Зв’язок між рівнем вітаміну D та артеріальним тиском

11 липня 2019 о 17:14
3059

Вітамін D як фактор ризику артеріальної гіпертензії

Раніше було доведено, що недостатність вітаміну D асоціюється з розвитком артеріальної гіпертензії у дорослих. Однак залишалося невідомим, якою мірою дефіцит кальциферолу в ранньому дитинстві може зумовлювати дисбаланси артеріального тиску через певний проміжок часу в майбутньому. У дослідженні, представленому науковими співробітниками Університету Джонса Хопкінса (Johns Hopkins University), США, було проведено оцінку впливу динаміки рівня вітаміну D у ранньому дитинстві на показники систолічного артеріального тиску у дітей більш старшого віку. На основі отриманих даних дослідники дійшли висновку, що дефіцит вітаміну D від народження і протягом періоду раннього дитинства був пов’язаний з ризиком підвищення артеріального тиску у дітей більш старшого віку та у підлітків. Стаття за матеріалами роботи опублікована в офіційному виданні Американської асоціації серця (American Heart Association) «Hypertension» 1 липня 2019 р.

Дизайн дослідження та практичне значення

В проспективному когортному дослідженні на базі Бостонського медичного центру (Boston Medical Center), США, взяли участь 775 дітей, спостереження за якими проводили від народження до досягнення ними віку 18 років. Більшість дітей проживали у міських районах з низьким рівнем доходу, 68% дітей були афроамериканцями. Низьким рівнем вітаміну D вважали визначення 25-гідроксикальцифролу на межі ˂11 нг/мл в плазмі крові при народженні та <25 нг/мл в ранньому дитинстві. Підвищений рівень систолічного артеріального тиску визначали як відповідний показник ≥75-го процентиля.

За результатами проведеного спостереження було виявлено, що порівняно з дітьми, рівень вітаміну D у яких при народженні відповідав нормальним значенням, діти, у яких при народженні спостерігалися низькі показники 25-гідроксикальциферолу, мали приблизно на 60% вищий ризик підвищення систолічного артеріального тиску у віці від 6 до 18 років (95% довірчий інтервал (ДІ) 1,02–2,46). Серед дітей, у яких в ранньому дитинстві рівень вітаміну D залишався низьким, ризик зростання показників систолічного артеріального тиску від 3 до 18 років подвоювався (відношення ризиків 2,04; ДІ 95% 1,13–3,67).

Коментуючи отримані дані, автори зазначили, наразі відсутні рекомендації щодо доцільності проведення скринінгу рівня 25-гідроксикальциферолу у вагітних та дітей віком до 3 років. Однак результати дослідження демонструють, що подібний скринінг та корекція недостатності вказаного компонента, застосовуючи препарати вітаміну D під час вагітності та в ранньому дитинстві, можуть бути ефективним методом зниження ризику розвитку підвищення артеріального тиску на більш пізніх етапах життя. Таким чином, отримані результати могли би стати інформативною основою розробки подальших клінічних стратегій стосовно діагностики та корекції рівня 25-гідроксикальциферолу у майбутніх матерів та дітей для запобігання артеріальній гіпертензії чи зниження її ризику в майбутньому.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

  • American Heart Association (2019) Low vitamin D at birth raises risk of higher blood pressure in kids. ScienceDaily, July 1.
  • Wang G., Liu X., Bartell T.R. et al. (2019) Vitamin D Trajectories From Birth to Early Childhood and Elevated Systolic Blood Pressure During Childhood and Adolescence. Hypertension, July 1. DOI: 10.1161/HYPERTENSIONAHA.119.13120.

Наталія Савельєва-Кулик