Гепатит С: як лікувати та лікуватися в Україні?

12 липня 2019 о 15:53
11376

Гепатит — це захворювання печінки запального характеру, як правило, вірусного походження. Гепатит B і C — два основні типи з п’яти різних інфекцій гепатиту — є причиною 96% усіх випадків смерті від гепатитів. Близько 325 млн людей у ​​світі живуть із хронічною інфекцією, спричиненою вірусом гепатиту B або C.

За оцінкою експертів, вірусним гепатитом C в Україні інфіковано близько 5% населення, зокрема 3,6% мають хронічну форму. Це майже 1,5 млн людей. Водночас на обліку перебуває лише 82 тис. пацієнтів, що мають хронічний гепатит С. А отже, більшість не знає про свій статус. Вірусні гепатити зазвичай не мають гострого перебігу і виражених симптомів. Більшість хворих дізнається про те, що інфіковані, коли хвороба вже значно вплинула на печінку.

Кому обов’язково слід протестуватися на гепатит С:

  • якщо ви робили пірсинг чи тату;
  • якщо ви робили татуаж, манікюр та педикюр у косметологічних салонах і не впевнені, що там достатньо стерилізують інструменти;
  • у разі порушення елементарних правил гігієни, коли разом із членами сім’ї користувалися однією бритвою, манікюрними ножицями та іншими предметами, на яких може зберігатися кров;
  • після медичних процедур, якщо не було дотримано санітарних правил обробки інструментів, перевірки крові перед переливанням тощо;
  • якщо у вас була значна кількість статевих партнерів і ви практикували незахищений секс (хоча це й нетиповий шлях передавання гепатиту С).

Якщо ви запідозрили у себе гепатит або у вас був контакт із кров’ю чи іншими біологічними рідинами іншої людини, зверніться до сімейного лікаря за місцем проживання. Сімейний лікар призначить вам необхідні обстеження та, за потреби, спрямує до відповідного профільного спеціаліста (лікаря-інфекціоніста чи гастроентеролога).

Якщо результати обстеження підтвердять наявність гепатиту С, не панікуйте. Нині існує ефективне лікування від гепатиту С, і понад 90% пацієнтів одужують. Така терапія безпечна та легко переноситься. Для більшості хворих (без цирозу) лікування триває 3 міс та полягає у прийомі однієї таблетки препарату на добу.

Ще 3–4 роки тому лікування гепатиту С було набагато складнішим, тривало щонайменше рік і лише 50% пацієнтів одужували. Завдяки переходу на нові міжнародні протоколи в Україні стали можливі інноваційне лікування гепатиту С та закупівля генеричних препаратів (аналогів).

За даними Міністерства охорони здоров’я України, у регіони розвозять найбільшу за останні роки партію препаратів для хворих на вірусний гепатит C, закуплених за державний кошт. Уже найближчим часом понад 7 тис. пацієнтів із вірусним гепатитом C зможуть пройти інноваційний курс лікування безоплатно.

Препарати проти гепатиту С

Закуплені препарати — це новітні ліки прямої дії, що відповідають рекомендаціям Європейської асоціації з вивчення хвороб печінки (European Association for the Study of the Liver) щодо лікування пацієнтів з гепатитом C. Інноваційність курсу лікування полягає в тому, що пацієнт просто приймає таблетки впродовж 3 міс.

Комбінації:

>
  • софосбувір/даклатасвір (схема є пангенотипною, а отже, годиться для хворих з усіма генотипами вірусу, тобто немає потреби витрачати кошти на визначення генотипу);
  • софосбувір/ледіпасвір (для хворих з генотипами 1, 4, 5, 6);
  • софосбувір/велпатасвір (пангенотипна схема);
  • омбітасвір/парітапревір/ритонавір і дасабувір (схема призначена для пацієнтів з генотипами 1b та 4, які мають ниркову недостатність або неуспішний попередній досвід лікування препаратами прямої противірусної дії).
  • Даклатасвір та софосбувір/велпатасвір — універсальні (пангенотипні) лікарські засоби, оскільки ефективно діють одразу на всі генотипи вірусу гепатиту С. Завдяки такому комбінованому підходу, організм краще та оперативніше реагує на терапію, тому лікування відбувається значно швидше та ефективніше. А ймовірність побічних ефектів — менша в рази, аніж під час прийому препаратів попереднього покоління.

    Ефективність курсу лікування доведена та сягає понад 90%. Завдяки закупівлям через міжнародну організацію (Програму розвитку ООН — ПРООН) Україні вдалося отримати рекордно низьку ціну за курс лікування — 89 дол. США.

