В Україні планують осучаснити норми будівництва та реконструкції лікарень

16 липня 2019 о 12:56
470

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України оновлює державні будівельні норми (ДБН) щодо проектування закладів охорони здоров’я. Зокрема, запропоновано змінити застарілі норми ДБН, щоб будівництво нових та реконструкція наявних лікарень, клінік та поліклінік, медамбулаторій, лабораторій та інших медичних закладів відбувалися за сучасними європейськими стандартами та технологіями.

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

«Останні зміни, які приймалися в чинні будівельні норми щодо проектування медичних закладів, вносилися ще 15 років тому. З того часу змінилися не тільки можливості, рішення та обладнання у медицині, а й взагалі принципи, як потрібно будувати і облаштовувати приміщення лікарень та інших закладів охорони здоров’я. Правила будівництва лікарень в Україні теж дуже потрібно змінювати і таким чином підвищувати якість медичних послуг для населення. Тому наразі оновлюємо ці важливі норми для того, щоб привести їх у відповідність з сучасними європейськими стандартами», — наголосив посадовець.

У проекті нових ДБН пропонується переглянути вимоги щодо:

  • місткості лікарняних палат — як звичайних, так і для батьків з дітьми або мам та новонароджених;
  • комфорту в палатах та забезпеченості їх санітарними кімнатами;
  • спеціального обладнання для палат;
  • інклюзивності медичних закладів;
  • проектування службових приміщень для персоналу;
  • влаштування публічного простору лікарень: вимоги до проектування холів, рецепції, приймального відділення, кафе, аптеки, місць для дитячих візків, зони очікування;
  • рекуперації та вентиляції;
  • тощо.

ДБН В.2.2-10-2001 «Будинки і споруди. Заклади охорони здоров’я» поширюється на проектування нових і реконструкцію існуючих будинків і споруд усіх типів закладів охорони здоров’я незалежно від їх відомчого підпорядкування і форм власності, а також приміщень медичного призначення, вбудованих чи таких, що входять до складу інших типів будинків.

ДБН – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів, вулиць і доріг відповідно до їх призначення.

Л. Парцхаладзе також повідомив, що у рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення України разом з Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України реалізує соціально значущі проекти у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Київській, Луганській, Одеській, Полтавській, Харківській та Херсонській областях.

Це проекти оновлення шкіл, дитсадків, лікарень та житла для внутрішньо переміщених осіб та інших об’єктів соціальної інфраструктури. Зараз в рамках програми вже схвалено фінансування 294 проектів загальною вартістю понад 7 млрд грн.

«Продовжуємо реалізацію регіональних проектів у рамках Надзвичайної кредитної програми разом з ЄІБ. Вже схвалено до реалізації 294 проекти в 9 регіонах України загальною вартістю понад 7 млрд грн. Це проекти з оновлення важливої соціальної інфраструктури в областях: шкіл, дитсадків, лікарень тощо», — зазначив заступник міністра.

Відтак згідно з програмою розподілено фінансування на:

  • майже 150 шкіл та дитячих садків — реконструкція, капітальний ремонт або термомодернізація;
  • оновлення близько 80 лікарень, поліклінік, медамбулаторій;
  • реконструкцію або капремонт інших об’єктів соціальної інфраструктури: місцевих рад, палаців спорту та інших закладів культури, бібліотек, стадіонів та інших спортивних споруд тощо.

У розрізі регіонів це: 10 проектів у Дніпропетровській області, 156 — у Донецькій, 28 — у Запорізькій, 5 — у Київській, 48 —у Луганській, 5 — в Одеській, 9 — у Полтавській, 31 проект у Харківській та 2 проекти у Херсонській області.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами minregion.gov.ua