загалом. Саме про це йшлося на засіданні круглого столу.

Коментарі учасників круглого столу

«Відтік кадрів медичної сфери за кордон — це проблема всієї України, — підкреслив В. Цимбалюк. — Сьогодні ми активно говоримо про медичну реформу, зокрема про будівництво амбулаторій у селах, районах. Це все добре, тільки є проблема — молодь не хоче вертатися в село. Медичних працівників першої та другої ланки недостатньо. Тому те, що сьогодні ЧНУ відкрив нову спеціальність і розпочинає підготовку медичних фахівців, є важливим для області. У свою чергу, я запевняю, що НАМН України готова з вами співпрацювати. Наші співробітники, відомі медики, можуть приїжджати до ваших студентів і проводити для них заняття. Ми повністю підтримуємо вашу ініціативу і всіляко будемо сприяти її розвитку», — наголосив президент НАМН України.

Актуальними темами спілкування стали проблеми матеріально-технічного забезпечення медичних установ, заробітна плата медперсоналу. Порушувалося питання проходження якісної практики молодими фахівцями.

Свою допомогу і підтримку викладачам під час навчання медичних працівників запропонували й присутні на зустрічі директор Інституту урології НАМН України член-кореспондент НАМН Сергій Возіанов, директор Національного інституту хірургії та трансплантології імені О.О. Шалімова НАМН України, член-кореспондент НАМН Олександр Усенко, заступник директора Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова НАМН України академік Анатолій Руденко.

До присутніх звернувся т.в.о. голови Черкаської обласної державної адміністрації Тарас Висоцький. Він висловив сподівання, що викладачі, які будуть працювати в новоствореному навчально-науковому центрі, зможуть забезпечити фахову підготовку для майбутніх працівників медичної сфери: «Кожен із нас розуміє, що результат діяльності цього підрозділу буде помітний лише через 10 років. Але сьогодні керівництво університету зробило важливий крок — воно розпочало роботу. Ми сподіваємося на успіх і на те, що згодом у лікарні прийдуть молоді, розумні, ініціативні медики».

Сподівання, що незабаром міські й обласні лікарні поповняться новими працівниками, висловив начальник управління охорони здоров’я Черкаської обласної державної адміністрації Михайло Лобас. У свою чергу, директор Департаменту охорони здоров’я та медичних послуг Черкаської міської ради Олег Стадник запевнив, що міські медичні заклади готові співпрацювати зі студентами та викладачами ЧНУ.

Активну участь в обговоренні взяли ректор Черкаської медичної академії Інна Губенко, головний лікар Черкаського обласного кардіологічного центру Світлана Журба, завідувач хірургічного відділення Черкаської обласної лікарні Олександр Богуславський, заступник директора комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» Хурані Іяд Фахід, завідувач нейрохірургічного відділення Черкаської обласної лікарні Черкаської обласної ради Наталія Атамась, керівник комунального некомерційного підприємства «Звенигородська центральна районна лікарня» Звенигородської районної ради Вардан Айрапетян, головний лікар Черкаського обласного госпіталю ветеранів війни Черкаської обласної ради Сергій Задорожний та науковці університету.

Після завершення обговорень, консультацій та домовленостей В. Цимбалюк та ректор ЧНУ Олександр Черевко підписали меморандум про співпрацю.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами amnu.gov.ua, www.cdu.edu.ua