Взаємозв’язок ризику передчасних пологів з терапією левотироксином

1 липня 2019 о 13:42
2896

Вплив захворювань щитоподібної залози на передчасні пологи

Викидень, що виникає у однієї з п’яти вагітних, є одним з найбільш поширених ускладнень вагітності. Передчасні пологи, що трапляються приблизно у 7% породіль, є найбільшою причиною неонатальних ускладнень і смерті. І викидень, і передчасні пологи істотно впливають на фізичне та психологічне благополуччя майбутніх батьків і мають серйозні наслідки для них.

Дослідження американського вченого Алекса Стагнаро-Гріна у 1990 р. було першим, в якому продемонстровано зв’язок між підвищеним рівнем антитіл до тиреопероксидази (АТПО) та збільшенням частоти викиднів. Метою дослідження було оцінити частоту і причини післяродового тиреоїдиту. Підсумовуючи дані 552 жінок, дослідник виявив, що високий рівень АТПО щитоподібної залози є маркером при вагітності, яку можна віднести до групи ризику порівняно з вагітними без підвищених показників АТПО.

Кілька років по тому, у 1994 р., бельгійські вчені проводили дослідження, мета якого полягала в оцінці наявності підвищеного ризику розвитку субклінічного гіпотиреозу під час вагітності у жінок з аутоімунним тиреоїдитом (АІТ), а також з’ясуванні, чи може легке порушення функції щитоподібної залози призводити до небажаних наслідків в акушерстві. Завдяки дослідженню було повідомлено, що частіше бувають передчасні пологи у жінок з високими показниками АТПО в порівнянні з вагітними без АІТ.

У невеликих рандомізованих контрольованих випробуваннях та кількох метааналізах підтверджено, що АІТ та субклінічний гіпотиреоз сильно пов’язані з ризиком викиднів та передчасних пологів, і зроблено припущення, що лікування левотироксином може знизити ці ризики. Вирішальну відповідь у цьому суперечливому питанні нещодавно отримали в подвійному сліпому плацебо-контрольованому дослідженні «TABLET» (Thyroid AntiBodies and LEvoThyroxine study — Дослідження антитіл до тиреопероксидази і левотироксину), яке проводили британські вчені з метою дослідити, чи буде лікування левотироксином підвищувати показники живонародження після 34 тиж вагітності у жінок з еутиреозом та АІТ, що мали в анамнезі викидні або безпліддя. Результати спостережень опубліковано 20 червня 2019 р. в журналі «Thyroid Research».

Чи частіше бувають передчасні пологи у вагітних з АІТ в порівнянні з вагітними без захворювань щитоподібної залози?

Участь у дослідженні взяли жінки з 49 лікарень Великобританії. Усі жінки були віком від 16 до 40 років, мали в анамнезі викидень або безпліддя протягом 12 міс. Скринінг включав аналіз крові на АТПО, тиреотропний гормон (ТТГ) і тироксин вільний (T4). Учасницям рандомізовано перед зачаттям призначили приймати щодня по 1 таблетці (50 мкг) левотироксину або плацебо. Під час вагітності жінки мали три візити до лікаря: в 6–8 тиж, 16–18 тиж та 28 тиж. Загалом 476 жінкам призначили лікування левотироксином та 476 — плацебо. 56,6% жінок у групі, яка отримувала лікування левотироксином, і 58,3% у групі плацебо завагітніли, і показники народжуваності були однаковими у двох групах (37,4 і 37,9%). Також не виявлено відмінностей в частоті передчасних пологів, викиднів та інших несприятливих наслідків у матерів і новонароджених в обох групах. Отже, застосування левотироксину у жінок з підвищеними показниками АТПО та еутиреозом не зумовило вищих показників живонародження, ніж плацебо.

Таким чином, британське дослідження відхилило до цього рекомендовані переваги лікування замісною гормональною терапією вагітних з хронічним АІТ та еутиреозом. Ці результати підтвердили висновки іншого недавнього китайського дослідження, в якому брали участь 600 жінок, що були запліднені екстракорпоральним методом і половина з яких приймала левотироксин. За результатами дослідження вчені не виявляли переваг і кращих показників у жінок, які застосовували замісну гормональну терапію.

Рекомендації Американської асоціації щитоподібної залози (American Thyroid Association) 2017 р. стверджують, що недостатньо доказів для того, щоб остаточно визначити, чи знижується ризик втрати вагітності та передчасних пологів завдяки терапії левотироксином. Проте, оскільки одне з досліджень, опубліковане у 2014 р., показало, що жінки з АІТ схильні до розвитку гіпотиреозу під час вагітності і що підвищена концентрація ТТГ може призводити до втрати вагітності, то доцільно проводити моніторинг і лікування цих пацієнтів, якщо рівень ТТГ перевищує 4,0 ммоль/л.

Доцільність лікування левотироксином під час вагітності

Результати досліджень свідчать, що лікування левотироксином жінок з АІТ ще до вагітності не збільшує народжуваність та не впливає на інтелект дітей у майбутньому. Цей висновок підтримує консервативний підхід у роботі з жінками дітородного віку на початку вагітності.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

  • Negro R. (2019) Levothyroxine before conception in women with thyroid antibodies: a step forward in the management of thyroid disease in pregnancy. Thyroid Res., June 20, 12: 5.

Маріамі Шургая