В Україні планують створити мережу сучасних інсультних центрів

24 червня 2019 о 16:29
1277

Одним із пріоритетів програми медичних гарантій на 2020 р. буде створення сучасних інсультних центрів для лікування пацієнтів з інсультом за європейськими стандартами.

Заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк взяв участь у «Літньому саміті з інсульту: гарячі теми-2019». На саміті, зокрема, говорили про зміни в оплаті лікування пацієнтів з інсультом у рамках програми медичних гарантій (гарантованого пакета медичних послуг) у 2020 р.

«Лікування інсультів та інфарктів буде оплачуватися за підвищеним тарифом у тих медичних закладах, які відповідатимуть підвищеному стандарту надання таких послуг. Це один із пріоритетів програми медичних гарантій у 2020 р., що допоможе закладам розвивати ці напрямки», — зазначив у ході саміту П. Ковтонюк.

У 2020 р. всі медичні заклади отримуватимуть оплату за медичні послуги згідно з програмою медичних гарантій за договорами з Національною службою здоров’я України.

«До гарантованого пакета увійдуть послуги первинної, спеціалізованої амбулаторної, стаціонарної допомоги, а також екстрена, паліативна та реабілітаційна допомога. Первинна допомога уже працює за новою моделлю. Зараз Міністерство охорони здоров’я та Національна служба здоров’я України працюють над цілим пакетом нормативних актів, що стосуються принципів фінансування інших видів медичних послуг», — додав заступник міністра охорони здоров’я.

В Україні рівень інвалідизації через рік після перенесеного інсульту коливається від 76 до 85%, тоді як у країнах Західної Європи цей показник становить 25–30%.

Нагадаємо, що прийнятий План дій боротьби з інсультом у Європі на 2018–2030 роки встановлює цільові показники для впровадження доказово обґрунтованих профілактичних заходів і видів допомоги при інсульті. Серед стратегічних цілей до 2030 р. — зменшити на 10% абсолютну кількість інсультів у Європі, лікувати ≥90% усіх пацієнтів з інсультом в Європі у спеціалізованих інсультних блоках, мати національні плани боротьби з інсультом, що охоплюють весь ланцюг надання допомоги, повністю впровадити національні стратегії з мультисекторальних втручань у сфері охорони здоров’я.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua