Пацієнти самі можуть змінити номер телефону в декларації

5 липня 2019 о 13:34
10059

Декларація про вибір лікаря — це важливий документ, що підтверджує вільний вибір пацієнта та його бажання отримувати послуги первинної медичної допомоги саме в цього лікаря. Щоб пацієнт міг подати, а лікар — належним чином оформити декларацію, особу пацієнта потрібно підтвердити (автентифікувати).

Це можна робити двома способами (методами автентифікації):

  • за номером телефону (онлайн-метод автентифікації);
  • за документами (офлайн-метод автентифікації).

При виборі методу автентифікації за номером телефону в декларації в електронній системі охорони здоров’я робиться відповідна позначка, а в декларації вказується номер мобільного телефону пацієнта. Змінити свій номер телефону, вказаний у декларації з лікарем, стало простіше. Відтепер звернутися в Національну службу охорони здоров’я (НСЗУ) можна через онлайн-форму на сайті НСЗУ (розділ «Громадянам», підрозділ «Користувачам ЕСОЗ»).

При поданні декларації пацієнт для автентифікації може обрати підтвердження за номером телефону. Саме на цей номер приходить SMS з кодом для підтвердження того, що телефон належить особі, котра підписує декларацію. Саме на цей номер людина буде отримувати повідомлення з номером та кодом підтвердження електронного рецепта на лікарські засоби за програмою «Доступні ліки». Водночас пацієнт пізніше може змінити номер телефону.

Як змінити номер телефону у декларації

  • Зверніться до НСЗУ з запитом на зміну методу автентифікації. Відтепер це можна зробити за спрощеною процедурою — через онлайн-форму на сайті НСЗУ (розділ «Громадянам», підрозділ «Користувачам ЕСОЗ»).
  • За поданим запитом пацієнта НСЗУ змінює налаштування (скидає позначення методу автентифікації в електронній системі охорони здоров’я), і з’являється можливість оновити номер телефону.
  • Протягом декількох днів після подання запиту чи пізніше прийдіть на прийом до свого лікаря та подайте нову декларацію з внесенням актуального номера телефону пацієнта.

Також можна звернутися до контакт-центру НСЗУ за коротким номером 16-77.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами nszu.gov.ua, moz.gov.ua