Як лікарю отримати ключ для накладання електронного цифрового підпису на рецепт

9 липня 2019 о 12:57
2446

Для того щоб виписати рецепт за програмою «Доступні ліки» в електронній системі охорони здоров’я, лікар має накласти свій кваліфікований електронний підпис (КЕП). З липня 2019 р. для цього необхідний КЕП працівника закладу. У Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ) України розповіли, як перевірити його наявність і в разі потреби отримати.

Типи КЕП і де їх отримати

Існують два типи КЕП (попередня назва — електронний цифровий підпис, ЕЦП): КЕП фізичної особи та КЕП співробітника організації (юридичної особи).

Електронна система охорони здоров’я дозволяє лікарю підписати декларацію з пацієнтом, використовуючи його КЕП фізичної особи, однак для виписування електронного рецепта з липня буде необхідний КЕП співробітника організації. Тому лікарям, які виписують електронні рецепти, рекомендуємо перевірити свій КЕП, і, якщо необхідно, додатково отримати КЕП співробітника організації.

Перевірити, хто з працівників закладу має КЕП юридичної особи, можна на сайті Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту Державної фіскальної служби (АЦСК ІДД ДФС). Для цього введіть код ЄДРПОУ вашого закладу у відповідне поле. Система покаже всі КЕП, які зареєстровані на працівників цього закладу. Якщо вашого серед них немає, вам треба отримати КЕП працівника закладу.

Ключі КЕП можна безкоштовно отримати від вказаного АЦСК ІДД ДФС. Існують також інші акредитовані центри сертифікації ключів, які надають такі послуги на комерційній або іншій основі (наприклад, банк може безкоштовно видавати КЕП своїм клієнтам). Повний список акредитованих центрів сертифікації ключів є в Електронному реєстрі суб’єктів сфери КЕП на сайті Центрального засвідчувального органу Міністерства юстиції України.

Процедура отримання ключів КЕП юридичної особи (співробітника підприємства) від АЦСК ІДД ДФС

Документи, необхідні для отримання КЕП юридичною особою:

  • заповнена та підписана Реєстраційна картка для юридичної особи встановленого зразка, у двох примірниках;
  • додаток до Реєстраційної картки (в разі одночасного отримання КЕП для більш ніж однієї особи), у двох примірниках;
  • оригінал статуту юридичної особи (засновницького договору, рішення про створення юридичної особи, яка діє на підставі модельного статуту) або його нотаріально засвідчена копія (надається виключно для ознайомлення) (крім тих, хто зареєструвався або вніс зміни в установчі документи починаючи з 01.01.2016 р. та мають електронний примірник документів, який розміщено у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань);
  • копії документів, що підтверджують належність заявника (окрім керівника) до юридичної особи та його повноваження (наказ про призначення на посаду або трудовий договір);
  • копія дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства або службової картки (за наявності таких осіб);
  • копія паспорта заявника (копії 1–2-ї сторінок (3–6-ї за наявності відміток) або копія паспорта заявника, виготовленого у формі картки, що містить безконтактний електронний носій (копії лицьової та зворотної сторін), або паспорта громадянина України для виїзду за кордон з відміткою про постійне місце проживання в іноземній державі, засвідчена підписом власника;
  • копія посвідки на постійне (тимчасове) місце проживання, засвідчена підписом власника, або паспорт громадянина іншої країни із нотаріально засвідченим перекладом на українську мову (для іноземних громадян);
  • копія документа про зміну прізвища заявника, виданого відповідним державним органом (якщо в поданих документах є невідповідність прізвища);
  • копія картки платника податків*, засвідчена підписом власника. За наявності у паспорті громадянина України реєстраційного номера облікової картки платника податків, замість копії картки платника податків може бути подана копія сторінки паспорта громадянина України з відповідною відміткою, засвідчена підписом власника. Якщо через релігійні переконання фізична особа відмовилася від реєстраційного номера облікової картки платника податків, додатково подається копія сторінки паспорта з відміткою про таку відмову.

*У разі, якщо через релігійні переконання фізична особа відмовилася від реєстраційного номера облікової картки платника податків, копія картки платника податків не подається.

Важливо

У разі подання реєстраційної картки без формування кваліфікованого сертифіката для керівника копія паспорта та картки платника податків керівника не подається.

Копії документів та витяги з них, що подаються на реєстрацію, крім нотаріально засвідчених, засвідчуються відповідно до чинного законодавства. Використання факсимільного підпису при завірянні документів не допускається.

До розгляду не приймаються документи, які мають підчистки, дописки, закреслені слова, інші незастережні виправлення або написи олівцем, а також мають пошкодження, внаслідок чого їх текст неможливо прочитати.

Пам’ятка щодо заповнення Реєстраційної картки для юридичної особи

  1. У поле «Код ЄДРПОУ» вноситься код ЄДРПОУ юридичної особи.
  2. У поля «Повне найменування юридичної особи (філії)», «Відомості щодо місцезнаходження юридичної особи (філії) відповідно до даних про державну реєстрацію» вноситься інформація про юридичну особу.
  3. У полі «Реєстраційний номер облікової картки платника податків (або серія та номер паспорта/номер ID-картки, якщо через релігійні переконання заявник відмовився від реєстраційного номера облікової картки платника податків)» обов’язково зазначається реєстраційний номер облікової картки платника податків заявника.

У разі, якщо через релігійні переконання заявник відмовився від реєстраційного номера облікової картки платника податків, необхідно заповнювати серію та номер паспорта/номер ID-картки.

  1. Поля «Телефон» та «E-mail» є обов’язковими для заповнення, в них відображається інформація щодо номера телефону та адреси електронної пошти. За бажанням заявника, у разі наявності позначки у відповідному полі Реєстраційної картки інформація щодо номера телефону та e-mail вносяться до кваліфікованого сертифіката.
  2. Поля «Ключова фраза голосової автентифікації» та «Питання, що допоможе згадати ключову фразу» обов’язково заповнюються для кожного заявника замовника, якому необхідно сформувати кваліфікований сертифікат відкритого ключа. Дані поля в подальшому будуть використовуватися для ідентифікації користувача у разі блокування/скасування кваліфікованого сертифіката у телефонному режимі.
  3. Поле «Запит на формування сертифіката (за наявності)» заповнюється тільки для посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій державної форми власності та за умови здійснення генерації особистого та відкритого ключів в установі.

Формування кваліфікованого сертифіката електронної печатки здійснюється за наявності відбитка печатки, заповнених полів «Телефон» та «E-mail» та заповненого блоку «Дані для формування кваліфікованого сертифіката електронної печатки (формується за наявності відбитка печатки)».

Додаток до реєстраційної картки

У разі, якщо замовнику необхідно одночасно отримати кваліфіковані сертифікати відкритих ключів більше ніж для однієї посадової особи (наприклад для бухгалтерів, економістів, брокерів, юристів тощо), необхідно додатково заповнити та подати «Додаток до реєстраційної картки».

«Додаток до реєстраційної картки» не є окремим реєстраційним документом та подається виключно з Реєстраційною карткою.

Де отримати послуги

Отримати КЕП можна в представництвах АЦСК ІДД ДФС винятково у межах територіальної одиниці (області) державної реєстрації юридичної особи. Адресу та іншу контактну інформацію найближчих представництв АЦСК ІДД ДФС можна знайти за посиланням.

Під час процедури формування КЕП генерується пара з відкритого і закритого ключів, які відповідають один одному. Відкритий ключ потрібен для перевірки автентичності цифрового підпису і розміщується на офіційному інформаційному ресурсі АЦСК ІДД ДФС.

Закритий (особистий) ключ КЕП записується на носій, який видається підписувачу. Це файл спеціального формату, і побачити його у списку файлів можна лише за умови, що в налаштуваннях папок носія активовано режим відображення прихованих файлів. Підписувач має також запам’ятати пароль для доступу до свого особистого ключа. Цей пароль потрібно вводити під час накладання підпису. У випадку втрати пароля відновити його неможливо, в такому разі необхідно отримати нові ключі КЕП.

Строк чинності КЕП від АЦСК ІДД ДФС становить два роки з моменту формування. Якщо у вас вже є КЕП, варто перевірити, чи досі він чинний.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua, acskidd.gov.ua