Оперативна інформація про спалах харчової токсикоінфекції в Одеській області

16 липня 2019 о 14:33
624
Спеціальності :

За оперативним повідомленням Головного управління Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (далі — Держпродспоживслужба), 12.07.2019 р. зареєстровано спалах харчової токсикоінфекції у дітей ДП «Оздоровчо-спортивний табір «Медик-2» у смт Сергіївка Білгород-Дністровського району Одеської області, внаслідок якого постраждали 53 особи, у тому числі 51 дитина. Серед захворілих 32 дитини та 2 дорослих з Васильківського району Київської області, 19 дітей — з Чернігівської області.

Хворих із попереднім діагнозом «гострий гастроентероколіт» у стані легкого та середнього ступеня тяжкості було госпіталізовано до інфекційного відділення Білгород-Дністровської міської багатопрофільної лікарні — 32 особи, до інфекційного відділення Білгород-Дністровської центральної районної лікарні — 21 особу.

З метою встановлення причин та умов виникнення захворювань фахівці Головного управління Держпродспоживслужби спільно зі спеціалістами Департаменту охорони здоров’я Одеської обласної державної адміністрації та ДУ «Одеський обласний лабораторний центр МОЗ України» розпочали санітарно-епідеміологічне розслідування та інспектування закладу з відбором проб для проведення відповідних лабораторних досліджень.

За результатами перевірки встановлено порушення законодавства про безпеку та окремі показники якості харчових продуктів і санітарного законодавства:

  • відсутній вхідний контроль харчових продуктів (не ведеться бракеражний журнал);
  • не на всі харчові продукти представлені супровідні документи;
  • не проводиться контроль температурних режимів у холодильних камерах;
  • порушені режими та умови дефростації замороженої продукції;
  • відсутні дезінфікуючі засоби для обробки рук у виробничих відділеннях харчоблоку;
  • не представлено медичні книжки на 7 працівників їдальні.

Які заходи реагування вжито

12.07.2019 р. проведено засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Сергіївської селищної ради Білгород-Дністровської міської ради, яким затверджено план заходів з ліквідації спалаху. Також проведено засідання оперативного штабу з ліквідації спалаху за участю фахівців Головного управління Держпродспоживслужби, Департаменту охорони здоров’я Одеської обласної державної адміністрації, ДУ «Одеський обласний лабораторний центр МОЗ України».

Головним управлінням керівництву закладу надано приписи щодо усунення порушень вимог законодавства про безпеку та окремі показники якості харчових продуктів і щодо усунення причин та умов вчинення порушень санітарного законодавства від 12.07.2019 р.

Складено протоколи про порушення Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» і про порушення у сфері санітарного законодавства від 12.07.2019 р.

З обігу вилучено продукти, які потенційно можуть стати причиною випадків отруєння (без супровідних документів): тушки курчат заморожені — 0,7 кг, риба заморожена скумбрія — 42 кг, рис довгозернистий пропарений — 25 кг.

Також від роботи відсторонено 7 працівників харчоблоку, у яких були відсутні особисті медичні книжки, проведено гігієнічне навчання з працівниками харчоблоку та технічним персоналом.

12.07.2019 р. фахівцями Білгород-Дністровського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби проведено дезінфекційні заходи у всіх житлових будиночках, санвузлах, на харчоблоці. Фахівцями ДУ «Одеський обласний лабораторний центр МОЗ України» проведено дезінфекційні заходи у житлових будиночках, де перебували захворілі діти.

Встановлено медичне спостереження за контактними дітьми та персоналом закладу. Організовано індивідуальний питний режим. Проведення протиепідемічних заходів та лабораторних досліджень триває.

Дані Центру громадського здоров’я

Епідеміологічним розслідуванням спалаху гострої кишкової інфекції, який був зареєстрований в таборі відпочинку «Медик-2» смт Сергіївка Білгород-Дністровського району на Одещині, встановлено, що причиною масового захворювання стало порушення санітарного стану та вимог до приготування їжі. Як результат таких порушень відбулося інфікування дітей, що підтверджується виділенням від хворих та у пробах харчової продукції, яку споживали діти, шигели Флекснера.

У ході епідрозслідування спалаху, проведеного комісією у складі фахівців ДУ «Одеський обласний лабораторний центр МОЗ України», Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області та Департаменту охорони здоров’я Одеської обласної державної адміністрації, було відібрано більше 100 зразків для лабораторних досліджень, в тому числі харчової продукції, змивів з поверхонь обладнання в харчоблоці, матеріалу від захворілих та персоналу оздоровчого закладу.

За результатами лабораторних досліджень в готовій продукції (яловичина тушкована, рис варений з овочами), в сировині (скумбрія заморожена, курятина заморожена) та в змивах з поверхні столу «м’ясо сире», столу для брудного посуду, ножа «овочі варені»; ножа «овочі сирі» виділено збудник шигельозу Shigella flexneri. Цей збудник  було виділено також від 8 хворих дітей.

Виявлені порушення свідчать про наявність ризиків забруднення харчової продукції збудниками інфекційних хвороб, що стало причиною виникнення спалаху інфекційного захворювання серед відпочивальників та персоналу. У Центрі громадського здоров’я наголошують, що контроль за дотриманням належного стану харчоблоку є прямою відповідальністю керівництва закладу, яке має гарантувати безпечне харчування дітей та дотримання вимог нормативних документів щодо організації роботи харчоблоку. Відповідна інформація надана фахівцям Держпродспоживслужби для вжиття заходів відповідно до законодавства.

Центр громадського здоров’я нагадує: гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай гострі кишкові інфекції спричиняються бактеріями чи вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою. Віруси чи бактерії можуть потрапити в продукти харчування на будь-якій стадії від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграє важливу роль у запобіганні зараженню їжі.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами consumer.gov.ua, phc.org.ua