Профілактика передчасних пологів: семирічне ретроспективне дослідження

15 липня 2019 о 14:57
2623

Епідеміологія передчасних пологів

Передчасні пологи є серйозною медико-соціальною проблемою, яка вважається основною причиною неонатальної смертності в усьому світі. Це пов’язано з більш високими показниками захворювань нервової системи, сенсоневральними порушеннями та ускладненнями з боку респіраторної та травної систем. Епідеміологічні дані також свідчать про те, що недоношені діти мають підвищений ризик розвитку багатьох хронічних дегенеративних захворювань у дорослому віці, а також ішемічної хвороби серця, інсульту, артеріальної гіпертензії та цукрового діабету 2-го типу. Показники захворюваності є вищими у слаборозвинених країнах (11,8%) порівняно з більш розвиненими (9,3%).

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), передчасні пологи визначаються як будь-які пологи до 37 повних тижнів вагітності. Зменшення гестаційного віку пов’язане з підвищенням частоти розвитку ускладнень у недоношених дітей. Граничне значення гестаційного віку, що використовується для розрізнення передчасних пологів від спонтанного аборту, залежить від географічних районів. Проведені дослідження та профілактичні заходи, вжиті в цій галузі протягом багатьох років, дозволили знизити частоту передчасних пологів, що свідчить про важливість визначення факторів ризику, пов’язаних з цим станом.

Ретроспективне когортне дослідження для виявлення факторів ризику передчасних пологів

У відділенні акушерства і гінекології в Університетській лікарні «G. Martino» (Division of Obstetrics and Gynaecology, University Hospital) в місті Мессіна, Італія, італійські вчені провели одноцентрове обсерваційне ретроспективне когортне дослідження. Були зібрані клінічні записи стосовно всіх вагітних жінок, які були доставлені з 1 січня 2010 р. по 31 грудня 2016 р. Метою дослідження була оцінка частоти передчасних пологів та основних факторів ризику, включаючи сукупні материнські фактори ризику та довжину шийки матки, а також дослідження жінок з передчасними пологами в анамнезі. Результати досліджень були опубліковані в журналі «Italian Journal of Pediatrics» в квітні 2019 р.

У дослідженні розглянуто нижні граничні значення передчасних пологів у 21 тиж і 5 днів, як це було запропоновано «Florence Card» у 2008 р. У США, наприклад, 20 тиж використовується в якості нижньої межі гестаційного віку, тоді як в інших регіонах, особливо в країнах з низьким і середнім рівнем доходу, часто використовують 28 тиж. У цьому дослідженні вчені визначали передчасні пологи, що відбувалися у термін до 36 тиж + 6 днів вагітності відповідно до ВООЗ. Вчені планували розглянути підгрупи передчасних пологів, такі як дуже ранні передчасні пологи (тобто 21 тиж + 5 днів – 23 тиж + 6 днів), ранні передчасні пологи (тобто 24–33 тиж + 6 днів) і передчасні пологи (тобто 34–36 тиж + 6 днів).

У період дослідження в Університетську лікарню було прийнято 8179 вагітних. У цілому 7954 випадки були включені в це дослідження і 225 були виключені, оскільки вони не підпадали під необхідні критерії. Передчасні пологи становили 639 (7,8%) випадків.

Більшість усіх передчасних пологів було пов’язані з народженням пізніх недоношених дітей — 71,83%, 26,45% — помірно недоношених і 1,72% — надзвичайно недоношених.

У когорті учасниць, що мали в анамнезі ранні передчасні пологи, у незаміжніх жінок, жінок з недостатньою масою тіла або ожирінням виявили вищий відсоток передчасних пологів. Крім того, передчасні пологи асоціювалися з наявністю аномалій матки, вагінальних інфекцій і інфекцій сечовивідних шляхів, багато- і маловоддя, цукрового діабету і артеріальної гіпертензії у матері.

Середнє значення довжини шийки матки від 16-го до 24-го тижня вагітності становило 31 мм у вагітних, які мали в майбутньому передчасні пологи, та 38 мм — у контрольній групі. Чутливість вимірювання довжини шийки матки з використанням граничного значення 25 мм згідно з рекомендаціями Італійського товариства ультразвукової діагностики в акушерстві і гінекології та біофізичної методології (Società Italiana di Ecografia Ostetrica e Ginecologica e Metodologie Biofisiche — SIEOG) становила 78%, що свідчить про адекватність цього скринінгового тесту для жінок з ризиком виникнення передчасних пологів.

Показник довжини шийки матки позитивно корелює з гестаційним віком. Огляд категорій передчасних пологів, заснованих на показниках гестаційного віку, показав більш сильну кореляцію між гестаційним віком і довжиною шийки матки у когортах з помірно та надзвичайно недоношеними немовлятами, при цьому не було знайдено кореляції з пізніми недоношеними учасниками. В учасниць з передчасними пологами показник довжини шийки матки корелював з більш старшим віком. Інших кореляцій не знайдено.

Методи профілактики передчасних пологів

Виходячи з результатів огляду, вчені пропонують швидку ідентифікацію всіх факторів ризику, пов’язаних із передчасними пологами, для негайного та відповідного втручання. Трансвагінальне вимірювання довжини шийки матки ультразвуковим методом в II триместр вагітності в якості скринінгу може допомогти у виявленні жінок, які мають високий ризик та які зможуть отримувати лікування прогестероном для запобігання передчасним пологам і пов’язаним з ними неонатальним захворюванням і смертності.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

  • Granese R., Gitto E., D’Angelo G. et al. (2019) Preterm birth: seven-year retrospective study in a single centre population. Ital. J. Pediatr., April 11, 45: 45.

Маріамі Шургая