Міжнародний іспит IFOM: що це та чи варто студентам-медикам зривати його проведення?

26 червня 2019 о 12:38
5414

1–3 липня 2019 р. студенти III курсу  спеціальності «Медицина» складатимуть Міжнародний іспит з основ медицини (International Foundations of Medicine — IFOM) у рамках Єдиного державного кваліфікаційного іспиту (ЄДКІ). ЄДКІ — нова комплексна атестація профільних знань студентів-медиків. Вперше такий екзамен українські студенти складатимуть у 2019 р.

Українські аналоги

У розвинених країнах світу для перевірки знань студентів, які навчаються у медичних закладах вищої освіти, держава проводить іспит. В Україні також є для студентів-медиків такий екзамен — «КРОК 1», який складають на III курсі, та «КРОК 2» — на випускному курсі. Цей екзамен проводить та адмініструє Центр тестування при Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ) України. З 2019 р. в Україні також запроваджено комплексну атестацію знань студента — ЄДКІ.

Розвиток медичної освіти є важливим для реформування медичної сфери: від якості освіти лікаря залежить якість медичних послуг для пацієнтів у майбутньому. ЄДКІ як сучасний інструмент оцінювання перевіряє рівень знань студентів, що сприятиме випуску із закладів вищої освіти кваліфікованих лікарів. Загалом впровадження ЄДКІ вирішує такі важливі завдання для нової якості медичної освіти:

  • об’єктивна екзаменація професійних знань у студентів-медиків: відбувається перевірка теоретичних та практичних знань;
  • інтеграція української медицини в світову, адже складові ЄДКІ перевіряють універсальні знання, яким повинен володіти лікар у будь-якій країні світу;
  • зменшення корупційних ризиків, оскільки IFOM неможливо купити;
  • сприяння випуску з університету мотивованого та фахового лікаря, який не відрізняється від професійного лікаря за кордоном.

Міжнародний іспит з основ медицини IFOM: зміст, формат, вимоги, складові

Завдання IFOM (фундаментальні науки — IFOM Basic Science) розробляються та перевіряється однією з найавторитетніших у світі атестаційних агенцій — Національною радою медичних екзаменаторів США (NBME). В Україні іспит адмініструється Центром тестування при МОЗ України спільно з NBME.

Як проходитиме іспит: формат і процедура

IFOM студенти складатимуть мовою навчання у закладі вищої освіти: вітчизняні студенти — українською, іноземні — українською, англійською або російською. Для студентів, які складатимуть іспит українською та англійською мовами, він проходитиме у веб-форматі. Для студентів, які складатимуть іспит російською мовою, заплановано паперовий варіант перевірки знань.

Поіменні списки студентів із зазначенням конкретної дати та адреси складання IFOM у комп’ютерній формі буде надіслано Центром тестування до закладів не пізніше ніж за тиждень до дати проведення іспиту.

Радимо студентам, які складатимуть IFOM у комп’ютерній формі, ознайомитися з інтерфейсом веб-тестування за посиланням.

Як проходитиме іспит:

  1. Інструктаж (15 хв) — перед початком тесту студенти отримають детальну інформацію про всі аспекти проведення тесту, зможуть задати питання.
  2. Кожен студент писатиме іспит за окремим комп’ютером. Студенти, які складають тест російською мовою, отримають зошит із завданнями, бланк відповідей, олівці, які забезпечує Центр тестування. Бланк відповідей заповнюється олівцем. З собою не потрібно брати ані олівців, ані аркушів паперу.
  3. Складання тесту IFOM триватиме 4 год. Тест містить 160 питань.
  4. Формат завдань: завдання множинного вибору, де з п’яти–восьми варіантів потрібно обрати один правильний.

Технічні вимоги до складання іспиту

Докладно ознайомтеся з процедурою й основними правилами проведення іспиту.

