Чи є переваги у використанні інсулінових помп?

3 липня 2019 о 09:30
3303

Переваги використання інсулінових помп

Переваги використання інсулінових помп над багатократними щоденними ін’єкціями: більш фізіологічний шлях введення забезпечує кращу ефективність, більш легке керування дозволяє підвищити прихильність до лікування. Сучасні помпи з удосконаленими функціями зумовили поліпшення глікемічного контролю і можуть підвищити задоволеність пацієнтів.

Дослідження інсулінових помп було зосереджено на вдосконаленні пристроїв, які включають болюсний калькулятор та вивільнення інсуліну, що спрацьовує за допомогою дистанційного керування. Ці системи успішно використовуються у дорослих, поліпшують контроль глікемії та забезпечують задоволеність пацієнтів лікуванням. Для молодих пацієнтів дотримання терапії при цукровому діабеті 1-го типу становить чималий тягар через постійне втручання в повсякденну діяльність у закладах освіти або на робочому місці. Краща прихильність до терапії має потенціал для подальшого поліпшення глікемічного контролю та задоволення в порівнянні зі звичайним багатократним підшкірним введенням інсуліну.

Введення інсуліну завдяки дистанційному керуванню є передовим методом лікування

У цьому напрямку було проведено проспективне обсерваційне дослідження у двох центрах в Об’єднаних Арабських Еміратах, в якому брали участь пацієнти з цукровим діабетом 1-го типу, що були готові перейти від багатократних щоденних підшкірних ін’єкцій інсуліну до інтегрованої системи інсулінових помп з використанням болюсного калькулятора та вивільнення інсуліну за допомогою дистанційного керування. Метою дослідження була оцінка ефективності застосування інтегрованої системи помп у підлітків або людей молодого віку (12–30 років), придатності системи для дітей молодшого шкільного віку, яким може знадобитися допомога батьків або опікунів у роботі з додатковими пристроями. Це дослідження було спрямоване на оцінку впливу сучасної інсулінової помпи у пацієнтів з цукровим діабетом 1-го типу. Результати дослідження опубліковано в червні 2019 р. в журналі «Clinical Diabetes and Endocrinology».

У дослідженні взяли участь 38 пацієнтів. До основної групи входили пацієнти підліткового віку (12–17 років) та молоді люди (18–30 років), а до другої — школярі віком 6–11 років, яким може знадобитися допомога батьків/опікунів для керування системою. Параметри лікування реєструвалися на початковому етапі дослідження та під час двох наступних візитів через 12 та 24 тиж.

Проаналізовано 38 пацієнтів: основна група — 24 дитини (середній вік — 16 років) і друга група — 14 дитини (середній вік — 9 років). Від початку дослідження до другого візиту середній рівень глікованого гемоглобіну знизився для основної групи на 1,09% і 0,79% — для другої. Відзначено достатньо високий рівень задоволеності пацієнтів, адже використання пристрою є безпечним, оскільки жодних негативних подій у період від початку до другого візиту не було.

Використання інсулінових помп — задоволені пацієнти з цукровим діабетом

Зручність і простота використання інсулінових помп з дистанційним керуванням сприяли поліпшенню терапії у молодих пацієнтів з цукровим діабетом 1-го типу та значному зниженню рівня глікованого гемоглобіну та інсуліну, особливо в осіб з несприятливими показниками на початку дослідження. Пацієнти, які брали участь у дослідженні, позитивно ставилися до використання інсулінових помп. Відмічалося значне зростання загальної задоволеності лікуванням завдяки легкості у використанні пристрою.

Добре відомо, що при лікуванні цукрового діабету 1-го типу безперервна підшкірна інфузія інсуліну помповими системами має значні переваги порівняно з багатократними підшкірними ін’єкціями щодня. Це дослідження доводить, що завдяки використанню інсулінових помп поліпшуються показники глікованого гемоглобіну, тривалість глікемічного контролю, знижуються варіабельність рівня глікемії і ризик розвитку ускладнень. Крім того, дослідження показали поліпшення якості життя і задоволеності лікуванням як пацієнтів, так і їхніх батьків.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

  • Deeb A., Akle M., Abdulrahman L. et al. (2019) Using insulin pump with a remote-control system in young patients with diabetes improves glycemic control and enhances patient satisfaction. Clinical Diabetes and Endocrinology, June 6, 5: 7.

Маріамі Шургая