    Невдовзі в закладах охорони здоров’я будуть доступні безоплатно такі ліки:

    • препарати ТМ «Майгеп» (софосбувір) та ТМ «Майдекла» (даклатасвір) для комплексного курсу лікування гепатиту С для понад 1200 пацієнтів;
    • препарат ТМ «Ледвір» (софосбувір/ледіпасвір), завдяки яким зможуть вилікуватися майже 2 тис. хворих;
    • понад 12 тис. упаковок лікарського засобу ТМ «Майхеп ALL» (софосбувір/велпатасвір) для лікування понад 4 тис. пацієнтів.

    Алгоритм дій для пацієнтів із гепатитом С

    1. Якщо Ви хочете обстежитися на вірусний гепатит, насамперед потрібно звернутися до лікаря, з яким ви підписали декларацію.
    2. Сімейний лікар може запропонувати Вам обстеження із використанням швидких тестів. У випадку отримання позитивного результату необхідно буде пройти додаткове обстеження, про яке Вам скаже лікар. Пам’ятайте, що позитивний швидкий тест не є підтвердженням діагнозу, а може свідчити, що Ви перехворіли і самостійно позбулись вірусу. Також ви можете самостійно придбати експрес-тест на гепатити в аптеці.
    3. Якщо Ви вже знаєте, що маєте вірусний гепатит, можете одразу звернутися до лікаря інфекціоніста інфекційної лікарні за місцем проживання або ж у інфекційний відділ обласної лікарні (залежно від того, чи є у лікарні за місцем проживання інфекційний відділ). За посиланням ви можете знайти контакти закладів охорони здоров’я, які надають послуги із лікування вірусного гепатиту.
    4. Пацієнт проходить обстеження (приблизно 7–10 днів) та здає усі необхідні аналізи. Важливо: враховуючи, що препарат є пангенотипним, немає потреби додатково визначати генотип вірусу.
    5. Якщо діагноз підтвердився, вам потрібно сказати лікарю-інфекціоністу про те, що ви знаєте про наявну державну програму лікування гепатиту.
    6. Після цього вам потрібно написати заяву на ім’я директора обласного департаменту охорони здоров’я з проханням отримати лікування за державною програмою.
    7. Наступний крок — отримати позитивне рішення щодо забезпечення лікування від профільної комісії. При обласних департаментах охорони здоров’я або в окремих регіонах при обласних інфекційних лікарнях діють комісії щодо включення пацієнтів до державних програм лікування (членами цих комісій можуть бути представники пацієнтських спільнот, якість роботи комісії залежить від активної участі її членів).
    8. Пройти курс лікування у своїй лікарні.

    Через те що кількість препаратів обмежена, інколи пацієнту необхідно стати в чергу для отримання безкоштовного лікування за рахунок держави. Таким лікуванням забезпечують насамперед хворих із серйозними ураженнями печінки та іншими захворюваннями, що впливають на швидше прогресування гепатиту С.

    Попри небезпечність і підступність вірусу, у більшості хворих ураження печінки розвивається досить повільно (інколи — через 20–30 років). Швидкість прогресування захворювання печінки залежить від багатьох факторів, як-от наявність інших супутніх недуг (наприклад ВІЛ чи вірусного гепатиту В), вживання алкоголю та інших токсичних для печінки речовин, індивідуальні особливості тощо.

    Але навіть якщо вірус зараз не призводить до помітних уражень печінки, лікування показано абсолютно всім хворим, хоч і не є нагальним для тих, у кого відсутні такі ураження. Необхідність термінового лікування може визначити лікар після додаткових обстежень.

    Як підтримати організм

    1. Не вживайте алкоголь і наркотичні речовини, оскільки вони можуть призвести до ураження печінки, а їхнє поєднання робить цей процес набагато швидшим.
    2. Життєво важлива збалансована дієта — зменшіть споживання жирних та солодких продуктів.
    3. Підтримуйте масу тіла в нормі — зменшення надмірної маси тіла допоможе зменшити навантаження на печінку.
    4. Припиніть курити — відмова від куріння знижує ризик розвитку раку (можна звернутися на гарячу лінію: 0 (800) 50-55-60 чи до сервісу з надання допомоги у припиненні куріння).
    5. Поговоріть з вашим лікарем з приводу щеплень проти гепатиту A і B для запобігання інфікуванню зазначеними вірусами, що створює додаткове навантаження на вашу печінку.

    Що робити у разі відсутності ліків

    Якщо в обраному медичному закладі кажуть, що ліків немає, зверніться до головного лікаря цієї установи для з’ясування причини. Якщо головний лікар не може надати необхідну інформацію, зверніться у департамент/управління охорони здоров’я у вашій області.

    Нагадаємо, обласні департаменти охорони здоров’я зобов’язані інформувати громадськість про наявність ліків у медичних закладах — вичерпна і актуальна інформація має бути відображена на офіційних сайтах. Крім того, регіональні департаменти повинні моніторити залишки ліків і вакцин у кожному закладі охорони здоров’я області і за потреби оперативно перерозподіляти їх між закладами.

    Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

    Прес-служба «Українського медичного часопису»
    за матеріалами moz.gov.ua, phc.org.ua