Первинна профілактика серцево-судинних захворювань: чи призначати ацетилсаліцилову кислоту?

18 червня 2019 о 12:27
1944

Ацетилсаліцилова кислота і первинна профілактика

Первинна профілактика серцево-судинних захворювань (ССЗ) ацетилсаліциловою кислотою (АСК), без сумнівну, має доведену ефективність у запобіганні розвитку несприятливих серцево-судинних подій. Однак залежно від рівнів як кардіоваскулярного, так і геморагічного ризику, відносна користь АСК інколи може бути перекреслена високою ймовірністю масивних кровотеч. Тому питання застосування АСК в осіб без встановленої серцево-судинної патології є суперечливим.

1 червня 2019 р. у виданні «Journal of Hypertension» були опубліковані результати Японського проекту первинної профілактики (Japanese Primary Prevention Project). Дослідження полягало у вивченні загальної ефективності терапії низькими дозами АСК з метою первинної профілактики серцево-судинних подій у пацієнтів літнього віку з артеріальною гіпертензією. Також стаття містить огляд останніх досліджень та настанов з первинної профілактики ССЗ у хворих літнього віку, а саме: результати спільного американсько-австралійського проекту ASPREE, рекомендації 2018 р. з лікування артеріальної гіпертензії Європейського товариства гіпертензії (European Society of Hypertension — ESH) та Європейського товариства кардіологів (European Society of Cardiology — ESC), позиційний документ Робочої групи з тромбозу Європейського товариства кардіологів (ESC Working Group on Thrombosis) і настанови Американської робочої групи з профілактики в охороні здоров’я (The United States Preventive Services Task Force).

Огляд дослідження Японського проекту профілактики

Дослідження полягало у вивченні ефективності терапії низькими дозами АСК, що застосовувалася з метою первинної профілактики кардіоваскулярних подій у людей віком 60–85 років без серцево-судинної патології. Учасники дослідження мали множинні фактори кардіоваскулярного ризику: артеріальну гіпертензію, дисліпідемію та/або цукровий діабет. Усіх хворих було рандомізовано на тих, кому призначали 100 мг АСК, покритої кишково-розчинною оболонкою, і тих, хто приймав плацебо.

У ході аналізу результатів дослідження виявилося, що на фоні терапії АСК відзначалося достовірне зменшення кількості транзиторних ішемічних атак (відносний ризик (ВР) 0,54; P=0,045), ішемічних подій (ВР 0,72; P=0,0066) та серцево-судинних подій (ВР 0,76; P=0,044) з додатковою тенденцією до зниження частоти випадків нефатального інфаркту міокарда (ВР 0,58; P=0,056). Натомість в осіб з гіпертонічною хворобою (n = 12 278) застосування АСК не мало істотного впливу на загальний показник смерті від серцево-судинних захворювань, нефатального інсульту та інфаркту міокарда. До того ж у пацієнтів з високим артеріальним тиском (>140 мм рт. ст.) терапія АСК була пов’язана з підвищеним ризиком виникнення геморагічних інсультів (ВР 3,5; Р=0,014) і серйозних екстракраніальних кровотеч (ВР, 2,14; P=0,050). Тому дані дослідження свідчать про те, що користь антитромбоцитарної терапії АСК як первинної профілактики ССЗ є значно нижчою, ніж висока ймовірність виникнення масивних кровотеч у людей з артеріальною гіпертензією без супутніх серцево-судинних розладів.

Поточні дослідження і рекомендації щодо використання АСК у первинній профілактиці ССЗ

Нещодавно у рамках спільного американсько-австралійського проекту ASPREE проведено дослідження, яке полягало у вивченні впливу АСК на запобігання серцево-судинним катастрофам та ймовірність виникнення кровотеч у людей віком ≥70 років. Дві третини учасників мали низький серцево-судинний ризик, інші — помірний. Виявлено, що застосування АСК у дозі 100 мг щодня протягом 5 років не подовжило тривалість життя без інвалідності, але порівняно з плацебо призвело до підвищення ризику кровотеч. Також встановлено підвищення частоти смертності від злоякісних новоутворень шлунково-кишкового тракту на фоні антиагрегантної терапії АСК. У контексті попередніх досліджень цей результат став несподіваним і його слід інтерпретувати з обережністю.

Відповідно до Рекомендацій з лікування артеріальної гіпертензії 2018 р. ESH та ESC не слід застосовувати АСК як первинну профілактику у пацієнтів з артеріальною гіпертензією без серцево-судинних захворювань.

Позиційний документ Робочої групи з тромбозу ESC розглядає застосування АСК з метою первинної профілактики у людей з високим ризиком серйозних серцево-судинних подій (інфаркт міокарда та інсульт). При цьому слід враховувати відсутність підвищеного ризику кровотеч та сімейний анамнез щодо онкологічних захворювань шлунково-кишкового тракту.

Американська робоча група з профілактики в охороні здоров’я рекомендує щоденне застосування низьких доз АСК для первинної профілактики ССЗ і колоректального раку у дорослих віком 50–59 років, що належать до групи дуже високого кардіоваскулярного ризику (ризик SCORE >10%) і не мають підвищеної ймовірності кровотеч. Антиагрегантну терапію АСК таким пацієнтам слід призначати на період не менше ніж 10 років. Натомість, у хворих віком 60–69 років із дуже високим серцево-судинним ризиком питання про застосування низькодозової терапії АСК слід вирішувати індивідуально.

Отже, аналізуючи останні дослідження та настанови, науковці дійшли висновку, що застосування АСК в якості первинної профілактичної стратегії у людей літнього віку з гіпертонічною хворобою та низьким чи помірним серцево-судинним ризиком є небажаним через високу ймовірність розвитку кровотеч, які можуть стати фатальними.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

  • Desideri G., Ferri C. (2019) Aspirin for primary prevention in elderly hypertensive patients: to treat or not to treat? J. Hypertens., 37(6): 1154–1156. DOI: 10.1097/HJH.0000000000002059.

Анастасія Козловська