Верховна Рада: у Феофанії та лікарнях НАМН України з 2020 року зможуть лікуватися всі

12 липня 2019 о 11:02
924

11 липня 2019 р. депутати Верховної Ради України не підтримали законопроект щодо виключення лікарні «Феофанія» та медичних закладів Національної академії медичних наук (НАМН) України з принципу «гроші йдуть за пацієнтом».

Оскільки законопроект № 10231 «Про внесення зміни до статті 87 Бюджетного кодексу України щодо фінансування забезпечення окремих програм та закладів охорони здоров’я» не ухвалили, всі заклади охорони здоров’я Державного управління справами (лікарня «Феофанія» та ін.) та НАМН України з 2020 р. повинні перейти на модель оплати за медичну послугу. Для цього вони мають автономізуватися і укласти договори з Національною службою здоров’я України (НСЗУ). Послуги у рамках програми медичних гарантій у медичних закладах Державного управління справами і НАМН України буде оплачувати НСЗУ.

«З 2020 р. всі медичні заклади в Україні мають грати за єдиними правилами. Більше не повинно існувати привілейованих медичних систем, наприклад окремих медичних систем для депутатів і чиновників. Ми створюємо єдиний медичний простір. Лікарні відкривають свої двері для пацієнта, який має право вибрати будь-який заклад охорони здоров’я для свого лікування. Гроші підуть за пацієнтом. Так лікарні отримають гроші», — зазначив заступник міністра охорони здоров’я України Павло Ковтонюк.

У 2020 р. стара модель фінансування медичних закладів більше не працюватиме. Це норма Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення». Аби надалі отримувати кошти з Державного бюджету за медичні послуги, надані пацієнтам, всі лікарні мають стати комунальними некомерційними підприємствами до кінця 2019 р. і підписати договори з НСЗУ.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua