Медична реформа: МОЗ розробило чергові зміни до класифікатора професій

19 липня 2019 о 15:53
3735

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України повідомляє про оприлюднення проекту наказу «Про внесення змін до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78 «Охорона здоров’я».

Обґрунтування розробки акту

Проект наказу розроблено МОЗ України відповідно до статей 16, 74 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я», абзацу 17 підпункту 8 пункту 4 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 р. № 267, та з метою оптимізації завдань і обов’язків працівників.

Про що документ

  1. Проектом наказу пропонується по тексту Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78 «Охорона здоров’я» слова «Надає медичну допомогу», «Здійснює нагляд за побічними реакціями/діями лікарських засобів», «Проводить консультації за направленнями лікарів інших спеціальностей, в тому числі і вдома», «Здійснює експертизу працездатності», «Планує роботу та проводить аналіз її результатів», «Веде лікарську документацію», «Дотримується принципів медичної деонтології», «Сприяє правовому захисту пацієнтів відповідно до чинного законодавства», «Керує роботою середнього медичного персоналу», «Бере активну участь в поширенні медичних знань серед населення, в проведенні масових профілактичних оглядів», «Постійно удосконалює свій професійний рівень», «Знання Конституції України, законів, постанов, указів, розпоряджень, рішень та інших нормативно-правових актів органів державної влади і місцевого самоврядування, що стосуються сфери завдань та обов’язків працівника» виключити.
  2. Розділ «ВСТУП» викласти в такій редакції: «Випуск 78 «Охорона здоров’я» Довідника кваліфікаційних характеристик професій (ДКХП) працівників розроблено з урахуванням змін державних стандартів щодо класифікації професій та чинної номенклатури посад медичних працівників системи Міністерства охорони здоров’я України».

Випуск побудовано відповідно до структури Класифікатора професій (ДК 003:2005). До нього увійшли кваліфікаційні характеристики керівників, професіоналів, фахівців, технічних службовців та робітників, які є специфічними для галузі охорони здоров’я.

До розділу «Керівники» включені: керівники закладів охорони здоров’я; керівники основних підрозділів охорони здоров’я; керівники виробничих підрозділів у побутовому обслуговуванні, діяльність яких проходить у сфері надання медичної допомоги.

Розділ «Професіонали» поділяється за напрямами підготовки спеціалістів: професіонали в галузі «Охорона здоров’я». До цього розділу 2 належать професії, що вимагають від працівника кваліфікації за дипломом про повну вищу освіту, яка відповідає рівню спеціаліста або магістра.

До розділу «Фахівці» належать професії, які потребують від працівника кваліфікації за дипломом про вищу освіту, яка відповідає рівню молодшого спеціаліста, бакалавра або спеціаліста, що проходить післядипломну підготовку (стажування або інтернатуру).

До розділів «Технічні службовці» та «Робітники» належать професії, що вимагають від працівника повної або базової загальної середньої освіти та професійної підготовки на робочому місці. Кваліфікаційні характеристики розміщено в абетковому порядку.

Вони складаються з таких розділів: «Завдання та обов’язки», «Повинен знати», «Кваліфікаційні вимоги».

Розділ «Завдання та обов’язки» подає опис основних завдань та обов’язків, притаманних певній професії. Конкретний зміст, обсяг і порядок їх виконання на кожному робочому місці встановлюються безпосередньо в закладах охорони здоров’я посадовими (робочими) інструкціями, контрактами чи іншими документами.

Розділ «Повинен знати» визначає обсяг необхідних знань професійного характеру залежно від професійних завдань та обов’язків. У розділі «Кваліфікаційні вимоги» визначено освітньо-кваліфікаційний рівень працівника, напрям і спеціальність підготовки, підвищення кваліфікації, стаж роботи.

Кінцева мета

Довідник кваліфікаційних характеристик професій призначений для вирішення питань раціонального розподілу праці та правильного використання персоналу згідно з фахом і кваліфікацією; визначення завдань, обов’язків і відповідальності працівників галузі. При зарахуванні на посади лікарів, провізорів, середнього медичного і фармацевтичного персоналу слід ураховувати положення чинних нормативно-правових актів МОЗ України щодо Переліку вищих медичних навчальних закладів, підготовка і отримання звання в яких дають право займатися медичною і фармацевтичною діяльністю. Завдання та обов’язки для усіх професій розділів «Фахівці» та «Професіонали»: «Надає медичну допомогу. Постійно удосконалює свій професійний рівень. Проводить консультації за направленнями лікарів інших трьох спеціальностей, в тому числі і вдома. Здійснює нагляд за побічними реакціями/діями лікарських засобів. Здійснює експертизу працездатності. Планує роботу та проводить аналіз її результатів. Веде лікарську документацію. Дотримується принципів медичної деонтології. Сприяє правовому захисту пацієнтів відповідно до чинного законодавства. Керує роботою середнього медичного персоналу. Бере активну участь у поширенні медичних знань серед населення, в проведенні масових профілактичних оглядів. Повідомляє відповідні служби про осіб, постраждалих від насильства.

Для усіх професій розділів «Фахівці» та «Професіонали» обов’язкові знання Конституції України, законів, постанов, указів, розпоряджень, рішень та інших нормативно-правових актів органів державної влади і місцевого самоврядування, що стосуються сфери завдань та обов’язків працівника.».

Куди надавати пропозиції

Зауваження та пропозиції приймаються Департаментом реалізації політик МОЗ України протягом місяця з дня оприлюднення у письмовому (вул. Грушевського, 7, Київ, 01601) або електронному вигляді на адресу: [email protected]. Контактна особа: А.О. Гаврилюк.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що розроблено оновлені завдання, обов’язки та кваліфікаційні вимоги для спеціальностей:

  • «Лікар фізичної та реабілітаційної медицини»;
  • «Ерготерапевт»;
  • «Фізичний терапевт»;
  • «Асистент ерготерапевта»;
  • «Асистент фізичного терапевта».

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua