Що повинні знати лікарі про активоване вугілля?

22 липня 2019 о 10:30
18945

Поширеність застосування активованого вугілля при отруєннях

Активоване вугілля стало основним засобом для лікування при отруєннях протягом багатьох десятиліть завдяки його ефективності в адсорбції хімічних речовин і лікарських препаратів після передозування. В останні роки це легітимне медичне застосування призначалось як протиотрута в багатьох випадках. Активоване вугілля з’явилося в складі соків, зубних паст, очисних засобів з догляду за шкірою обличчя, нібито для «детоксикації» організму. Ці продукти, мабуть, мають мало ефекту — як шкідливого, так і корисного. Більш того, капсули з активованим вугіллям завжди доступні в аптеках, у яких заявляють, що капсули допомагають очищенню кишечнику, полегшують стан при надмірному газоутворенні й метеоризмі.

У шлунку активоване вугілля вбирає більшу частину молекул, з якими воно вступає у взаємодію, перешкоджаючи їх всмоктуванню в кров. Через наявність множинних пор така губчата структура надає активованому вугіллю велику площу поверхні для зв’язування з іншими речовинами. Як тільки хімічні речовини приєднуються до активованого вугілля у шлунково-кишковому тракті, вони можуть безпечно виводитися з організму.

Капсули та таблетки з активованим вугіллям наявні в більшості аптек і обіцяють полегшити самопочуття при метеоризмі. Медичні експерти проводили дослідження, результати яких були суперечливі щодо користі використання активованого вугілля при метеоризмі. Більшість досліджень щодо здатності активованого вугілля адсорбувати газ у кишечнику, які датуються 1980-ми роками, мають різні результати. У двох роботах повідомляється, що активоване вугілля значно зменшує газоутворення, проте інші дослідження демонструють відсутність впливу цього препарату на симптоми метеоризму.

Побічні ефекти застосування активованого вугілля

Також важливим є питання стосовно побічних ефектів від застосування активованого вугілля. Однією з основних проблем є те, що у 20–30% людей активоване вугілля викликає нудоту і блювання. Менш поширеними є шлунково-кишкові обструкції та запори після прийому активованого вугілля. Також повідомлялося, що регулярне споживання активованого вугілля спричиняє хронічні кишкові захворювання. В одному дослідженні 2014 р. у людини розвинувся коліт через 4 дні після того, як він почав приймати активоване вугілля від втоми.

Хоча його здатність адсорбувати деякі небажані токсини і кишковий газ є сумнівним, активоване вугілля дійсно може вбирати рецептурні та безрецептурні препарати, такі як антидепресанти, протизапальні засоби, препарати для лікування при цукровому діабеті, оральні контрацептиви, антиаритмічні та протиепілептичні препарати, блокатори бета-адренорецепторів та бронходилататори. Інше занепокоєння полягає в тому, що активоване вугілля може ненавмисно зв’язуватися з важливими вітамінами і поживними речовинами і запобігати їх всмоктуванню.

Роль активованого вугілля при отруєннях лікарськими засобами та різними хімічними сполуками

Наприклад, ще у 2005 р. австралійські вчені провели дослідження з метою оцінити роль рутинного застосування активованого вугілля при передозуваннях лікарських засобів. Результати рандомізованого контрольованого дослідження опубліковано в журналі «QJM: An International Journal of Medicine». 327 пацієнтів взяли участь у дослідженні, що тривало протягом 16 міс. Частіше за все пацієнти зверталися з передозуванням парацетамолу, бензодіазепінів і антидепресантів (селективні інгібітори зворотного захоплення серотоніну).

Більше 80% пацієнтів потрапили в лікарню протягом 4 год після проковтування надмірної дози лікарського засобу. Не було виявлено відмінностей між пацієнтами, що прийняли активоване вугілля, і тими, хто не отримав жодного методу дезінтоксикації. Отже, рутинне застосування активованого вугілля після перорального передозування не мало істотного впливу на тривалість перебування в лікарні або інші наслідки, такі як блювання, смертність і необхідність за станом здоров’я в переведенні у відділення інтенсивної терапії.

Вчені стверджують, що активоване вугілля може бути неефективним в адсорбції алкоголю та важких металів. Алкоголь всмоктується в кровотік занадто швидко, щоб активоване вугілля мало велике значення і могло проявити очікуваний ефект, тоді як важкі метали мають слабкий хімічний зв’язок з цими лікарськими засобами.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

  • Cooper G.M., Couteur D.G., Richardson D., Buckley N.A. (2005) A randomized clinical trial of activated charcoal for the routine management of oral drug overdose. QJM, Jul. 22, 98(9): 655–660.
  • Smith D.G. (2019) What Doctors Need to Know About the Activated Charcoal Trend. Medscape, July 17.

Маріамі Шургая