Чи провокує ожиріння розвиток акне і меланоми?

4 липня 2019 о 16:37
776

Ожиріння як епідемія сучасності

Ожиріння — це глобальна епідемія, і його поширеність різко зросла у дітей на 47%, а у дорослих на 28% з 1980 до 2013 р. До 2030 р., за прогнозами, 20% дорослого населення у світі буде мати ожиріння, а ще 38% — надмірну масу тіла при збереженні нинішніх тенденцій.

Приблизно 300 млн людей у всьому світі мають надмірну масу тіла або ожиріння, що становить серйозну проблему для системи охорони здоров’я. Це зумовлено тим, що ожиріння як багатофакторне захворювання пов’язане з численними супутніми патологіями, такими як серцево-судинні, онкологічні хвороби, цукровий діабет, гіпертонічна хвороба, остеоартрит і апное уві сні.

Ожиріння також призводить до метаболічних змін, які мають дерматологічні прояви, але вони отримали мінімальну увагу і не були широко вивчені. Нещодавно дослідники проявили інтерес до вивчення ролі ожиріння при псоріазі. Однак це захворювання також асоціюється з іншими дерматозами.

Меланома є найбільш смертельною формою раку шкіри, і її частота продовжує зростати у всьому світі набагато швидше, ніж будь-якого іншого типу солідного раку. Акне, як свідчать епідеміологічні дані, також є одним з найбільш поширених захворювань шкіри і восьмим за розповсюдженістю у всьому світі.

Раніше проведено метааналіз, в якому оцінили зв’язок між ожирінням і ризиком розвитку меланоми. Це дослідження типу «випадок — контроль» тривало з 1984 по 2008 р. Оскільки чинники способу життя змінилися протягом останніх років, вчені вважають, що важливо знову провести метааналіз, використовуючи останні звіти, які будуть кращими показниками поточного часу. Крім того, досі не проводився метааналіз для вивчення зв’язку між ожирінням і ризиком розвитку акне.

Всебічне вивчення впливу надмірної маси тіла на захворювання шкіри

Вчені проводили дослідження з 2011 по 2017 р., в якому пов’язували індекс маси тіла та показник ожиріння з дуже поширеними дерматологічними захворюваннями, такими як меланома і акне. Всебічний пошук інформації був виконаний з використанням бази даних PubMed для виявлення відповідної літератури, оцінки частоти виникнення меланоми і акне у осіб з ожирінням і надмірною масою тіла.

Взаємозв’язок між підвищеним індексом маси тіла і захворюваністю на меланому був досліджений в минулому. Цього разу вчені мали на меті дослідити асоціацію між ожирінням і дерматологічними захворюваннями, використовуючи нові епідеміологічні дані для вивчення та підтвердження попередніх результатів.

Метааналіз включав 2304 пацієнти з меланомою і 2468 осіб контрольної групи для вивчення впливу ожиріння на меланому. Три дослідження були проведені в Італії, одне — в Греції та одне — у Великобританії. Усі п’ять досліджень із дизайном «випадок — контроль» охоплювали учасників різного віку — як чоловіків, так і жінок. Результати дослідження були опубліковані з 2011 по 2017 р.

Для дослідження акне метааналіз включав усього 2296 учасників усіх вікових груп — 983 пацієнти з акне та 1313 осіб контрольної групи. Два дослідження були проведені в Італії, одне — в Китаї і ще одне — у Саудівській Аравії. Ці чотири дослідження типу «випадок — контроль» були опубліковані між 2012 і 2017 р. і допомогли вивчити зв’язок між ожирінням і акне. За винятком одного дослідження, в якому брали участь тільки жінки, в інші були залучені як чоловіки, так і жінки. Результати проведеного метааналізу були опубліковані в березні 2019 р. в журналі «Biomedical Dermatology».

Взаємозв’язок між ожирінням і меланомою

П’ять досліджень були включені для вивчення взаємозв’язку між ожирінням і ризиком розвитку меланоми. Два дослідження повідомили про вищий ризик виникнення меланоми у людей з ожирінням і надмірною масою тіла (індекс маси тіла  >25 кг/м2), тоді як інші три не виявили значного впливу.

Взаємозв’язок між ожирінням і акне

Чотири дослідження були включені для оцінки взаємозв’язку між ожиріння і ризиком виникнення акне. Одне дослідження свідчило про вищий ризик виникнення акне у людей з ожирінням і надмірною масою тіла, тоді як інші три не виявили значного впливу.

Результати метааналізу

Загалом 2304 пацієнти з меланомою та відповідно 2468 осіб в контрольних групах, 983 пацієнти з акне та 1313 учасників контрольних груп з 5 та 4 досліджень «випадок — контроль» були включені в метааналіз. Результати показали слабкий позитивний зв’язок між підвищенням індексу маси тіла (>25 кг/м2) і меланомою і нульовий зв’язок між підвищенням індексу маси тіла (>25 кг/м2) і розвитком акне.

При підвищенні індексу маси тіла зростає ризик розвитку меланоми

Результат першого метааналізу показав, що при зростанні індексу маси тіла відмічається підвищений ризик захворіти на меланому. Цей результат узгоджується з раніше проведеними метааналізами, які оцінювали інший набір досліджень. Другий метааналіз показав відсутність будь-яких значних зв’язків між ожирінням і акне. Однак, оскільки це перший метааналіз, для оцінки взаємозв’язку між підвищеним індексом маси тіла і частотою виникнення акне потрібні масштабніші та якісніші дослідження.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

  • Mehta A., Hasija Y. (2019) Meta-analyses of associations of obesity with risk of melanoma and acne based on case-control studies. Biomedical Dermatology, March 1, 3: 3.

Маріамі Шургая