Що взяти на тест і чим не можна користуватися:

  • Візьміть паспорт — його наявність обов’язкова для складання тесту.
  • Залиште вдома і поза межами аудиторії абсолютно всі електронні засоби зв’язку — телефон, комп’ютер, планшет, пейджер, фотокамеру, диктофон тощо. Так само не можна брати годинник.
  • Не беріть з собою їжу — це заборонено.
  • Не приносьте з собою зайві предмети гардеробу — додатковий одяг, головні убори. Будь-які додаткові речі залишайте поза місцем проведення тесту. Важливо: на іспит не потрібно приходити в лікарському халаті та шапці.
  • Уважно слухайте і чітко дотримуйтеся інструкцій та вимог прокторів, що будуть оголошені перед початком тесту.
  • Задайте всі питання, що вас цікавлять, перед проведенням тестування. Під час проведення іспиту не можна ставити запитання прокторам.

Поріг «склав-не склав» визначатиме міжвідомча група експертів після отримання результатів іспиту та на основі результатів міжнародного моніторингового дослідження якості вищої медичної освіти.

Які питання будуть у тесті IFOM

Основна мета іспиту — перевірка рівня професійної компетентності із фундаментальних дисциплін. Тестові завдання охоплюють питання нормальної та патологічної анатомії та фізіології, а також біохімії, гістології, фармакології тощо. IFOM Basic Science складається з компонентів, кожен з яких має свою вагу. Найбільше питань тесту (62–68%) стосуватимуться медичних знань і базових наукових концепцій. Докладніше про блоки питань і їх частку в структурі тесту дивіться у таблиці.

Таблиця. Блоки питань і їх частка в структурі тесту

Медичні знання/базові наукові концепції

62–68%

Медичне обслуговування пацієнтів: діагностика

21–28%

Медичне обслуговування пацієнтів: ведення

6–8%

Інформування, комунікабельність та професіоналізм

1–3%

Навчання на практиці

2–4%

Загальні принципи фундаментальної науки

12–14%

Імунна система

3–5%

Кров і лімфоретикулярна система

3–5%

Нервова система і органи чуття

9–11%

Шкіра та підшкірна тканина

2–4%

Кістково-м’язова система/опорно-руховий апарат

5–7%

Серцево-судинна система

11–13%

Дихальна система

7–9%

Шлунково-кишкова система

8–10%

Сечовидільна система

5–7%

Вагітність, пологи і післяпологовий період

2–4%

Жіноча репродуктивна система і молочні залози

2–4%

Чоловіча репродуктивна система

1–3%

Ендокринна система

5–7%

Мультисистемні процеси та розлади

8–10%

Біостатистика, епідеміологія/здоров’я населення та інтерпретація медичної літератури

2–4%

Суспільні науки

1–3%

Процеси систем органів Відсоток

Нормальні

20–30%

Патологічні

70–80%

Також можна ознайомитися з веб-версією IFOM Basic Science через безкоштовний 20-хвилинний онлайн-тест за посиланням.

Результати IFOM та його перескладання

Студенти отримають результати IFOM до 6 серпня 2019 р. Кожен із компонентів ЄДКІ можна повторно скласти один раз, якщо при попередньому складанні іспиту студент не набрав мінімальний прохідний бал. Повторно скласти іспит можна буде з 13 серпня. Якщо студент повторно не складає один з компонентів ЄДКІ, він буде відрахований відповідно до статті 46 Закону України «Про вищу освіту».

Блокування проведення іспиту IFOM

За інформацією МОЗ України, студенти медичного факультету Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна планують саботувати IFOM, що проводиться в рамках ЄДКІ. В Окружному адміністративному суді м. Києва з’явився позов, який, очевидно, може створити ризики для проведення цього іспиту для усіх студентів. Роз’яснюємо, до яких наслідків можуть призвести такі кроки.

