Україна закупила важливий препарат для хворих на рак втричі дешевше

10 липня 2019 о 16:30
542

Україна закупила препарат від раку грудної залози за рекордно низькою ціною за допомогою Програми розвитку ООН (ПРООН). Раніше ліки з діючою речовиною трастузумаб закуповувалися за ціною 490 дол. США за флакон. Тепер закупівлі через міжнародні організації дозволили отримати втричі нижчу ціну — 155 дол. Це означає, що доступ до безоплатного лікування отримають в рази більше пацієнток.

Перша партія трастузумабу — 1500 флаконів — прибула в Україну, і ліки для онкохворих вже почали поставляти в регіони. Місцеві департаменти охорони здоров’я найближчим часом мають розподілити препарат по медичних закладах відповідно до заявок.

Замість 15% — 100%

Упродовж місяця в Україну поставлять ще понад 13 тис. флаконів трастузумабу. Крім того, найближчим часом планується закупівля препарату для забезпечення 100% потреби (близько 65 тис. флаконів). Якщо раніше держава забезпечувала до 15% пацієнток із раком грудної залози цим препаратом, то цього року вперше планується покрити заявлену потребу на 100%.

Ефективність і якість препарату підтверджується тим, що він схвалений у країнах зі Строгим національним регулятивним агентством (SRA). Його закуповують півтора десятка європейських держав, зокрема Німеччина, Франція, Австрія, Швеція та ін. Україна цей препарат закуповує вперше.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua