Вартість медичної допомоги, наданої іноземцю або особі без громадянства, а також особливості трансплантації в Україні

8 липня 2019 о 17:21
710

Низка актуальних питань медичної реформи досі залишаються без відповіді та подекуди потребують роз’яснень на найвищих рівнях. Наприклад, за змістом статті 11 Основ законодавства України про охорону здоров’я, права та обов’язки в сфері охорони здоров’я іноземців та осіб без громадянства, які тимчасово перебувають на території України, визначаються законами України і відповідними міжнародними договорами.

Порядок надання медичної допомоги іноземцям та особам без громадянства, які постійно проживають або тимчасово перебувають на території України, які звернулися із заявою про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, стосовно яких прийнято рішення про оформлення документів для вирішення питання щодо визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, та яких визнано біженцями або особами, які потребують додаткового захисту, та компенсації вартості медичних послуг і лікарських засобів, наданих іноземцям та особам без громадянства, які тимчасово проживають або перебувають на території України (далі — Порядок), затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 19 березня 2014 р. № 121.

Пунктом 2 цього Порядку визначено, що іноземцям та особам без громадянства, які тимчасово проживають або перебувають на території України, медична допомога надається на платній основі, якщо інше не передбачено міжнародними договорами чи законами України. Вартість медичної допомоги, наданої іноземцю або особі без громадянства, які тимчасово перебувають на території України, визначається закладом охорони здоров’я, який її надав, у встановленому Міністерством охорони здоров’я України порядку.

Проте до сьогодні, через 5 років після прийняття постанови Кабінету Міністрів України від 19 березня 2014 р. № 121, Міністерством охорони здоров’я України не розроблений та не затверджений Порядок визначення вартості медичної допомоги, наданої іноземцю або особі без громадянства, які тимчасово перебувають на території України, закладом охорони здоров’я, який її надав.

Згідно з офіційною інформацією, розміщеною на сайтах Кабінету Міністрів України та Міністерства охорони здоров’я України 3 липня 2019 р., відправлення пацієнтів, які подаватимуть заяви на участь у програмі «Лікування громадян України за кордоном» після 2 липня 2019 р., відбуватиметься за кошти, які будуть передбачені у Державному бюджеті на 2020 рік. Це означає, що в Україні повинні бути створені умови для надання необхідної медичної допомоги пацієнтам, які потребують трансплантації.

01.01.2019 р. введений в дію Закон України «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині» від 17 травня 2018 р. № 2427-VIII (далі — Закон). Дія Закону поширюється на трансплантацію анатомічних матеріалів людині, провадження діяльності, пов’язаної з трансплантацією, отримання анатомічних матеріалів людини для виготовлення біоімплантатів, визначення умов застосування ксеноімплантатів (частина перша статті 3).

Відповідно до пункту 4 розділу VII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону доручено Кабінету Міністрів України:

1) привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом, у тому числі переглянути ліцензійні умови провадження господарської діяльності з медичної практики в частині встановлення вимог до ліцензіатів щодо обов’язкової наявності в закладах охорони здоров’я, в яких проводиться вилучення анатомічних матеріалів людини для трансплантації, відповідної матеріально-технічної бази та обладнання для констатації смерті мозку людини, а також устаткування і транспортних засобів для перевезення анатомічних матеріалів людини в межах України, та забезпечити набрання ними чинності одночасно з введенням в дію цього Закону;

2) забезпечити розроблення та затвердження нормативно-правових актів, що випливають із цього Закону, та забезпечити набрання ними чинності одночасно з введенням в дію цього Закону;

3) забезпечити перегляд і приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом та забезпечити набрання такими актами чинності одночасно з введенням в дію цього Закону;

4) запровадити систему інформаційної підтримки трансплантації та діяльності, пов’язаної з трансплантацією, зокрема через інформаційно-просвітницьку роботу щодо формування позитивного ставлення у суспільстві до донорства анатомічних матеріалів, шляхом:

  • застосування інформаційних ресурсів центральних та місцевих органів виконавчої влади;
  • створення і забезпечення показу та трансляції на умовах державного замовлення тематичних теле- і радіопередач;
  • застосування передбачених законодавством форм соціальної реклами;
  • взаємодії з громадськими організаціями у питаннях інформаційного супроводження пріоритетних та актуальних питань розвитку трансплантації анатомічних матеріалів людині.

Відповідно до пункту 5 розділу VII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону доручено Кабінету Міністрів України до 1 січня 2020 р. забезпечити утворення та функціонування Єдиної державної інформаційної системи трансплантації, а також її інформатизацію, адміністрування, програмне забезпечення та наповнення відповідною інформацією у порядку, визначеному цим Законом та іншими актами законодавства.

Саме через це народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Ірина Сисоєнко направила Прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману депутатські запити з проханням доручити Міністерству охорони здоров’я України вжити невідкладних заходів, спрямованих на забезпечення розроблення та затвердження Порядку визначення вартості медичної допомоги, наданої іноземцю або особі без громадянства, які тимчасово перебувають на території України, закладом охорони здоров’я, який її надав, а також поінформувати про стан нормативно-правового забезпечення реалізації Закону України «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині», а також про стан готовності Єдиної державної інформаційної системи трансплантації для її належного функціонування.

Ми і надалі стежитимемо за розвитком подій навколо медичної реформи та активно інформуватимемо наших читачів.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»