Хроніка подій

  • 24 червня 2019 р. студенти медичного факультету Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна опублікували відкритий лист-звернення декану медичного факультету, доктору медичних наук, професору І.В. Белозьорову та ректору університету, академіку В.С. Бакірову, у якому підкреслили, що впровадження та проведення іспиту з основ медичних знань (IFOM) для студентів III курсу у 2019 р. проводиться з порушенням чинного законодавства та з обмеженням прав та свобод студентів.

Проведено опитування серед студентів III курсу медичного факультету, за результатами якого отримано дані про те, що згоду на збір, обробку та зберігання персональних даних іноземною приватною агенцією не дадуть більше 98% студентів. Крім того, в зв’язку з тим, що проведення іспиту IFOM заплановано на 1–3 липня 2019 р., що збігається з канікулярним періодом та йде всупереч з графіком навчального процесу в університеті на поточний 2018/2019 навчальний рік, така сама кількість студентів медичного факультету (більше 98%) повідомили, що 1–3 липня 2019 р. на запланований Державною організацією «Центр тестування професійної компетентності фахівців з вищою освітою напрямів підготовки «Медицина» та «Фармація» при МОЗ України іспит з основ медичних знань (IFOM) вони не з’являться.

Лист підписано делегатами студентської конференції, яку було проведено 6 червня 2019 р., про що повідомлялося раніше на офіційному веб-сайті медичного факультету.

  • В Окружному адміністративному суді м. Києва зареєстрований позов від харківського студента-медика — справа №640/11193/19. Предмет позову — «визнання протиправними дій, зобов’язати вчинити дії». МОЗ України вважає, що йдеться про блокування проведення цього іспиту для студентів.
  • За інформацією профільного міністерства, студенти медичного факультету Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна мають найнижчі результати серед усіх державних закладів вищої медичної освіти — як за результатами іспитів «КРОК», так і за результатами міжнародного моніторингового дослідження якості вищої освіти.

Наслідки блокування проведення іспиту IFOM

Якщо студенти не нададуть згоду на збір, обробку та зберігання персональних даних, вони не зможуть скласти іспит і, відповідно, ризикують не отримати диплом державного зразка. IFOM, який студенти III курсу спеціальності «Медицина» складатимуть 1–3 липня, — обов’язкова складова ЄДКІ.

Якщо студенти не з’являться на проведення іспиту, вони отримують результат «0». Повторно скласти іспит можна лише один раз, у 2019 р. — у серпні, відповідно до графіку Центру тестування. Витрати на повторне складання будь-якого з компонентів кваліфікаційного іспиту покладаються на здобувача. У разі повторного нескладання будь-якого з компонентів кваліфікаційного іспиту особа вважається такою, що не виконала індивідуальний навчальний план та відраховується відповідно до пункту 4 частини першої статті 46 Закону України «Про вищу освіту». У такому разі студент не отримає державний диплом.

Якщо суд у рамках забезпечення позову блокуватиме проведення іспиту 1–3 липня, це стане загрозою для всіх студентів по всій країні. 12 877 студентів-медиків не зможуть скласти цей обов’язковий елемент державної атестації і залишаться без права на продовження освіти і отримання диплому.

Іспит IFOM — крок до підвищення якості медичної освіти в Україні

Іспит унеможливлює корупцію у процесі допуску студентів до професії лікаря, адже результати перевіряють незалежні міжнародні експерти. IFOM слугує ефективним інструментом для оновлення навчальних планів і освітніх програм закладів вищої освіти до рівня найкращих медичних університетів світу.

Результатом запровадження іспиту є підвищення якості підготовки українського лікаря. Якість освіти сьогодні — якість медичних послуг завтра. Такий іспит у рамках ЄДКІ проводиться в Україні вперше. Він не має на меті позбавити права студентів на медичний диплом. Саме тому цьогоріч поріг «склав-не склав» визначатиме міжвідомча група експертів після отримання результатів іспиту, беручи до уваги те, що раніше українські студенти не мали досвіду складання цього іспиту.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua, medicine.karazin.ua, court.gov.ua