Обструктивне апное та депресія: спільний метод лікування

16 липня 2019 о 17:42
811

Метод постійного позитивного тиску у верхніх дихальних шляхах в терапії коморбідних станів

У широкому спектрі патологій депресія та тривожні розлади нині набувають загальносвітового значення. Найчастіше вказані стани супроводжують перебіг хронічних захворювань, зокрема серцево-судинних патологій та синдрому обструктивного апное уві сні, зумовлюючи негативний вплив на прогноз, якість життя та прихильність пацієнтів до лікування. Нині відомо, що близько 50% осіб із серцево-судинними захворюваннями, імовірно, страждають на обструктивне апное уві сні.

Взаємозв’язок між афективними порушеннями та обструктивним апное уві сні є складним та двостороннім, з різними потенційними патофізіологічними механізмами, включаючи фрагментацію сну, гіпоксію, оксидативний стрес, запалення та дисбаланс нейротрансмітерів. Метод постійного позитивного тиску в дихальних шляхах (continuous positive airway pressure – CPAP) найбільш широко застосовується в лікуванні обструктивного апное уві сні, дозволяючи покращити суб’єктивний стан пацієнта, зокрема зменшити прояви денної сонливості. Водночас вплив на вираженість депресії чи тривожних розладів залишався невизначеним.

Так, у двох нещодавніх систематичних оглядах рандомізованих досліджень щодо впливу методу CPAP на вираженість симптомів тривоги та депресії було представлено суперечливі висновки. Варіабельність існуючих даних може бути зумовлена різницею плану досліджень, недостатньою кількістю обстежених осіб, короткою тривалістю періодів спостереження. У новому міжнародному проекті, представленому вченими Університету Нового Південного Уельсу (University of New South Wales), Австралія, Сіднейського університету (University of Sydney), Австралія, Оксфордського університету (University of Oxford), Велика Британія, Університету Джонса Хопкінса (Johns Hopkins University), США, та інших наукових центрів, було показано, що лікування обструктивного апное уві сні із застосуванням методу CPAP може також покращувати клінічний стан пацієнтів з депресивними розладами на тлі серцево-судинних захворювань. Матеріали опубліковано у виданні «EClinicalMedicine» 13 червня 2019 р.

Ефективність впливу на прояви депресивних розладів

На основі детального метааналізу, використовуючи дані попереднього дослідження «SAVE» (Sleep Apnea Cardiovascular Endpoints), проведеного на базі Університету Фліндерса (Flinders University), Австралія, автори продемонстрували значне зменшення кількості випадків депресивних розладів після того, як пацієнти пройшли терапію із застосуванням CPAP з приводу обструктивного апное уві сні. Встановлено, що метод CPAP при обструктивному апное уві сні помірної тяжкості у пацієнтів з серцево-судинними захворюваннями має більш виражені переваги у запобіганні розвитку депресивних симптомів незалежно від впливу на прояви сонливості.

Водночас автори роботи зазначили, що в дослідженні аналізували дані 2687 пацієнтів з обструктивним апное уві сні, спираючись виключно на анамнестичні відомості щодо серцево-судинних захворювань, не враховуючи актуальний афективний стан. Спостерігаючи за пацієнтами протягом в середньому 3,7 року, спеціалісти виявили, що серед осіб, які проходили лікування із застосуванням CPAP, відзначалося виражене зменшення проявів дисбалансу настрою порівняно з пацієнтами, які не отримували будь-якого лікування, спрямованого на корекцію обструктивного апное уві сні. Покращення настрою було очевидним та стійким і відмічалося протягом 6 міс. Водночас, як і передбачалося, найбільш значні переваги від лікування із застосуванням методу CPAP отримували пацієнти з вираженими депресивними проявами.

Таким чином, спираючись на результати проведеного аналізу, автори зазначили, що системний огляд, який об’єднав результати дослідження SАVE з попередніми роботами в цьому напрямку, забезпечив додаткове обґрунтування лікувального ефекту від застосування методу CPAP при наявності депресивних розладів.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

  • Flinders University (2019) CPAP provides relief from depression: Additional benefit for sleep apnea sufferers. ScienceDaily, July 1.
  • Zheng D., Xu Y., You S. et al. (2019) Effects of continuous positive airway pressure on depression and anxiety symptoms in patients with obstructive sleep apnoea: results from the sleep apnoea cardiovascular Endpoint randomised trial and meta-analysis. EClinicalMedicine, June 13. DOI: 10.1016/j.eclinm.2019.05.012.

Наталія Савельєва-Кулик