У Харківській медичній академії післядипломної освіти виявлено порушення на 5 млн гривень

3 липня 2019 о 13:11
883

Фахівці апарату Північно-східного офісу Держаудитслужби під час планової ревізії окремих питань фінансово-господарської діяльності Харківської медичної академії післядипломної освіти (ХМАПО) за період діяльності з 01.01.2017 по 01.02.2019 р. встановили порушення законодавства з фінансових питань на загальну суму 5,1 млн грн., у тому числі недоотримано державним бюджетом та ХМАПО 3,7 млн грн., 482,79 тис. грн. порушень, що призвели до втрат фінансових ресурсів, 931,68 тис. грн. інших порушень фінансової дисципліни.

За результатами проведення ревізійних дій встановлено, що непроведення претензійно-позовної роботи щодо стягнення заборгованості, яка виникла внаслідок неналежного виконання іноземними студентами умов договорів в частині оплати за надані послуги з навчання та проживання у гуртожитку, пропущено терміни позовної давності на загальну суму 3,63 млн грн. Зазначене призвело до недоотримання коштів від надання платних послуг, чим завдано збитків ХМАПО на зазначену суму.

Ревізією встановлено, що внаслідок нарахування та виплати доплати за лікувальну роботу професорсько-викладацькому складу кафедр, які не мають статусу клінічних, за відсутності сертифікатів фахівця відповідної кваліфікаційної категорії, або з терміном дії, що минув, та не у відповідності їх профілю — профілю кафедри, а також за відсутності договірних відносин з лікувальними закладами, на яких розташовано клінічні кафедри, необґрунтовано нараховані та сплачені доплати за лікувальну роботу на суму понад 0,2 млн грн.

Окрім того, при нарахуванні заробітної плати за час перебування у щорічних відпустках окремим працівникам ХМАПО до розрахунку середньої заробітної плати у 2018 р. враховано суму одноразової премії за підсумками роботи за рік (за виконання в повному обсязі, в строк та якісно встановлених обсягів робіт, сумлінне ставлення до виконання своїх посадових обов’язків), виплачену у грудні 2017 р. Зазначене порушення завдало державному бюджету матеріальної шкоди (збитків) на суму майже 0,2 млн грн.

Також через утримання протягом навчальних років вільних ліжко-місць у гуртожитку ХМАПО здійснила неефективні витрати на оплату послуг теплопостачання на суму понад 0,3 млн грн. За допущені порушення бюджетного законодавства ХМАПО попереджено про неналежне виконання бюджетного законодавства та зупинено операції з бюджетними коштами.

За неналежну організацію та ведення бухгалтерського обліку 6 посадових осіб ХМАПО притягнуто до адміністративної відповідальності. За результатами ревізії ректору ХМАПО надіслано вимогу щодо повного усунення виявлених порушень. Матеріали ревізії передано до Слідчого управління Головного управління Національної поліції в Харківській області.

Нагадаємо, в лікарні Запорізької області виявили порушення на 1,5 млн гривень.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами dkrs.gov.ua